Biserica, ţiganii şi paşapoartele Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 42 Vizualizări

Biserica, ţiganii şi paşapoartele

3162_liga.gifLiga Pro Europa a intrat în forţă în acest an şi, pe lângă problema integrării în Uniunea Europeană, îşi concentrează atenţia asupra aspectelor care au consacrat activitatea organizaţiei neguvernamentale: reformarea sistemului politico-administrativ vizând în special descentralizarea, subsidiaritatea, regionalizarea şi autonomia, dar şi consolidarea protecţiei minorităţilor.

Conducerea Ligii a sesizat că predarea religiei în şcoli se face haotic, că din cauza accentului exclusiv pe ortodoxie, există riscul de a se produce o discriminare, de formare a unei concepţii eronate faţă de celelalte culte. Copreşedintele Ligii, Smaranda Enache, a adus în sprijinul afirmaţiilor sale rezultatele unui sondaj de opinie efectuat recent la comanda Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. Astfel, potrivit acestuia, 60% dintre repondenţi au declarat că nu au încredere în cei care au altă religie, decât ortodoxă, afirmaţii de natură să provoace îngrijorări. Smaranda Enache consideră că acest lucru poate fi remediat dacă în şcoli învăţământul religios s-ar baza pe o curiculă mai generală. De exemplu, nu se studiază Istoria religiilor şi nu se aprofundează alte mari curente religioase. De asemenea, ridicarea de capele ortodoxe în perimetrul şcolilor reprezintă un alt aspect alarmant. Uşor, copiiilor şi tinerilor li se induce ideea că doar religia ortodoxă este bună, ceea ce ulterior îi face să dispreţuiască alte curente.
Liga Pro Europa va iniţia dezbateri pe această temă cu ministerele Educaţiei, Culturii şi Cultelor şi va presa autorităţile să facă modificări. Noile manuale ar trebui să reflecte mai substanţial istoria comunităţilor minoritare, istoria regională şi istoria locală. Se impune elaborarea de către MEC a unor manuale noi şi renunţarea la cele editate de culte, care prezintă concepţii unilaterale şi lacunare.
De asemenea Liga mai propune ca, pentru garantarea de şanse egale, în regiunile unde minorităţile ating proporţii semnificative, şcolile să ofere oportunităţi de învăţare, în regim facultativ, a limbii minoritare pentru elevii majoritari.
Doi dolari
pe cap de rom
Reprezentanţii Ligii s-au declarat nemulţumiţi şi de măsurile care se iau în ceea ce priveşte politica de eliminare a discriminării romilor şi cere ca pentru acest lucru să se aloce fonduri suplimentare de la buget. Dacă în România trăiesc 2 milioane de romi, aceştia reprezintă 10% din populaţie, iar excluderea lor pe termen lung poate provoca multe convulsii, ceea ce ar însemna o gravă destabilizare. Începând de anul trecut România deţine preşedinţia Decadei romilor care desfăşoară prin Banca Mondială un program de integrare a acestora. Bugetul este însă mult prea mic, cam 2 dolari pe cap de rom, iar statul român participă cu o sumă şi mai mică. "Măsurile sunt excelente pe hârtie, dar lipsesc fondurile", a spus Smaranda Enache. Copreşedintele Ligii a dat exemplul Liceului Pedagogic, unde s-au desfiinţat clasele pentru institutori romi din cauză că celor 20 de cursanţi nu li s-a oferit o bursă, care să le asigure cazarea şi masa. "Bugetul este prost structurat. Se dau bani pentru tot felul de focuri de artificii, pentru distracţii, dar nimeni nu s-a gândit să ofere fonduri pentru a asigura continuitatea acestor clase. La un pol se strâng prea multe bogăţii, iar la celălalt pol se acumulează o bombă socială", a spus Smaranda Enache. Nu numai România este în această situaţie, Ungaria şi Bulgaria primind critici de la UE pentru problemele romilor.
Procesul paşapoartelor
Liga Pro Europa s-a sesizat şi în problema confiscării paşapoartelor cetăţenilor care au stat mai mult de 90 de zile în altă ţară, asupra căreia s-a revenit în această săptămână. Procedura este considerată anticonstituţională, reprezentanţii Ligii solicitând Ministerului Administraţiei şi Internelor să facă o anchetă pentru a vedea cine se face vinovat de iniţierea ei. "Vom intenta un proces în numele tuturor cetăţenilor vătămaţi. Iniţial va fi o reclamaţie administrativă, iar dacă nu se dă curs vom deschide un proces în contencios-administrativ. Este un proces model, care să inhibe, de acum înainte, pornirile antidemocratice. Cei care se consideră prejudiciaţi, material sau moral, sunt îndreptăţiţi să ceară daune. Nici un stat democratic din lumea asta nu interzice cetăţenilor să iasă din ţară. Se poate interzice intrarea într-o ţară, nu ieşirea", a spus şeful Biroului pentru Drepturile Omului, Haller Istvan.
Alte poziţii
Liga Pro Europa şi-a mai precizat poziţia în legătură cu alte câteva aspecte.
LPE îşi reafirmă sprijinul pentru ministrul Justiţiei, Monica Macovei, sprijină inţiativa de condamnare oficială a regimului comunist ca regim criminal şi îşi exprimă îngrijorarea în cazul interceptării convorbirilor telefonice dând exemplu cazul Patriciu. De asemenea cere politicienilor, în special celor implicaţi în ancheta parlamentară privind presupusele cazuri de tortură petrecute pe teritoriul României, să nu se mai antepronunţe în diferite talk-show-uri televizate. În opinia reprezentanţilor Ligii ancheta ar trebui finalizată înainte de raportul intermediar din luna mai a Comisiei Europene.
LPE insistă asupra sistării imediate a construcţiei bisericii ortodoxe din Ungheni în jurul vechii biserici greco-catolice. În acest sens LPE va cere intervenţia prefectului de Mureş şi a Ministerului Culturii şi Cultelor.
Cora MUNTEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE