Cu ce se mănâncă soldul? Business
  • admin
  • 0 comentarii
  • 55 Vizualizări

Cu ce se mănâncă soldul?

7035_eco_sold.gifComercializarea mărfurilor de sezon rămase nevândute poate fi făcută de magazinele de vânzare cu amănuntul, conform legislaţiei în domeniu, în intervalul 15 ianuarie – 15 aprilie, prin vânzări de soldare la produsele specifice de toamnă-iarnă. Produsele care se pot supune soldării sunt doar cele nealimentare, incluzând confecţii, încălţăminte sau cosmetice. Pentru a-şi putea desfăşura activitatea de soldare magazinele trebuie să notifice intenţia lor primăriei din zona unde sunt localizate, cu cel puţin 15 zile înainte.

Legile de incidenţă
Vânzările de soldare se realizează cu respectarea prevederilor HG. nr. 333/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a O.G. nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, aprobată prin Legea nr. 650/ 2002. Încălcarea acestor dispoziţii legale generale privind vânzările de soldare se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 10.000 lei, iar efectuarea de vânzări de soldare fără notificare se sancţionează cu amendă de la 200 la 1.000 lei. În conformitate cu aceleaşi prevederi, comercianţii pot practica şi alte forme de vânzare cu preţ redus, în orice perioadă a anului. Astfel se pot efectua vânzări de lichidare, vânzări efectuate în structuri de vânzare, denumite magazin de fabrică sau depozit de fabrică sau vânzări promoţionale.

Trei luni de solduri
Specificarea datei de începere a vânzării de soldare şi durata acesteia este obligatorie, precum şi sortimentul de mărfuri supus soldării în cazul în care operaţiunea nu implică toate produsele din magazin. Acestea nu pot face aceste vânzări de sold decât în perioadele prevăzute de lege, respectiv 15 ianuarie – 15 aprilie – pentru sezonul toamnă-iarnă, şi 1 august – 31 octombrie, pentru cel de primăvară-vară. Reducerile de preţ şi promoţiile se pot face însă pe toată perioada anului cu respectarea anumitor prevederi. Ca nu mai pot fi vândute în condiţii comerciale normale. În plus, pot fi comercializate la preţuri reduse produsele care nu au fost vândute în termen de trei luni de la aprovizionare, cele susceptibile de o deteriorare rapidă sau a căror conservare nu mai poate fi asigurată până la limita termenului de valabilitate, precum şi articolele ale căror preţ de reaprovizionare s-a diminuat.

Soldare – vânzarea unor articole la preţuri sub cele de cumpărare în timp ce reducerile presupun vânzarea la preţuri diminuate faţă de preţul iniţial de vânzare, dat totuşi cu un oarecare adaos comercial.

Radu MATEI

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE