Internetul bate cartea Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 57 Vizualizări

Internetul bate cartea

3214_intern.gif
Majoritatea celor care calcă pragul Bibliotecii Judeţene sunt tineri. Aceştia fie sunt studenţi, fie sunt elevi la liceu vin la bibliotecă pentru a împrumuta cărţi din care să înveţe pentru examene şi pentru şcoală.
Dacă în anii trecuţi cele mai căutate domenii erau limba română şi lingvistica, în luna ianuarie a acestui an sunt la mare căutare cărţile de franceză, psihologie şi pedagogie. Nu se poate spune că tinerii sunt mai interesaţi de anumite domenii, deoarece în acest an au existat şi persoane mai în vârstă care au solicitat lucrări de referinţă, cărţi de specialitate şi mai ales dicţionare. Persoanele de vârstă medie care merg la bibliotecă sunt interesate de domenii bine definite şi vor să îşi schimbe locul de muncă sau să se specializeze pe anumite domenii. Un domeniu care este căutat din ce în ce mai mult şi de mai multă lume este corupţia şi tot ce ţine de ea.
Un fapt îngrijorător este faptul că începe să scadă numărul celor care vin să împrumute cărţi de la bibliotecă. "Este o tendinţă mondială", declară Klara Petelei, bibliotecar. Scăderea numărului de cititori se datorează internetului şi uşurinţa cu care o persoană găseşte orice fel de informaţie. Din păcate, în următorii ani va scădea şi mai mult dacă nu se vor lua măsuri în acest sens. Nici sala de lectură nu este ocolită de scăderea numărului de cititori. În luna ianuarie a acestui an s-au înregistrat un număr de 3.275 de cititori, cu aproximativ 2% mai puţin ca anul trecut în aceeaşi perioadă. Numărul documentelor care au fost citite în sala de lectură este de 8.000 (cărţi, reviste, ziare, lucrări de specialitate etc.), din care cele mai căutate domenii sunt Dreptul, cu 1.247 de cărţi citite, însă două treimi din această cifră o reprezintă Monitorul Oficial, partea legislativă. Pe următoarele locuri se clasează Limba şi literatura română, cu 615 cărţi citite, Economia, cu 331 de cărţi şi Medicina, cu 235 de cărţi citite în cadrul Sălii de lectură a bibliotecii.
Buget şi pentru internet
Investiţii noi se vor face şi în acest an, dar suma investită depinde de câţi bani vor fi alocaţi de la Consiliul Judeţean. Se doreşte introducerea internetului şi actualizarea mai

multor domenii, prin cumpărarea de noi cărţi şi documente cerute de publicul cititor. În cadrul bibliotecii se organizează şi expoziţii de cărţi vechi sau lucrări de referinţă din oraşul nostru. Aceste expoziţii sunt organizate de conducerea bibliotecii şi au ca scop atragerea publicului către literatură şi în special către carte.

Vlad ZAHARAGIU

"Cea mai importantă achiziţie în ultimii ani este Monitorul Oficial partea a patra, despre agenţii economici. Nu am avut până anul acesta această parte, deşi ne-a fost solicitată de foarte mulţi cititori anul trecut. Încă nu se ştie că sala de lectură are la dispoziţie aşa ceva şi sperăm să afle cât mai mulţi oameni, deoarece eu spun că este foarte importantă această parte şi o caută foarte mulţi agenţi economici."
Klara Petelei,
bibliotecar la Biblioteca Judeţeană din Târgu Mureş.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE