"Olteanul care a curatat ardelenii de fumuri" Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 48 Vizualizări

"Olteanul care a curatat ardelenii de fumuri"

11175_cosar.gifMircea Balsoianu este singurul hornar profesionist din România care are un site pe internet si care a reusit sa se perfectioneze în acest domeniu la prestigioasele scoli din Treviso si Padova din Italia. El este este hornarul care l-a învatat pe Silviu Prigoana "cum se curata un horn" la emisiunea "meserii prigonite" si care anul trecut a devenit celebru dupa ce a curatat hornurile Guvernului. Desi este oltean, Mircea a devenit ardelean prin adoptie dupa ce s-a casatorit cu o frumoasa peteleanca în anul 1996. Fost gestionar la Distrigaz, Mircea a reusit în trei ani sa devina primul presedinte al Asocitiei Hornarilor si Constructorilor de Cosuri de Fum si seminee din România, care functioneaza de doua luni la Petelea, la 8 km de Reghin.
Mircea Balsoianu a lucrat ani de zile la Distrigaz, pâna când a sesizat lipsa hornarilor de pe piata din România si a speculat momentul.La început a ezitat sa îsi creeze propria afacere, s-a documentat câteva luni de zile, deslusind misterele cuvintelor "Chimney sweeper" si "Spazzacamino", adica site-urile hornarilor din occident. Cel mai ieftin material didactic pe care l-a gasit pe Google a fost o caseta video de autoinstruire, de vânzare pe un site din America, care costa zece dolari. "Nu prea aveam atunci bani, dar sotia mea, care vindea pe internet instrumente muzicale, stia ca îmi doresc foarte mult aceasta caseta, desi nu era de acord cu ideile mele si a vorbit cu Cristian, fiul domnului Vasile Gliga, care locuieste în Statele Unite ale Americii, care mi-a facut-o cadou", spune Balsoianu. Astfel a început sa prinda contur planurile olteanului de a cuceri un domeniu minat, acesta reusind sa-l stapâneasca mai bine decât hornarii de-o viata din România, depasiti de ultimele inovatii ale stiintei. În 2005, Mircea a pus bazele unei mici firme si si-a facut un site mai simplu pentru a scoate în evidenta munca de hornar. A functionat un an de zile, dar fiind platitor de T.V.A. nu prea era cautat de oameni, motiv pentru care a trecut la persoana fizica autorizata.
Cosurile de fum de la Guvern au fost sansa vietii lui
În anul 2005 Balsoianu a pleacat în Germania cu scopul unui schimb de experienta si în ideea de a realiza unui curs de specialzare care sa-l propulseze în familia hornarilor profesionisti si constructorilor de cosuri si seminee din Europa. A avut noroc, în anul urmator când a fost contactat de Gino Cecoti, un distribuitor de cosuri de fum din Italia. "Acesta mi-a studiat activitatea, l-a impresionat ambitia si curajul meu de a ma perfectiona si mi-a promis ca ma va ajuta sa sa urmez cursurile unei scoli de renume din Italia (FUSPA), pentru care aveam nevoie de un credit de 3.000 de euro pentru a-mi plati taxele". Ca o ironie a sortii, Balsoianu a câstigat o licitatie la Guvernul României, unde a muncit o luna de zile în 44 de locatii, reusind sa strânga de trei ori mai mult decât avea nevoie în Italia.
Primul român la întâlnirea mondiala a hornarilor
Dupa absolvirea cursului, Balsoianu a primit invitatia de a participa la întâlnirea mondiala a hornarilor care are loc anual în localitatea italiana Malesco". La întoarcerea în tara, hornarul nostru si-a adus din Italia aparatura de ultima generatie, în valoare de peste 2.000 de euro, pentru a putea profesa la Reghin la standarde europene. Astfel ca masina personalizata a hornarului nu poate trece neobservat nici pe timp de ceata. În autoturism, hornarul are un aparat de videoinspectie în infrarosu, cu ajutorul caruia se poate observa pe un monitor traectul interior al cosului de fum, respectiv o camera wireless care bate pâna la 100 de metri. Balsoianu mai are si un Flexomet pentru cosurile de gaz, perii de polipropilena si perii de otel pentru cosurile de otel, bete de fibra de sticla care puse cap la cap ajung pâna la 60 de metri si nu în ultimul rând o camera foto (beneficiarul primeste la sfârsitul lucrarii un CD-cu un set de fotografii, împreuna cu procesul verbal de receptie si garantie de 6 luni). "Ca un bilant pe anul 2007, pot spune ca am curatat în jur de 1.500 de cosuri de fum în tara si am refuzat 1.300 de cosuri din cauza conditiilor improprii si nesiguranta cladirilor, pentru ca eu nu lucrez pe improvizatii, efectele la cosurile de fum pot fi dezastroase si nu ma joc cu astfel de lucruri", ne-a precizat Balsoianu.
A pus bazele primei asociatii a hornarilor din România
De doua saptamâni Mircea Balsoianu s-a întors din Verona, unde a absolvit patru cursuri, pentru videoinspectie, siguranta cladirilor, siguranta hornarilor si pentru completarea rapoartelor si documentelor de control. De curând, acesta a pus bazele singurei asociatii a hornarilor din România, în comuna Petelea, la 8 km de Reghin. " E o asociatie non-profit, avem si statut dar mai asteptam sa se finalizeze standardul ocupational pentru meseria de cosar- hornar, pentru a se organiza cursuri de pregatire si în România", ne-a declarat Balsoianu. În cele doua luni de functionare, s-au înscris în asociatie 15 membri. Înscrierile si cererile de adeziune se pot completa si pe site-ul www.asfoch.ro. "Le-as recomanda oamenilor, daca tot platesc pentru un serviciu, cel putin sa fie profesional, facut în baza unui contract, pentru ca e vorba de siguranta imobilului si chiar a vietii celor care locuiesc în el", a încheiat hornarul.

A consemnat
Robert MATEI

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE