Reacţie dură Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 24 Vizualizări

Reacţie dură

Iranul a avertizat că va interzice controalele inopinate la instalaţiile sale nucleare dacă dosarul iranian va fi înaintat Consiliului de Securitate al ONU şi a ameninţat că va riposta cu duritate la orice atac asupra facilităţilor atomice. Ministrul de externe, Manouchehr Mottaki, a anunţat că interdicţia va intra în vigoare chiar la sfârşitul acestei săptămâni. Potrivit lui Mottaki, Iranul va încheia orice cooperare cu Agenţia şi va considera nul protocolul adiţional la tratatul de neproliferare nucleară. Acest protocol adiţional permite inspectorilor ONU să întreprindă inspecţii surpriză la locurile pe care le consideră suspecte. Declaraţiile ministrului iranian vin în contextul poziţiei comune la care Statele Unite, Uniunea Europeană, Rusia şi China au ajuns în chestiunea iraniană. Cele cinci ţări au cerut Agenţiei pentru Energiei Atomică să inainteze cazul Iranului Consiliului de Securitate. O decizie în acest sens urmează să fie luată astăzi, la Viena. Raportul care va fi prezentat Agenţiei arată că Iranul nu a reluat producerea de uraniu îmbogăţit, dar a demarat o serie de pregătiri la uzina unde a îndepărtat sigiliile, pe 9 ianuarie.
Iranul susţine că programul său de cercetări în domeniul nuclear are scopuri paşnice. În schimb, Statele Unite sunt convinse că Iranul intenţionează să producă, în secret, arme nucleare.
Agenţia Internaţionala pentru Energia Atomică a declarat, marţi, ca Iranul se pregăteşte sa reia operaţiunile de îmbogăţire a uraniului, sfidând presiunile internaţionale, şi continuă să nu coopereze deplin în investigaţiile asupra programului său nuclear. (I.B.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE