Centura ocolitoare, proiect superficial Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 107 Vizualizări

Centura ocolitoare, proiect superficial

3274_centura.gifPrimarul Florea, pentru nu a eşua în toate proiectele pe care le-a băgat pe gât mureşenilor şi în primul mandat şi când l-a câştigat pe cel de-al doilea, vrea să-i convingă pe reprezentanţii Ministerului Mediului că proiectul centurii ocolitoare prin pădurea de la Platoul Corneşti nu a primit avizul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului din cu totul alte motive decât că proiectul era pur şi simplu superficial. Marius Paşcan, purtătorul de cuvânt al Primăriei, a arătat că reprezentanţii APM s-ar fi legat în decizia finală din 28 martie 2005, prin care era respins Raportul la Studiul de Impact elaborat de SC ICAS Bucureşti, Staţiunea Cluj-Napoca, de oportunitatea proiectului, atribuţie ce îi revine Consiliului Local şi nu APM.
De asemenea, Paşcan ne-a plâns de milă nouă, contribuabililor, că au fost cheltuite alte fonduri pentru întocmirea unui nou studiu de fezabilitate, în care până şi suprafaţa propusă pentru defrişare era redusă, de la 12 la 8,24 ha.
Pentru a nu lăsa loc de interpretări reluăm ceea ce APM a consemnat în decizia finală privind respingerea Raportului la Studiul de Impact proiectul "Defrişarea a 8,24 ha aflate în Pădurea Dealul Mare şi Pădurea Tg. Mureş, pentru realizarea unui drum de ocolire a municipiului Tg. Mureş pe relaţia SE – NE". Astfel, motivul care a stat la baza luării acestei decizii este următorul: tratarea neadecvată a impactului prognozat precum şi a măsurilor de diminuare a impactului asupra biodiversităţii (floră, faună, habitate), a impactului prognozat ca urmare a reducerii suprafeţei de spaţiu verde / cap de locuitor, a topografiei şi geologiei arealului (stabilitate şi eroziune). De asemenea, APM a considerat că "studiul de evaluare a impactului nu cuprinde o argumentare fundamentată privind necesitatea şi oportunitatea implementării proiectului propus, respectiv că studiul de evaluare a impactului nu are o abordare globală şi de perspectivă a proiectului ţinând cont de dezvoltările existente sau planificate în zona de care proiectul este şi poate fi influenţat".
Cu toate că Primăria Târgu Mureş forţează acum o aprobare a proiectului direct de la Bucureşti, prin mijlocirea ministrului democrat al Mediului, Sulfina Barbu, precizăm că de la momentul respingerii în martie 2005, Primăria nu a mai modificat în vreun fel proiectul. "Nu am mai primit nici o solicitare de la Primărie în privinţa proiectului centurii ocolitoare din martie anul trecut când am avizat negativ studiul de impact", ne-a declarat Dănuţ Ştefănescu, directorul executiv al APM, refuzând să dea o replică afirmaţiei lui Marius Paşcan că s-ar teme de ONG-uri.
Mai mult, centura ocolitoare propusă de Executivul Târgu Mureşului nu a ţinut cont de centura Târgu Mureş-Reghin, proiect elaborat de fosta conducere a Consiliului Judeţean, proiect avizat de APM şi care, în plus, beneficia de fonduri de la Banca Mondială.
Astfel că strădaniile lui Florea care cere susţinere după aproape un an şi doar pentru că face parte din acelaşi partid cu ministrul Mediului ni se par doar publicitate ieftină. (L.V.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE