Demişi neconstituţional Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 31 Vizualizări

Demişi neconstituţional

3237_demisi.gifCurtea Constituţională a decis miercuri că demiterile celor 24 de consilii de administraţie şi 15 directori, dispuse de Eugen Nicolăescu în sistemul sanitar, în baza O.U.G. nr. 154/2005, art. 20, aliniatul 5, sunt neconstituţionale. Bogdan Păltineanu, Florin Buicu şi Constantin Copotoiu au fost demişi printr-un act ce contravine Constituţiei României. Dacă vreunul dintre cei trei ar fi contestat la Curtea de Apel decizia ministrului, ar fi câştigat. Singurii care au făcut acest lucru sunt Sorin Oprescu, directorul Spitalului Universitar Bucureşti şi al Spitalului Elias, alături de Mircea Bârsan şi Radu Căpâlneanu, directorii Institutului Inimii din Cluj. Aceştia au câştigat. Parlamentul va re-examina dispoziţiile considerate neconstituţionale.

După ce a creat un adevărat scandal mediatic în întreaga ţară, înlăturând directorii celor mai importante spitale din ţară, Eugen Nicolăescu a pierdut, în doar o săptămână, mai multe bătălii.
Sorin Oprescu şi-a câştigat pentru a doua oară dreptul de a reveni în postul de director la cele mai importante spitale din Bucureşti, iar fost conducere a Institutului Inimii plănuieşte să îl dea în judecată pe ministrul Sănătăţii pentru calomnie.
Viitor incert
Reacţiile foştilor directori mureşeni, demişi la televizor, sunt cele ale unor oameni resemnaţi. În primul rând pentru că nu se ştie încă la ce va duce această decizie a Curţii Constituţionale. Momentan, instanţa nu a făcut publică expunerea de motive care a dus la această decizie, drept pentru care Ministerul Sănătăţii nu a luat nici o decizie în acest sens. Teoretic, această decizie ar urma să anuleze ordinele de demitere şi, implicit, pe cele de numire, dar cel mai probabil ministrul va emite un alt ordin, de data aceasta cu mai multă grijă în ceea ce priveşte partea juridică.
În ceea ce priveşte interimatul pe care îl asigură momentan noua conducere, aceasta ar putea fi prelungit cu trei luni, dacă legile reformei nu vor deveni oficiale până în 31 martie.
Concursul va avea loc la Bucureşti şi va fi dedicat exclusiv managerilor generali, urmând ca organigrama unităţii sanitare să fie stabilită la nivel judeţean. În condiţiile în care spitalul actual va fi divizat în două unităţi sanitare, vor fi scoase la concurs două posturi.

"Atâta timp cât nu am contestat decizia în termenul legal, nu schimbă nimic demiterea mea. Ministrul a declarat că este vorba de un sistem medical condus politic. Prin această declaraţie, înseamnă că decizia sa a fost luată politic", Florin Buicu, fostul director administrativ al spitalului

"Privesc totul cu o mare lipsă de interes. Acum nu are importanţă dacă aş fi dat sau nu în judecată ministerul. Nu ştiu ce aş fi câştigat", a declarat fostul director general al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, Bogdan Păltineanu.

Corina ALBOTA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE