Pulsa denura? Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 348 Vizualizări

Pulsa denura?

2914_puls.gifStarea sănătăţii lui Ariel Sharon a continuat să se deterioreze, alimentând temerile privind fârşitul apropiat al celui mai popular om politic din Israel. În cursul zilei de ieri, Sharon a fost supus unei noi operaţii de urgenţă, după ce o tomografie a depistat o hemoragie cerebrală, presiune intracraniană crescută şi o dilatare a unuia din lobii creierului. Aceasta a fost a treia intervenţie în 48 de ore, menită să evacueze sângele şi să scadă presiunea din creier.
Shlomo Mor-Yosef, directorul spitalului Hadassah la care este internat primul-ministru, a declarat că Sharon nu şi-a pierdut funcţiile cerebrale, dar are şanse minime de a reveni în activitate. Dată fiind vârsta înaintată a premierului, 77 de ani, dar şi faptul că este supraponderal şi suferă de hipertensiune, mai mulţi experţi au opinat că şansele sale de supravieţuire sunt destul de mici. Un specialist medical a afirmat că probabil Sharon nu va mai putea să ocupe din nou funcţia pe care a deţinut-o, din cauza accidentului cerebral masiv pe care l-a suferit miercuri noapte.
Îmbolnăvirea lui Sharon a destabilizat societatea israeliană şi scena politică din Orientul Mijlociu, într-un moment în care premierul era socotit singura persoană capabilă să aducă pacea şi stabilitatea în regiune. Deocamdată, partidul de centru Kadima, fondat de Sharon în luna noiembrie, rămâne favorit la alegerile parlamentare din martie, chiar dacă ar avea loc o schimbare de lider. Potrivit unui sondaj de opinie, în cazul în care fostul premier şi laureat al premiului Nobel pentru pace, Shimon Peres, în vârstă de 82 de ani, îl va succeda pe Sharon la conducerea partidului, Kadima ar obţine 42 de locuri din cele 120 ale Parlamentului (Knesset).
Paradoxal, înrăutăţirea bruscă a stării de sănătate a lui Sharon a fost salutată atât de duşmanul declarat al Israelului, Iran, cât şi de segmentul evreilor ultraortodocşi din societatea israeliană.
"Cu puţin noroc, vom auzi că acel criminal de la Sabra şi Shatila s-a alăturat strămoşilor săi", a declarat preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, unui grup de clerici şiiţi din oraşul Qom, făcând aluzie la faptul că Sharon este considerat vinovat indirect de masacrul a aproximativ 2000 de palestinieni în cele două tabere de refugiaţi libaneze, în 1982.
La rândul ei, tabăra evreilor ultraortodocşi din Israel este de părere că atacul cerebral căruia i-a căzut victimă Sharon este o pedeapsă divină, rezultatul ceremoniei organizate în luna iulie 2005 de un grup de rabini şi kabalişti, prin care premierul israelian a fost blestemat de moarte.
Intitulat "pulsa denura" – "biciuri de foc" în limba aramaică -, ceremonia presupune invocarea îngerilor distrugerii. Acest ritual a mai fost folosit cu câteva luni înainte de asasinarea, în 1995, a fostului premier Ytzhak Rabin, considerat vinovat de faptul că a semnat acordul de pace de la Oslo. În cazul lui Sharon, motivul blestemului a fost preconizata retragere din Gaza, teritoriu pe care evreii ultraortodocşi îl socotesc parte inalienabilă din Israelul istoric.
O opinie similară a fost formulată ieri şi de faimosul teleevanghelist american Pat Robertson, cunoscut pentru opiniile sale controversate. Fost candidat la preşedinţia SUA, Robertson a sugerat că atacul cerebral de miercuri a fost o pedeapsă divină din cauză că Sharon a divizat pământul lui Dumnezeu:"Profetul Ioel arată foarte clar că Dumnezeu îi duşmăneşte pe cei care, citez, "împart pământul meu"… Dumnezeu spune:"Acest pământ îmi aparţine, e mai bine să-l laşi în pace".
Ioan BUTIURCĂ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE