Biserica Reformată şantajează UDMR Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 56 Vizualizări

Biserica Reformată şantajează UDMR

7429_cap.gifPreşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că uniunea este şantajată de Biserica Reformată, care doreşte ca episcopul Tokes Laszlo să fie pus pe locul doi pe lista pentru Parlamentul European.
În caz contrar capii bisericii, a cărui episcop este Tokes Laszlo, spun că vor face prin biserici o anti-campanie UDMR.
"Majoritatea bisericilor maghiare au adoptat o poziţie foarte echilibrată privind alegerile pentru PE. În schimb Biserica Reformată, a făcut o mare greşeală. Ne-au cerut printr-o adresă să-l punem pe Tokes pe locul doi. Eu cred că bisericile nu trebuie să se implice în disputele politice. Trebuie să se ţină la distanţă, fiind obligate să ocupe de spiritualitatea şi pacea sufletească a tuturor credincioşilor, indiferent de doctrina, mentalitatea sau ideologia lor".
În 2003, tot Biserica Reformată a adoptat o hotărâre prin care a interzis preoţilor să aibă activitate politică. "Acum văd că aceiaşi lideri, aceeaşi biserică adoptă o poziţie în contradicţie cu ceea ce susţinea", a spus Marko Bela. Liderul UDMR a spus că nu are de gând să cedeze şantajului şi a spus că mulţi dintre preoţii Bisericii Reformate nu vor fi de acord cu impunerile care li se fac.

Lupta cu Biserica
Raduly Robert, prezent sâmbătă la şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali a UDMR de la Târgu Mureş, a declarat că, după votarea listei pentru Parlamentul European, nu mai există nicio şansă de conciliere între Uniune şi Biserica Reformată, care îl susţine pe Tokes Laszlo.
"Va fi o luptă dură, nu numai în biserici, ci şi în afara bisericilor. Luptă care nu a fost de asemenea amploare şi de asemenea duritate în ultimii 17 ani. Când doi se ceartă al treilea câştigă. UDMR poate să câştige doar dacă restul nu reuşesc să strângă semnăturile necesare pentru Tokes. Altfel, şansele amândurora scad. O conciliere între cele două părţi nu o mai văd posibilă", a spus Raduly Robert, primarul din Miercurea Ciuc.
Pe de altă parte, senatorul Sogor Csaba, locul patru pe listă, agreat de separatiştii maghiari, a declarat că în politică orice este posibil. Sogor a adăugat că speră că până în 14 martie, când expiră termenul de depunere a listelor, vor mai exista discuţii. Iar el sau episcopul Tokes Laszlo vor ocupa un loc eligibil.
"În Secuime UDMR va pierde cu această listă. Nimeni acolo nu-i cunoaşte pe Nagy Zsolt şi Iuliu Winkler", a spus Sogor. Şi deputatul UDMR de Timiş, Toro T. Tibor, a susţinut în plenul CRU că UDMR trebuie să ia în considerare influenţa pe care o are Biserica Reformată în rândul electoratului. Toro a spus că Biserica are o cotă de popularitate de peste 86% şi nu poate fi ignorată. În plus deputatul a reamintit apelul făcut din Ungaria de un grup de intelectuali, care a cerut Uniunii să îl pună pe Tokes pe listă. Scrisoarea este semnată şi de doi foşti preşedinţi ai Ungariei, unul dintre ei fiind Madl Ferenc.
Toată disputa privind lista pentru PE a început după ce UDMR a început discuţiile cu organizaţiile maghiare din afara UDMR, cunoscute ca separatiste, şi când s-a semnat un pact de colaborare. Episcopul Tokes Laszlo a acuzat UDMR că nu şi-a ţinut promisiunea, astfel că a început demersurile de a candida ca independent, susţinut de organizaţiile separatiste. Zilele trecute Biserica Reformată a cerut ca episcopul să fie trecut pe lista UDMR, în caz contrar ameninţând că va face o anticampanie Uniunii. La demersul separatiştilor s-a adăugat scrisoarea intelectualilor din Ungaria, făcută publică sâmbătă la şedinţa CRU. Consiliul Reprezentanţilor Unionali a votat însă lista UDMR cu ministrul Nagy Zsolt pe primul loc, urmat de Iuliu Winkler, Korodi Attila, Biro Rozalia, Sogor Csaba.
Nagy Zsolt a declarat că în cazul în care Tokes Laszlo ar fi plasat pe locul doi, el s-ar putea retrage. Asta deoarece a spus Nagy, el vrea să lucreze în echipă, lăsând să se înţeleagă că nu poate face echipă cu episcopul. (NewsIn)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE