Bătălia de la Amona Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 141 Vizualizări

Bătălia de la Amona

O ciocnire de proporţii între colonişti şi forţele de ordine se prefigurează în implantarea ilegală Amona din Cisiordania, care urmează să fie evacuată astazi. Tensiunile au explodat încă de ieri, când aproximativ 300 de activişti de extremă dreaptă au atacat un grup de soldaţi de la punctul de control Ofra, de lângă Amona. Militanţii au trecut de zidurile de protecţie şi au scos din funcţiune maşinile pregătite pentru îndepărtarea structurilor de beton din aşezarea evreiască. Coloniştii au părăsit zona după câteva ore dar au pus baraje pe drumurile de acces către Amona. De asemenea, activiştii au montat sârmă ghimpată pe acoperişurile celor nouă case care urmează să fie demolate.
În ultimele zile, peste 3.000 de colonişti şi militanţi naţionalişti s-au adunat în implantarea ilegală Amona, în încercarea de a împiedica distrugerea locuinţelor de către armata israeliană, prevăzută pentru miercuri. Participanţii au răspuns apelului lansat de Consiliul Coloniilor din Cisiordania (CCC), cea mai importantă organizaţie a coloniştilor evrei.
Comandantul forţelor armate din Cisiordania, generalul Yair Naveh, a afirmat că forţele israeliene, care au mobilizat efective de 7.000 oameni, sunt pregătite pentru a-i evacua pe coloniţti printr-o operaţiune violentă. "Vom avea un nivel al agresiunilor egal cu cel din timpul evacuării din Fâşia Gaza? Mă tem că unul mai violent. Ne pregătim să facem faţă unor situaţii extreme? Răspunsul este afirmativ", a declarat generalul la un post de radio. Forţele de securitate au în compunere trupe speciale, înarmate cu bastoane şi căşti, şi se crede că vor face un mare număr de arestări, a adăugat generalul.
Luni, premierul interimar Ehud Olmert i-a primit pe reprezentanţii CCC într-o ultimă încercare de a se ajunge la un compromis, dar le-a refuzat cererea de a amâna distrugerea caselor. Curtea Supremă a Israelului a respins duminică apelul coloniştilor împotriva evacuării Amona.(I.B.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE