Transplanturile eşuate vor fi raportate la CE Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 38 Vizualizări

Transplanturile eşuate vor fi raportate la CE

7529_transplanturi.gifAgenţia Naţională de Transplant va trimite Comisiei Europene până la data de 7 aprilie 2009 şi apoi la fiecare trei ani un raport asupra activităţilor desfăşurate, pe baza prevederilor Directivei 23/2004/CE, privind transplantul şi măsurile de inspecţie şi control.
O propunere de ordin al Ministerului Sănătăţii pentru aprobarea standardelor de calitate şi securitate a donării, procurării, testării, procesării, conservării, stocării şi distribuirii ţesuturilor şi celulelor umane, menţionează şi faptul că Agenţia Naţională de Transplant va raporta Comisiei Europene la fiecare trei ani măsurile luate pentru a garanta că donarea de organe, ţesuturi şi celule de origine umană este voluntară, benevolă şi neremunerată.
Fiecare bancă de ţesuturi va trebui să raporteze anual cazurile de incidente adverse severe şi reacţii adverse grave. Aceste rapoarte şi notificări se vor trimite Agenţiei Naţionale de Transplant şi Ministerului Sănătăţii Publice. Directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, Virctor Zota, a precizat, marţi, pentru NewsIn, că raportările vor avea doar semnificaţia unui inventar. El a dat exemple de incidente adverese între care, cazul recent în care medicii italieni au realizat un transplant cu organe provenite de la un donator infectat cu virusul HIV/SIDA, al unor transplante realizaze între pacienţi cu grupe de sânge incompatibile, sau de la persoane care aveau diverse boli.
Băncile de ţesuturi vor trebui să aibă o procedură clară, rapidă şi verificabilă care, atunci când survine un incident advers sever sau o reacţie adversă gravă, să îi permită alertarea ansamblului circuitelor de distribuţie care ar putea folosi diferitele organe, ţesuturi sau celule provenind de la acelaşi donator, retragerea de la distribuţie sau distrugerea din stoc a oricărui produs terapeutic de origine umană care poate fi în relaţie cu un incident advers sau reacţie adversă, notificarea urgentă în caz de incident advers sever sau de reacţie adversă gravă, urmată de notificarea concluziilor investigării acestora.
În plus, personalul direct implicat în activităţile legate de prelevarea, procesarea, controlul, validarea biologică, conservarea, stocarea şi distribuţia ţesuturilor şi celulelor într-o bancă de ţesuturi sau celule trebuie să aibă competenţa şi instruirea necesare pentru a exercita aceste activităţi.
În România, numărul donatorilor de organe şi ţesuturi a scăzut în anul 2006, iar rata de acceptare a donării din partea familiilor a ajuns la 60% în anul precedent, faţă de 80% cât a fost în 2005, a mai spus directorul Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), Victor Zota. (NewsIn)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE