Laboratoare pentru sãnãtatea minţii Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 44 Vizualizări

Laboratoare pentru sãnãtatea minţii

2958_laboratoare.gifCele cinci Laboratoare de Sãnãtate Mintalã din judeţul Mureş vor fi transformate în Centre de Sãnãtate Mintalã. Modificarea are ca scop alinierea la normele europene, dar şi asigurarea unei îngrijiri permanente a persoanelor cu tulburãri de comportament.

Centrele vor asigura asistenţa primarã şi asistenţa psihiatricã ambulatorie unui numãr de 150.000-300.000 de persoane cu probleme mentale.
În cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţã Târgu Mureş funcţioneazã în prezent douã astfel de laboratoare, unul pentru copii şi altul pentru adulţi. Laboratorul pentru copii beneficiazã de serviciile a 4 medici specialişti, 2 psihologi şi 6 asistente medicale. "Laboratorul pentru adulţi funcţioneazã tot la spital", a precizat Silviu Morariu, directorul DSP Mureş.
Alte douã laboratoare existã la Sighişoara, în cadrul ambulatoriului de specialitate, şi la Luduş. Laboratorul de la Târnãveni existã doar pe hârtie, pentru cã munca o face de fapt personalul Clinicii de Psihiatrie. "Am gãsit printre acte un proiect de laborator de specialitate acum 2-3 ani, dar planul iniţial nu a fost urmãrit", a declarat Ovidiu Butuc, directorul Spitalului din Târnãveni.
În prezent, în România existã peste 206.000 de bolnavi psihici cronici şi 38 de spitale de specialitate.

Comitetul polivalent

În cursul acestei sãptãmâni s-a organizat şi un Comitet Intersectorial de Coodonare în Sãnãtate Mintalã. Din cei 70 de membrii fac parte Eugen
Nicolãescu, Jonathan Scheele, Adriana Sãftoiu, Monica Macovei, Mihai Hãrdãu, Cristina Copos, Renate Weber, Robert Turcescu şi Rodica Culcer.
Comitetul este un organ consultativ, fãrã personalitate juridicã, ce are rolul de a promova sãnãtatea mintalã şi de a iniţia propuneri pentru o reformã a sistemului. În acelaşi timp, asigurã coordonarea unitarã a procesului de reformã de cãtre Guvern în cadrul strategiei de sãnãtate mintalã.

Corina ALBOTA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE