Preşedintele pro limba maternă Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 36 Vizualizări

Preşedintele pro limba maternă

7409_cap.gifPreşedintele Ungariei, Solyom Laszlo, a discutat ieri, la Târgu Mureş, cu şefii administraţiei judeţene, preşedintele UDMR, Marko Bela, a vizitat Universitatea Sapientia şi apoi s-a întâlnit cu "intelectualitatea maghiară", consilieri şi membrii UDMR în cadrul unei reuniuni la Palatul Culturii. Solyom Laszlo n-a mai ajuns în Ţinutul Secuiesc, dar a promis că se va întoarce.

Să învăţaţi bine
Solyom Laszlo a explicat la finalul vizitei la Târgu Mureş că a dorit să evalueze eficienţa investiţiei maghiare la Universitatea Sapientia. El a pledat în intervenţia sa publică pentru un sistem de învăţământ în limba maternă, de la grădiniţă până la nivelul studiilor universitare. "Am dorit să mă revăd cu intelectualitatea locală. Investiţia statului ungar a avut succes şi a meritat s-o facem. Voi face tot posibilul ca sprijinul ungar să continue, după întoarcerea mea acasă. Cea mai importantă sarcină a societăţii de aici este să producă un nivel intelectual cât mai înalt", a declarat Solyom Laszlo. Referitor la obţinerea autonomiei, Legea minorităţilor şi criticile lui Băsescu faţă de referendumul din Ţinutul Secuiesc, preşedintele maghiar a declarat: "Maghiarii din România trebuie să fie incluşi în noţiunea de comunitate culturală, parte a naţiunii ungare. Am cerut să fie cât mai urgent acceptată Legea minorităţilor pentru că ar reprezenta o garanţie. Am nutrit către preşedinte (Traian Băsescu, n.r) şi către toate forurile această poziţie a noastră: autonomia culturală este un drept care se înţelege de la sine în toată Europa de astăzi. În cazul în care comunitatea respectivă doreşte, este posibilă şi autonomia teritorială. Ungaria susţine toate aceste demersuri constituţionale", a concluzionat preşedintele Ungariei, Solyom Laszlo.

Marko Bela, încrezător
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat că n-a mai discutat şi ieri cu Solyom Laszlo pe tema refendumului din Ţinutul Secuiesc. El a susţinut că sondajul de opinie este inutil, a catalogat poziţiile adeversarilor politici drept exagerate şi a insistat la rându-i asupra necesităţii înfiinţării universităţilor distincte pentru comunitatea maghiară. "Trebuie să încercăm să devenim cât mai competitivi în UE, avem nevoie de experienţa colegilor noştri din Ungaria. Reprezentanţii lor apreciază rolul şi activitatea UDMR. Am discutat perspectivele Universităţii Sapientia şi problemele învăţământului maghiar din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca (UBB), şi Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş (UMF). La UBB şi UMF este nevoie de înfiinţarea de catedre şi de facultăţi de sine stătătoare cu predare în limba maghiară", a declarat Marko Bela. "Considerăm că autonomia teritorială şi alte forme de autonomie sunt necesare pentru a asigura păstrarea şi dezvoltarea identităţii maghiare, dar aceste deziderate trebuie să le obţinem prin dialog cu reprezentanţii majorităţii, prin colaborare cu partidele româneşti şi în general prin instrumente politice", a mai spus acesta.

Ionel ALBU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE