Adio, Europa! Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 44 Vizualizări

Adio, Europa!

2955_cap.gife şase luni, statul român ignorã o hotãrâre a Curţii Europene a Drepturilor Omului * Liga Pro Europa a trimis Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei o scrisoare în care informeazã asupra indolenţei Guvernului * Atitudinea autoritãţilor ar putea costa România excluderea din organismul european * Guvernul respinge acuzaţiile Ligii şi spune cã autoritãţile se preocupã intens de rezolvarea situaţiei

Liga Pro Europa (LPE) a trimis în urmã cu trei zile o scrisoare cãtre Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei, în care sesizeazã faptul cã Guvernul României nu a întreprins în ultimele şase luni nici o acţiune concretã în sensul respectãrii soluţiei Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în cazul Hãdãreni.

Promisiuni neonorate

Potrivit înţelegerii amiabile dintre guvern şi victimele de la Hãdãreni, înţelegere acceptatã de CEDO prin soluţia din 5 iulie 2005, statul român se obliga sã adopte o serie de mãsuri în judeţul Mureş şi în Hãdãreni, prin care sã asigure atât detensionarea situaţiei între comunitãţile etnice din localitate, precum şi compensarea materialã a romilor ale cãror drepturi au fost încãlcate. În acest sens, cele opt mãsuri pe care trebuia sã le ia guvernul vizau dezvoltarea unor programe educaţionale pentru copiii romi din Hãdãreni, iniţierea unor programe de integrarea comunitãţii rome, sprijinirea shimbãrii pozitive a atitudinii societãţii faţã de problemele comunitãţii rome, educaţia juridicã a acestei comunitãţi, finalizarea reconstrucţiei locuinţelor incendiate, precum şi stimularea participãrii romilor la activitãţi economice licite.
Haller Istvan, coordonatorul Biroului pentru Drepturile Omului din cadru Ligii, a apreciat cã dezinteresul autoritãţilor este intolerabil, pentru cã detensionarea relaţiilor interetnice din Hãdãreni nu se poate face fãrã implicarea autoritãţilor. De altfel, Haller a precizat cã stimularea dezvoltãrii economice a zonei ar aduce cu sine şi rezolvarea problemelor.
Potrivit lui Haller, soluţia pe care Comitetul de Miniştri ar trebui sã o dea în acest caz ar fi, la limitã, excluderea României din Consiliul Europei, pe motiv cã nu a respectat o Hotãrâre a CEDO. Cu toate acestea, a precizat Haller, este foarte puţin probabil sã se întâmple acest lucru, pentru cã nu existã un precedent, deşi s-au înregistrat cazuri mult mai grave de nerespectare a soluţiilor CEDO.

Criteriul politic, în pericol

Smaranda Enache a propus, de asemenea, o listã de şase probleme care ar putea pune în pericol îndeplinirea criteriului politic şi, implicit, aderarea României la Uniunea Europeanã în 2007.
Astfel, copreşedintele LPE s-a referit la "cazul Bivolaru", considerând cã nesancţionarea procurorilor care se fac vinovaţi de tratarea necorespunzãtoare a cazului, ceea ce a dus la acordarea statutului de refugiat în Suedia, poate însemna, în ochii Europei, faptul cã România tolereazã abuzurile şi încãlcãrile drepturilor fundamentale. O altã problemã ar fi, în viziunea LPE, scandalul închisorilor CIA, faţã de care autoritãţile române au reacţionat greşit. Smaranda Enache a apreciat cã tergiversarea anchetei parlamentare asupra acestui subiect ar eroda credibilitatea României ca stat care îşi respectã angajamentele internaţionale.
Alte probleme enunţate sunt retrocedarea bunurilor cultelor religioase, menţionatã în Raportul Departamentului de Stat al SUA, libertatea de asociere politicã sau neadoptarea Legii statutului minoritãţilor. De asemenea, o ameninţare la adresa intergrãrii o reprezintã, în opinia Smarandei Enache, faptul cã preşedintele Traian Bãsescu nu face lobby pentru ratificarea de cãtre statele UE a Tratatului de Aderare, în condiţiile în care acesta a fost aprobat doar de 9 state din cele 25 componente ale Uniunii Europene.

Proiectele pentru 2006

Copreşedintele LPE, Smaranda Enache, a prezentat ieri prioritãţile Ligii pentru anul 2006, dar şi o listã de probleme care, în viziunea reprezentantului ONG-ului mureşean, ar putea pune în pericol aderarea României la Uniunea Europeanã la data de 1 ianuarie 2007, din cauza nerespectãrii criteriului politic.
Printre prioritãţile enunţate de Smaranda Enache se numãrã extinderea activitãţii Biroului pentru Drepturile Omului, care are deja monitori în 12 judeţe din Transilvania, finalizarea proiectului pilot coordonat de Centrul Intercultural pentru formarea de facilitatori interculturali, proiect realizat cu finanţare europeanã, organizarea unei noi ediţii a Universitãţii de Varã Transilvania, lãrgirea spectrului de activitate al Colegiului Democraţiei prin dezvoltarea unor proiecte de colaborare transfrontalierã.
În plus, LPE, care are în prezent trei filiale – în Cluj, Bucureşti şi Satu Mare – şi douã cluburi – Odorhei şi Blaj – va continua în 2006 dezvoltarea structuralã.
Relu TÃTAR

"Prosperitatea economicã ar asigura detensionarea relaţiilor între comunitãţile din Hãdãreni"

Haller Istvan, şeful BDO din cadrul LPE

"Suferim de "Complexul Rovine". Preşedintele se ocupã de deblocarea unui drum, când e nevoie de lobby european în vedera integrãrii, pentru cã Tratatul de Aderare a fost ratificat de nouã state, din 25."

Smaranda Enache, preşedinte LPE

Am încercat ieri sã o contactãm pe Beatrice Ramaşcanu, agent guvernamental pentru CEDO în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Directoarea serviciului, Irina Niţã, ne-a comunicat cã agentul guvernamental nu se aflã în Bucureşti şi a promis sã rãspundã în timp util la întrebãri, ceea ce, însã, nu s-a întâmplat. Vã prezentãm cele patru întrebãri adresate ieri MAE.

1. În ce mãsurã s-a fãcut ceva pentru îndeplinirea angajamentelor asumate de statul român prin soluţia CEDO din 5 iulie 2005, referitoare la cazul Hãdãreni?
2. Existã vreo reacţie a organismelor europene (Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei) la informarea trimisã de Liga Pro Europa în urmã cu douã (n. red., trei) zile, în care se sesizeazã tocmai absenţa oricãrei acţiuni în acest sens?
3. Cum apreciaţi iniţiativa Ligii Pro Europa?
4. În cazul în care un stat nu respectã hotãrârile CEDO, sancţiunile pot merge pânã la excluderea din Consiliul Europei. Cum apreciaţi poziţia României din acest punct de vedere, existã vreun pericol în acest sens?

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE