Contul unic pentru plata taxelor si impozitelor Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 43 Vizualizări

Contul unic pentru plata taxelor si impozitelor

Incepand cu 1 ianuarie 2008, toti contribuabilii efectueaza plata impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat intr-un cont unic, potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Practic, contribuabilii vor folosi doar doua ordine de plata catre Trezoreria Statului: unul pentru obligatiile catre bugetul de stat si celalalt pentru obligatiile catre bugetele de contributii sociale. Baza legala este Ordinul presedintelui ANAF nr. 1.294 din 10 septembrie 2007, privind plata obligatilor care bugetul general consolidat itr-un cont unic. Masura fost luata anul trecut de catre seful Fiscului pentru a usura plata obligatiilor fiscale si a reduce din birocratia asociata platii acestora. Veniturile impozabile obtinute de o persoana nerezidenta in Romania includ si veniturile obtinute din transferul titlurilor de valoare, altele decat titlurile de participare. Impozitul pe cifra de afaceri a microintreprinderilor se majoreaza de la 2% la 2,5% pe cifra de afaceri anuala, conform calendarului prevazut in Codul fiscal.
Impozitul pe profit
Notiunea de "valoare fiscala" a mijloacelor fixe amortizabile si terenurilor va include si reevaluarile contabile. Daca in urma unei reevaluari valoarea activului scade sub costul de achizitie, de productie sau valoarea de piata (in cazul mijloacelor fixe si a terenurilor dobandite cu titlu gratuit sau constituite ca aport), valoarea fiscala se calculeaza astfel: la mijloacele fixe amortizabile, valoarea fiscala ramasa neamortizata se recalculeaza pana la nivelul stabilit pe baza costului relevant (de achizitie, productie sau valoarea de piata a celor dobandite cu titlu gratuit); la terenuri, valoarea fiscala este costul de achizitie sau valoarea de piata a celor dobandite cu titlu gratuit sau constituite ca aport. Cheltuielile de transport si cazare in tara sau strainatate, efectuate de persoane fizice asimilate salariatilor si administratorilor, sunt considerate ca fiind in scopul realizarii de venituri impozabile, deci vor fi deductibile. Se abroga obligatia contribuabililor de a depune, odata cu declaratia pe profit anuala, o declaratie referitoare la platile si angajamentele de plata catre nerezidenti. Ramane insa in vigoare obligatia de a depune declaratia anuala privind impozitul cu retinere la sursa.
Taxa pe valoare adaugata
Este introdusa procedura de taxare inversa la TVA pentru tranzactiile cu imobile efectuate intre persoane juridice platitoare de TVA. Principalele modificari vizeaza transpunerea in legislatia romaneasca a reglementarilor aduse de Directiva Europeana 112/2006 (sistemul comun al taxei pe valoare adaugata). Sintagma "grup fiscal unic" a fost inlocuita cu "persoana impozabila unica". Vanzarea la distanta de produse accizabile efectuata din Romania catre persoane neimpozabile din alt stat membru (altele decat persoane juridice neimpozabile) este considerata ca fiind un "nontransfer". Scutirile de TVA cu drept de deducere au fost modificate prin includerea in mod expres printre acestea si a transportului si serviciilor accesorii transportului direct legate de exportul de bunuri. Prestarile de servicii de natura financiar-bancara scutite de taxa au fost reformulate si nu mai includ mentiuni referitoare la "factoring". (S.G.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari





Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE