Ultima bătălie Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 35 Vizualizări

Ultima bătălie

2903_ult.gifAriel Sharon s-a născut la 27 februarie 1928, în localitatea israeliană Kfar Malal. Viaţa sa personală a fost marcată de numeroase tragedii. Prima lui soţie, Margalith, a murit
într-un accident de maşină, în 1962. Singurul lor copil, Gur, a murit în 1964, la vârsta de 9 ani, după ce a fost împuşcat accidental de un prieten de familie al lui Sharon. După moartea lui Margalith, Sharon s-a măritat cu sora acesteia, Lily, originară din oraşul Braşov, cu care a avut doi copii, Omri şi Gil'ad. Lily Sharon a murit de cancer la plămâni, în 2000.

Orientul Mijlociu se află în stare de şoc ca urmare a deteriorării grave a stării sănătăţii premierului israelian Ariel Sharon. Aseară, la închiderea ediţiei, Sharon se afla în comă profundă, la spitalul Hadassah din Ierusalim, după ce a suferit, miercuri seara, un puternic atac cerebral. Medicii l-au operat, de urgenţă, timp de 7 ore, pentru a-i opri congestia cerebrală, dar starea premierului israelian rămâne în continure critică. Directorul spitalului Hadassah a declarat că Sharon, care împlineşte luna viitoare 78 de ani, este sedat şi ataşat la aparatul de respiraţie artificială. Potrivit ziarului israelian Haaretz, Ariel Sharon este pe jumătate paralizat. La rândul lor, colaboratorii premierului, citaţi de un post de radio militar, au mărturisit că "speră într-un miracol", apreciind că "situaţia este destul de proastă". În ultimele trei săptămâni, opinia publică a urmărit cu atenţie şi îngrijorare problemele de sănătate ale lui Sharon, precum şi încercarile lui de a demonstra că îşi reia activitatea la nivelul normal, după un prim atac cerebral produs în 18 decembrie. Înainte ca starea sa să se înrăutăţească, Sharon avea programată miercuri, 5 ianuarie, o intervenţie chirurgicală la inimă. În seara dinaintea operaţiei, premierului i s-a făcut rău şi a fost transportat de urgenţă la spital.
După internarea lui Sharon, puterea executivă a fost transferată vicepremierului Israelului, Ehud Olmert. Acesta a convocat, joi, o reuniune specială a cabinetului pentru a da miniştrilor instrucţiuni cu privire la transferul provizoriu al atribuţiilor. Legea prevede ca în cazul în care premierul nu mai poate să-şi exercite funcţia, atribuţiile sale să fie preluate de vicepremier, pe durata a 100 de zile. În cea de-a 101 zi, guvernul este dizolvat şi presedintele statului, Moshé Katsav, trebuie să-l însărcineze pe unul dintre cei 120 de deputaţi să formeze, în doua săptămâni, un nou guvern. Acest scenariu nu va fi pus însă în practică, deoarece în Israel sunt programate alegeri legislative, la data de 28 martie 2006. De altfel, surse din apropierea lui Sharon au declarat că acestuia i
s-a făcut rău în momentul în care stabilea listele cu candidaţii noii sale formaţiuni politice, Kadima, înfiinţată în noiembrie 2005, după demisia din Likud, partidul cu care a ajuns la putere, în 2001. Toate sondajele de opinie indicau că partidul Kadima va obţine o victorie zdrobitoare la alegerile din martie şi că Sharon va rămâne prim-ministru. În noile condiţii, analiştii politici estimează că Sharon va avea dificultăţi serioase, chiar în cazul în care se va restabili complet după atacul cerebral suferit miercuri seara, să convingă electoratul că mai poate asigura conducerea ţării timp de încă patru ani. Cel mai probabil, bătălia pentru postul de premier se va da între liderul Likud, Benjamin Netanyahu, şi seful laburiştilor, Amir Peretz.

Ioan BUTIURCA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE