Primarul fără viceprimar Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 47 Vizualizări

Primarul fără viceprimar

3212_primm.gif
Primarul Comunei Breaza, Gheorghe Chira, s-a născut la Reghin, pe 13 iulie 1965. Este student în anul întâi al Facultăţii de Drept Administrativ din Târgu Mureş, este căsătorit şi are doi copii. Dacă înainte de a intra în politică mai avea pasiunea comerţului cu maşini, acum a rămas fidel doar pescuitului şi soţiei.

* Reporter: Până în 1999 eraţi unul dintre cei mulţi. Ce anume v-a determinat să faceţi pasul spre politică?
G.C.: În primul rând, din dorinţa de a face ceva pentru satul meu. Ştiu că ar putea suna fals, dar nu am făcut pasul până nu am găsit PNL, acest partid care este aproape de convingerile mele politice. Ştiam că fără sprijin politic nu poţi face nimic. Aşa că m-am înscris în PNL în 1999, în 2000 am candidat la funcţia de primar, dar am ajuns doar consilier. Peste doi ani, eram propus viceprimar. A fost un salt care i-a făcut pe oameni să aibă încredere în mine, astfel că la alegerile din 2004 m-au ales primar. De pe o listă de şapte candidaţi.
* Rep.: De ce până acum nu aţi avut un viceprimar?
G.C.: Colegii consilieri din UDMR au considerat după alegeri că trebuie să mă lase singur în primărie, fără ajutor, ca să demonstrez că pot face treabă. Urma, conform prezicerilor, "să îmi rup gâtul". Dar nu s-a întâmplat aşa, şi în ultima şedinţă de consiliu din ianuarie a fost numit în sfârşit vicele, în persoana lui Demeny Arpad, din partea UDMR.
* Rep.: De ce s-a vrut "hăituirea" primarului?
G.C.: Pentru că nu am făcut nici o promisiune electorală. Oamenii m-au ales pentru că aveau încredere în mine. Şi până acum au avut mână bună. Am rezolvat probleme de infrastructură. Am reabilitat iluminatul public în cele trei sate ale comunei. Am reparat acoperişul căminului cultural din Filipişul Mare, am construit 17 podeţe, am finalizat reparaţiile la sediul primăriei şi dotarea cu mobilier şi calculatoare, precum şi cu un grup sanitar modern. S-au realizat igienizări şi reparaţii la şcoli iar în cele 22 de săli de clase şi grădiniţe de pe teritoriul comunei s-au introdus convectoare de gaz. Cabinetul de informatică al şcolii din centrul de comună a fost dotat cu 10 calculatoare noi. Am reparat şi pietruit mai multe segmente de drum în lungime totală de cinci kilometri. Iar cu ajutorul unei fundaţii olandeze am modernizat o grădiniţă din Breaza. Ar mai fi dotarea primăriei cu o maşină, iar cu ajutorul aceloraşi olandezi dorim redeschiderea bazei sportive.
* Rep.: Toate aceste realizări indică o înviorare a activităţilor din Breaza?
G.C.: Dacă vorbim doar de investitori locali, atunci paleta activităţilor este destul de bogată şi absoarbe un număr important al membrilor comunităţii. Câţiva foşti angajaţi ai HORA din Reghin s-au întors acasă şi confecţionează la rândul lor instrumente muzicale pe care le exportă. Există patru unităţi cu activitate legată tot de lemn, care produc mic mobilier, dus de asemenea la export. Avem şi un procesator important de lapte în comună. Dar activitatea de bază rămâne creşterea taurinelor. La ultima participare la expoziţia judeţeană, am luat toate premiile importante ale competiţiei. Un asememea exemplar crescut pentru competiţie cere foarte mult efort, dar rezultatele pot fi peste măsură. Cei mai mulţi dintre crescători scot din această ocupaţie sume cât să îşi completeze frumuşel venitul.
* Rep.: Poate deveni Breaza o zonă turistică şi dacă da unde vă pot găsi cei interesaţi?
G.C.: Anul trecut, la completarea dosarelor care trebuiau trimise Biroului pentru Turism, am depistat nişte locuri foarte frumoase. Împădurite, cu poieniţe, aer curat. Rămâne de văzut dacă se va îndrepta turismul şi către zona noastră. Cum munca de primar nu se desfăşoară conform unui program strict, toată ziua sunt de găsit printre oameni prin satele comunei. Am avut înainte de a candida un băruleţ pe care l-am închis. Şi acolo lucram încontinuu. Deci pot spune că a fi primar înseamnă să îţi asumi aceleaşi responsabilităţi ca şi când ai lucra pentru familia ta.

A consemnat Eugenia KISS

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE