Ultimatum PC: Moţiune de cenzură Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 34 Vizualizări

Ultimatum PC: Moţiune de cenzură

7495_burta.gifLiderul PC, Dan Voiculescu, l-a avertizat pe premierul Tăriceanu că partidul său, alături de partenerii din opoziţie, vor depune pe 13 martie o moţiune de cenzură împotriva Cabinetului, dacă nu va prezenta până la această dată un guvern restructurat exclusiv liberal.
"Vă propun să punem piciorul în prag şi să-l anunţăm pe premier, poate fi interpretat şi ca un ultimatum, ca până pe 12 martie să vină cu un guvern monocolor. Începând cu 13 martie, în consultări cu celelalte partide din opoziţie, vom depune o moţiune de cenzură împotriva guvernului", le-a spus liderul PC, Dan Voiculescu, delegaţilor prezenţi la Consiliul Naţional Extraordinar.
Dan Voiculescu a declarat că, în prezent, asistăm la un eşec al Cabinetului Tăriceanu, iar premierul trebuie să înţeleagă că Alianţa DA nu mai există şi orice încercare a de a o revigora este sortită eşecului. Liderul PC a reluat astfel afirmaţiile mai vechi potrivit cărora partidul său nu va mai susţine un guvern al Alianţei DA.
Şi preşedintele PSD Mircea Geoană declarase, în urmă cu o săptămână, că Tăriceanu trebuie să prezinte Parlamentului un guvern restructurat, fără PD şi Monica Macovei. Liderii PSD susţinuseră că votul asupra Guvernului restructurat poate echivala cu un vot de neîncredere acordat Cabinetului Tăriceanu, efectele fiind similare cu cele ale unei moţiuni de cenzură.
Liderul PSD, Mircea Geoană, spunea că PSD acceptă "măcar pentru o perioadă de timp" un guvern condus de Călin Popescu Tăriceanu fără PD şi Monica Macovei, cu un program social, altminteri, are în vedere schimbarea actualului premier şi, în ultimă instanţă, anticipatele.
"Aşteptăm 10-14 zile ca premierul să vină cu un Guvern restructurat în Parlament", a spus Mircea Geoană, duminică la ProTV afirmându-şi în acelaşi timp şi condiţiile pe care le impune formaţiunea sa de opoziţie pentru a vota noua schemă a Executivului.

Geoană a formulat trei condiţii pentru restructurarea Guvernului, similare, de fapt, cu învestirea unuia nou. Astfel, liderul PSD a spus că îl acceptă pe Călin Popescu Tăriceanu premier al unui guvern minoritar "măcar pentru o vreme", dacă elimină ceea ce a numit "cozile de topor", adică miniştrii PD, pe care-i consideră "ghidonaţi de Palatul Cotroceni", şi fără Monica Macovei.

Liderul PSD a prezentat şi o schiţă de strategie în cazul în care Tăriceanu nu prezintă Parlamentului la restructurare învestirea unui alt Cabinet, cu un alt program de guvernare, creionat de PSD. "Este preferabil un Guvern minoritar cu predictibilitate, decât unul minoritar care se ceartă la nesfârşit. Dacă nu ţine, mergem la un Guvern de tehniceni, lu un alt prim-ministru şi, eventual, în ultimă instanţă, la alegeri anticipate, în toamnă", a precizat liderul PSD, fără să ofere detalii însă despre componenţa guvernului de tehnicieni sau despre persoana premierului.
Într-un interviu acordat în urmă cu trei săptămâni Jurnalului naţional, Călin Popescu Tăriceanu a spus că va supune votului Parlamenului formula pe care o pregăteşte la restructurarea Guvernului. El a precizat că PD a făcut declaraţii în sensul restructurării, dar nu a fost dispus să înceapă acest proces, avertizând că la momentul la care va prezenta acest plan unii dintre colegii săi de la guvernare vor avea mari surprize. În acelaşi interviu, Tăriceanu a mai spus că venirea la guvernare a PSD este răul cel mai mic, iar două zile mai apoi a adăugat că "venirea la guvernare a PSD este opera preşedintelui" Băsescu.
Solicitarea ca Tăriceanu să elimine de la guvernare PD au mai venit şi din partea liderului conservator Dan Voiculescu, iar Ion Iliescu a afirmat în două rânduri, înaintea lui Geoană, că PSD este dispus să susţină în Parlament un Guvern minoritar format exclusiv din miniştri PNL. (NewsIn)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE