Fundaţia "Mâini Dibace" Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 246 Vizualizări

Fundaţia "Mâini Dibace"

3231_fundatia.gifÎn ultimii ani au fost înfiinţate nenumărate fundaţii care s-au străduit şi se străduiesc să rezolve probleme despre care multă vreme nici nu s-a vorbit. O astfel de problemă este cea a persoanelor cu diferite dizabilităţi – mentale, motrice sau ambele. Astfel, din dorinţa de a încerca poate imposibilul, un grup de părinţi cu copii cu dizabilităţi au creat cadrul oficial pentru ajutarea copiilor, dând naştere Fundaţiei "Mâini Dibace".
În Târgu Mureş, pe strada Oituzului nr. 13, există o casă modestă, care nu atrage cu nimic atenţia trecătorilor. Surpriza începe dincolo de porţile clădirii unde se află Centrul de zi al fundaţiei care, de aproape zece ani se preocupă de organizarea unor activităţi menite să dezvolte autonomia individuală şi deprinderile de muncă pentru tinerii asistaţi. Aceştia sunt împărţiţi în patru grupuri de lucru, în funcţie de gradul de dizabilitate în care se încadrează.
Cum arată o zi obişnuită din activitatea Centrului de zi
Tinerii sosesc dimineaţa, unii pe cont propriu, cu autobuzul sau pe jos, cei care se deplasează în scaun cu rotile fiind aduşi cu microbuzul fundaţiei. La ora 8:30 toţi sunt deja prezenţi, bucurându-se că sunt din nou împreună, după care urmează 10-15 minute de acomodare, fiecare în sala sa. Specialiştii fundaţiei fac prezenţa şi, înainte de a se intra în program, are loc un scurt moment de rugăciune. Apoi, până la ora 10, se desfăşoară. alternativ, ore de conversaţie pe teme istorice, literare, se fac exerciţii de limba română, maghiară şi engleză, precum şi de aritmetică.
După o pauză de 30 de minute, programul continuă cu activităţi menite să dezvolte autonomia personală şi să formeze deprinderi de muncă. Astfel, tinerii învaţă lucruri simple în aparenţă, dar care lor le sunt foarte folositoare: lucru manual (cum să folosească foarfeca, acul, creioanele, creta) şi activităţi practice sau personale (cum şi când să aprindă/stingă lumina, cum să folosească grupul sanitar, cum să utilizeze săpunul).
Rezultatele îndeletnicirilor de lucru manual se concretizează într-o serie de produse: desene colorate, tablouri, figurine decupate din carton, cusături, covoraşe ţesute, felicitări. Aceste lucrări sunt folosite drept cadouri sau sunt valorificate cu diferite ocazii.
La ora 13, programul se încheie, ordinea şi aranjarea la loc a materialelor de lucru constituind la rândul lor o activitate de dezvoltare a deprinderilor practice.
Beneficiarii preocupărilor fundaţiei "Mâini Dibace" învaţă şi muncesc împreună zi de zi, de rezultate beneficiind însă şi familiile tinerilor şi chiar comunitatea locală, în rândul căreia aceşti tineri serioşi, harnici şi de bună credinţă încearcă să se integreze cu succes.
Contact:
Târgu-Mureş, str. Oituzului nr. 13, tel. 0265-260.501, e-mail hochmal@orizont.net.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE