Guvernul de la Budapesta strânge cureaua Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 37 Vizualizări

Guvernul de la Budapesta strânge cureaua

3252_guvernul.gifMaghiarii din România vor primi mai puţini bani de la guvernul Ungariei, dar totuşi, suma se ridică la aproape jumătate din bugetul alocat de Budapesta prin fundaţiile Illyes şi "Pământ natal". Comitetul curator al fundaţiilor, precum şi subcuratorii din România, Ucraina, Slovacia, Slovenia, Serbia şi Austria s-au întrunit la Târgu Mureş, vineri dimineaţa, şi la Sovata, vineri după amiază, unde au discutat despre principalele proiecte care urmează să fie finanţate. Preşedintele Fundaţiei Illyes, Pomogats Bela, s-a declarat mulţumit de eforturile pe care le face guvernul de la Bucureşti pentru completarea sumelor necesare păstrării şi consolidării identităţii minorităţii maghiare care trăieşte în România. Subcuratorul fundaţiei, Marko Bela, a avut însă de obiectat şi s-a declarat nemulţumit de faptul că suma alocată de guvernul Ungariei a scăzut semnificativ. Preşedintele UDMR s-a obişnuit ca în ultima perioadă să aibă pretenţii tot mai mari, atât faţă de statul român cât şi de cel ungar.
Guvernul de la Budapesta a alocat 13,5 miliarde de forinţi din bugetul de stat, dintre care 800 de milioane de forinţi vor fi derulaţi prin Fundaţia Illyes, iar un miliard prin "Pământ natal". Suma de 3 milioane de forinţi va fi alocată ţărilor din Bazinul Carpatic proporţional cu numărul de etnici maghiari, dar şi în funcţie de priorităţi. Maghiarii din România vor lua 45% din această sumă.
Pomogats a apreciat că şi guvernul de la Bucureşti face un efort financiar considerabil, datorită faptului că UDMR se află la guvernare. Spre deosebire de Serbia şi Ucraina care au neglijat minoritatea maghiară.
Banii sunt destinaţi în special proiectelor finanţate parţial de UE, construirea unor imobile, precum şcoli şi instituţii culturale, organizării unor evenimente culturale, publicării de cărţi şi reviste, precum şi asigurarea fondului de carte în bibliotecile maghiare.
Şi fundaţia "Pământ natal" are obiective asemănătoare, şi aceleaşi criterii de repartizare a fondurilor. De precizat că banii necesari înfiinţării universităţilor sau posturilor de televiziune maghiare vin pe alte canale.
Preşedintele fundaţiei, Pomogats Bela, l-a atacat în termenii cei mai duri pe primarul din Odorheiul Secuiesc, Szasz Jeno, pe care l-a şi acţionat în instanţă (dar şi-a retras plângerea pentru a nu se face de ruşine prin faptul că două fundaţii maghiare urmau să fie judecate de o instanţă românească). Szasz Jeno este acuzat de deturnarea a peste 40 de milioane de forinţi alocaţi prin Fundaţia Illyes.
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat că "statele în care trăiesc minorităţile ar trebui să acorde mai mult sprijin acestora. În ceea ce priveşte sprijinul din afară, ajutorul este cuvenit şi necesar". Marko Bela a accentuat ultima afirmaţie vădit iritat de întrebarea care viza sentimentul cetăţenilor din Ungaria care sunt văduviţi de aceste sume alocate celor ce trăiesc în afara graniţelor.

Cora MUNTEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE