Tranzactia anului: vanzarea BT? Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 50 Vizualizări

Tranzactia anului: vanzarea BT?

10838_bt.gifCompania de consultanta KTD Invest anticipeaza preluarea Bancii Transilvania (BT) de catre un grup bancar strain în acest an. Vânzarea bancii clujene reprezinta unul dintre cele mai importante evenimente economice asteptate în România în 2008.
Un raport KTD releva faptul ca 2007 s-a dovedit un an bursier agitat, care a schimbat optica investitorilor fata de strategia de a investi la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). "Pâna acum cei mai putini activi preferau investitiile pe minim sase luni, cumparaturile având loc în perioadele de corectie din prima parte a anului, iar vânzarile se realizau în partea finala a acestuia, perioada traditionala de crestere pentru piata interna de capital. De data aceasta am avut cresteri impresionante în perioada de vara pe ansamblul BVB si randamente spectaculoase pe Piata Rasdaq, ca urmare a majorarilor de capital initiate de emitenti listati pe aceasta piata", mentioneaza KTD. Analistii considera ca pretul de referinta al anului pentru BT ramâne cel de 90 de bani, echivalent al unei cresteri saptamânale de 1,12%. "Topul local al BT, dupa trecerea datei de înregistrare pentru majorarea de capital deja traditionala, a fost de 9,96 lei si s-a dovedit a fi greu de depasit. O retestare a acestui top ar fi echivalentul unei cresteri de 6,6%. Asteptarile vis-a-vis de acest emitent pentru anul 2008 sunt cel mai probabil preluarea de catre un grup strain", precizeaza raportul. Banca a atins la finele anului trecut o capitalizare bursiera de 5,5 miliarde de lei, adica de peste 1,5 miliarde de euro. Pe de alta parte, BT si-a majorat capitalul social cu 25.800 de lei, pâna la 611 milioane de lei, prin emiterea a 258.000 de actiuni, cu valoarea nominala de 10 lei. Majorarea s-a realizat prin conversia a 10 obligatiuni, fiecare cu valoarea nominala de 10.000 de dolari, detinute de catre un actionar care si-a exercitat dreptul de conversie.
Jeican a încasat 500.000 de euro
Cu trei zile înainte de finele lui 2007, directorul general al BT, Robert Rekkers, a informat BVB ca, potrivit contractului de mandat încheiat cu unul dintre administratorii bancii, Constantin Jeican, acesta a primit 1,67 milioane de lei pentru finalizarea cu succes, ca pret si ca termen, a tranzactiei de vânzare a societatii BT Asigurari (BTA) catre GroupAma (Franta). Presedintele BT, Horia Ciorcila, a informat ca în 21 decembrie banca a încasat 76,5 milioane de euro, respectiv 85% din pretul de 90 de milioane de euro convenit la momentul semnarii contractului de vânzare a pachetului de actiuni. "Diferenta de pret, asa cum este stabilita aceasta prin contractul de vânzare-cumparare, urmeaza a fi achitata în cursul anului 2008", a adaugat Ciorcila. Conducerea bancii a justificat vânzarea prin pierderile de 11 milioane de euro pe care le-a acumulat societatea în primul semestru din 2007. "Când am înfiintat BTA, am crezut în industria de asigurari, apoi am sperat ca îsi va reveni mai repede, însa nu a fost asa. Ne-am dat seama ca nici pentru urmatorii 2-3 ani nu sunt sperante, pentru ca piata a atins un nivel maxim în regiune", a marturisit Ciorcila. Analistul financiar Virgil Livanov, de la compania de brokeraj KD Capital Management, a remarcat ca 95,47% din actiunile societatii de servicii de investitii financiare Broker Cluj (BRK), oferite în cadrul ultimei majorari de capital social, au fost subscrise. "Cele 858.991 de titluri ramase nesubscrise vor fi oferite spre subscriere angajatilor societatii, în cadrul unui program de fidelizare a acestora. Salariatii vor putea subscrie aceste actiuni la pretul de 76 bani/actiune", a subliniat Livanov. (S.G.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE