Caricaturile discordiei Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 29 Vizualizări

Caricaturile discordiei

3172_caricaturile.gifControversa caricaturilor care-l reprezintã pe profetul Mahomed şi care au stârnit revoltã în lumea islamicã devine de la o zi la alta tot mai virulentã. În urma protestelor vehemente ale comunitãţii musulmane, proprietarul cotidianului francez Le Soir l-a concediat pe redactorul-şef Jacques Lefranc, care a retipãrit o serie de caricaturi cu Mahomed, apãrutE pentru prima datã anul trecut, în ziarul danez Jyllands-Posten. La vremea respectivã, angajaţii publicaţiei daneze au fost ţinta unor ameninţãri cu moartea din partea extremiştilor islamici, în timp ce ambasadele ţãrilor musulmane au cerut guvernului de la Copenhaga sã-i pedepseascã pe ziarişti. Într-un gest de solidaritate cu confraţii lor şi în numele dreptului la libertatea de expresie, ziare de mare tiraj din Franţa, Germania, Italia, Olanda şi Spania au publicat caricaturile condamnate de liderii islamici ca fiind blasfematorii. Unul din desenele care a provocat indignarea musulmanilor a fost cel care îl înfãţişeazã pe Mahomed cu o bombã în turban. Revolta islamiştilor s-a datorat şi faptului cã în Islam orice reprezentare vizualã a profetului este consideratã o blasfemie.
În Franţa, ziarul Le Soir a declarat cã a luat decizia de a publica caricaturilor fiindcã, într-o societate laicã, nici o dogmã religioasã nu trebuie sã îşi impunã punctul de vedere: "Imaginaţi-vã o societate care s-ar plia tuturor interdicţiilor diferitelor religii. Ce ar mai rãmâne din libertatea de gândire, vorbire şi chiar de circulaţie? Cunoaştem bine aceste lucruri. Iranul ayatollahilor, de exemplu. Dar ieri a fost Franţa Inchiziţiei, arderile pe rug şi noaptea Sfântului Bartolomeu (masacrul protestanţilor).
În ciuda acestor justificãri, iniţiativa ziarului a atras o reacţie durã din partea comunitãţiii musulmane fanceze care a anunţat cã va da în judecatã cotidianul, "deoarece a rãnit sentimentele a 1,2 miliarde de musulmani". Dornic sã aplaneze criza, survenitã la puţin timp dupã tulburãrile care au afectat oraşele franceze, Ministerul de externe de la Paris, foarte sensibil la reacţiile celor cinci milioane de musulmani din ţarã, cea mai mare comunitate islamicã din Europa, a emis un comunicat în care "condamnã toate actele care rãnesc credinţele şi convingerile religioase".
A urmat demiterea redactorului-şef al ziarului Le Soir, mãsurã care a indignat celelalte publicaţii europene care au retipãrit controversatele caricaturi: Le Temps, La Tribune de Geneve, Magyar Hirlap, Die Welt, Berliner Zeitung, La Stampa, El Periodico şi El Mundo.
De partea cealaltã, lumea islamicã a escaladat protestele şi ameninţãrile la adresa ziarelor şi oficialilor europeni. În Fâşia Gaza, palestinieni înarmaţi au intrat în biroul Uniunii Europene, Siria s-a alãturat Arabiei Saudite şi Libiei, retrãgându-şi ambasadorul în Danemarca în semn de protest, iar organizaţia şiitã Hezbollah a declarat cã toatã aceasta controversã n-ar fi izbucnit dacã decretul religios emis în urmã cu 17 ani împotriva scriitorului Salman Rushdie ar fi fost respectat:"Dacã un musulman ar fi îndeplinit fatwa imamului Khomeini împotriva apostatului Salman Rushie (autorul cãrţii Versete Satanice, consideratã blafesmiatoare la adresa Islamului – n.n.), atunci aceşti indivizi de cea mai joasã speţã nu ar fi îndrãznit sã-şi batã joc de Profet, în Danemarca, Norvegia sau Franţa."

Ioan BUTIURCÃ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE