CMJ Mures la ceas aniversar Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 326 Vizualizări

CMJ Mures la ceas aniversar

11270_militari.gifCentrul Militar Judetean Mures, a aniversat ieri 40 de ani de la infiintare, prilej cu care la sediul din Targu-Mures, situat pe din strada Revolutiei nr. 5 s-au reunit actualii militari ce asigura buna desfasurarea a activitatilor centrului, precum si fosti comandanti, loctiitori sau angajati. Astfel militarii CMJ Mures in frunte cu colonelul Ioan Cirdan si loctiitorul Todea Ispas au avut ca invitati pe colonelul Serban Aurica, reprezentantul Statului Major General al Armatei Romane, pe colonelul Laurentiu Croitoru, loctiitorul Comandantului Centrului Militar Zonal Brasov, precum si pe generalul maior (r) Ion Scrieciu, seful veteranilor de razboi din judetul Mures. De la eveniment nu au lipsit nici reprezentantii autoritatilor publice locale si anume vicepresedintele Consiliului Judetean Mures, Emil Groza, primarul Dorin Florea, sau subprefectul Barczi Gyozo.
In deschiderea evenimentului comandantul CMJ Mures, colonelul Ioan Cirdan a punctat cateva dintre actvitatile fundamentale ale CMJ Mures, de-a lungul existentei sale, precum si valul de schimbari cu care s-a confruntat si se confrunta unitatea pe care o conduce. "Pe parcursul existentei sale, CMJ Mures, a constituit in permanenta interfata dintre societatea civila si Ministerul Apararii, a organizat si desfasurat activitati complexe pe linia recrutarii si incorporarii tinerilor, a completarii marilor unitati si unitatilor Ministerului Apararii, Ministerului Internelor si Reformei Administrative, sau Serviciului roman de Informatii. De asemenea a indeplinit sarcini pe linia apararii locale antiaeriene, protectiei civile si pregatirii populatiei si teritoriului pentru aparare. In acest moment al istoriei CMJ Mures, ne aflam in plin proces de reconstructie si modernizare a armatei, care prin natura sa mareste gradul de complexitate al activitatii unitatii. Reducerea personalului, fluiditatea cadrului legislativ, noile sarcini si exigente de indeplinit, sunt caracteristici ale procesului pe care il parcurgem. Intrucat "materia prima" a activitatii centrelor militare este resursa umana activa, in rezerva si viitoare a armatei, activitatea centrului militar contribuie direct la succesul procesului general de reorganizare si modernizare a Armatei Romane " a declarat Comandantul CMJ Mures. Dupa ce a prezentat atestatul privind conferirea CMJ Mures, a ordinului onorific emblema de onoare a Statului Major General al Armatei Romane, colonelul Laurentiu Croitoru a prezentat audientei temele concrete de care se ocupa un centru militar judetean in general, precum si aspecte legate de activitatea CMJ Mures, in special. "Ne bucuram ca suntem alaturi de colegii nostri, la acest ceas aniversar, dupa 40 de ani de munca serioasa in care CMJ Mures si-a indeplinit cu brio misiunea principala si anume cea de a crea o interfata intre societatea civila si Armata in general, precum si in partea de detaliu si anume in promovarea profesiei militare sub cele doua aspecte, recrutarea de candidati pentru institutiile de invatamant militare precum si promovarea profesiei de soldat voluntar in cadrul Ministerului Apararii Nationale ", a subliniat loctiitorul comandatului Centrului Militar Zonal Brasov. La finalul intalnirii atat invitatii cat si gazdele in uniforma si nu numai au primit diplome de onoare respectiv de merit pentru activitatea depusa de-a lungul carierie dar si pentru simplul fapt ca au fost alaturi de militarii CMJ Mures la aniversarea celor 40 de ani de existenta. Totusi, desi a fi militar inseamna multa rigoare si disciplina, pentru ziua de ieri toti angajatii CMJ Mures au primit dezlegare de la comandant si impreuna cu invitatii au sarbatorit evenimentul intr-un mod reprezentativ pentru romani si anume la pensiunea Europa, unde alaturi de Ciprian Istrate si Ramona Fabian au petrecut o seara de pomina, fara rigori militaresti.

Scurt istoric al CMJ Mures
In 17 februarie 1968, conform ordinului ministrului Fortelor Armate, a fost infiintat Centrul Militar Judetean Mures (CMJ), cu dislocarea in Targu-Mures, prin transformarea si includerea in organizare a comisariatelor raionale Targu-Mures, Reghin, Ludus, Tarnaveni, Sarmasu, Comisariatului Militar al Raionului Sigisoara din cadrul fostului Comisariat Militar al regiunii Brasov si Statul major al Apararii Locale Antiaeriene al Regiunii Mures-Autonoma Maghiara. La data de 8 septembrie 1969, CMJ Muresa fost trecut in subordinea nou infiintatului Comandament Militar Teritorial Cluj. La 17 decembrie 1989, CMJ Mures a primit indicativul alarmei de lupta partiale, pentru ca dupa ziua de 22 decembrie 1989, sa traiasca alaturi de intreaga tara evenimentele Revolutiei. In aceasta perioada, numerosi rezervisti s-au prezentat voluntar la CMJ Mures, solicitand sa fie trimisi la unitati militare pentru a contribui la victoria Revolutiei. Ca urmare a proceselor de restructurare a armatei in anii care au urmat, statul de organizare al unitatii a suferit diminuari succesive ale efectivelor. In 15 ianuarie, CMJ Mures primeste un nou statut de organizare si este trecut din subordinea Centrului Militar Zonal Cluj in subordinea Centrului Militar Zonal Brasov.

Liviu CRUDU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE