Ultimul gong Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 38 Vizualizări

Ultimul gong

3260_gong.gifDupă ani mulţi în care Teatrul Naţional din Târgu Mureş părea să fie ocolit de public, în care iubitorii teatrului păreau să fi dispărut, ceva s-a întâmplat şi sălile de spectacol au început să se anime. Dar noutatea nu se opreşte aici. Peste câteva zile, actorii Ion Riţiu şi Aurel Ştefănescu vor pleca la Strasbourg unde, timp de o săptămână, vor susţine spectacolul "Variaţiuni Enigmatice", spectacol care va fi vizionat de europarlamentari.
Aurel Ştefănescu spune că se simte în largul lui, deoarece limba franceză în care va fi jucată piesa, nu-i pune probleme. În schimb, Ion Riţiu pentru care franceza era o mare necunoscută, a dovedit o voinţă extraordinară şi a învăţat în timp record textul, impresionându-i chiar şi pe cei mai cârcotaşi dintre colegi.
Simbad şi Ana lui Manole
Din Liban, ţara cedrilor, a venit la Târgu Mureş, regizorul, compozitorul şi actorul francez Paul Mattar. Compania "Liviu Rebreanu" a naţionalului târgumureşean a fost aleasă de regizor drept locaţia ideală pentru punerea în scenă a unui vis, piesa "Simbad din tată în fiu". Textul va fi tradus în limba română, dar pentru păstrarea coloraturii orientale melodiile vor fi interpretate în limba arabă. "Libanul este o ţară mică, dar cu o deschidere extraordinară spre cultura celorlalte popoare. Atunci când ne respectăm unii pe ceilalţi, când ne respectăm tradiţiile şi cultura, barierele cad şi vom fi uimiţi să constatăm că toţi suntem oameni însetaţi de cunoaştere şi de frumos. De fapt, cele mai importante descoperiri din lumea matematicii, a ştiinţei în general s-au făcut în acest spaţiu arab", ne-a spus regizorul Paul Mattar.
Anul 2006 va fi important pentru teatrul târgumureşean şi prin prisma participării la Festivalul Internaţional de Teatru Francofon, care se va desfăşura la Monaco, cu piesa "Legenda meşterului Manole". Cu aceeaşi piesă se preconizează efectuarea unui turneu internaţional, prima ţară gazdă fiind chiar Libanul.
Schimbarea la faţă
În luna iulie, odată cu închiderea actualei stagiuni, Teatrul Naţional din Târgu Mureş, va intra în reparaţii capitale, care vor dura aproximativ doi ani. "Până la închiderea sălii mari de spectacol vom amenaja sala mică pentru a ne putea desfăşura activitatea şi pe perioada reparaţiilor. Sperăm ca pentru spectacolele mai importante să beneficiem de ajutorul colegilor de la instituţii care deţin săli de spectacole mai mari. Va fi o perioadă dificilă, dar este necesară reamenajarea şi modernizarea teatrului. Scena va fi prevăzută cu trape, cu turnante, iar sistemul de iluminat va fi şi el modernizat. Sala de spectacol va suferi ea însăşi modificări majore. Confortul termic va deveni o prezenţă constantă în incinta instituţiei. Pentru aceste lucrări teatrul a primit 180 de miliarde de lei de la bugetul de stat, singura condiţie pusă fiind finalizarea lucrărilor în termen de 30 de luni de la demararea lor", ne-a spus Cristian Ioan, directorul naţionalului târgumureşean. Şi pentru ca ultimul spectacul care se va juca pe scena veche să fie unul deosebit, se va da "liber la poante". Încă nu se ştie exact care va fi piesa jucată înaintea ultimului gong, dar se vrea o comedie în care actorii să fie liberi să improvizeze iar publicul să interacţioneze cu aceştia. Va fi exact "ca la teatru".
Eugenia KISS

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE