Balul Însuratilor la Reghin Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 170 Vizualizări

Balul Însuratilor la Reghin

11353_inedit.gifSambata, 16 februarie, la Reghin a avut loc prima editie a "Balului Însuratilor".
Evenimentul s-a bucurat de participarea secretarului de stat Radu Roates, care a fost însotit de primarul Târgu-Muresului, Dorin Florea.
Balul s-a încheiat în miezul noptii asa cum a început, adica în ritm de dans.
Desi pretul unui bilet a fost 160 de lei, lumea a umplut sala de festivitati a companiei "Gliga" în proportie de 90%. Pe ringul de dans au fost peste 160 de perechi din toate categoriile sociale, de la tâmplari, pâna la avocati, politisti, primari, oameni de afaceri si politicieni.
Balul a fost deschis cu expozitia de fotografii vechi din albumul de amintiri ale artistului Marceanu Bandila Ioan, care au fost expuse în holul salii de concursuri. Cuvântul de deschidere a apartinut lui Ilie Frandas, care a fost si moderatorul principal al acestui spectacol. A urmat preotul Dumitru Gherman, care a a mentionat cât de importante sunt traditiile si obiceiurile, considerate a fi radacinile neamului nostru. Acesta a predat apoi stacheta primarului comunei Deda, Lucretia Cadar, care a venit însotita de trei perechi de dansatori din Filea. "În toate comunele arondate comunei Deda avem ansambluri folclorice de valoare, dar si un specific al costumelor barbatesti, adica barbatii au pieptar, iar zadiile sunt cusute cu matase pe diferite culori. La femei exista naframa cu ciucuri, iar la barbati gasim persoanele cu clop cu pana si banuti de argint", a spus primarita.
Maria Borzan, directoarea Muzeului Etnografic, împreuna cu Sorina Bloj, au amenajat în sala Companiei Gliga un mic colt de muzeu cu specific rustic, unde s-au putut fotografia toti concurentii într-un spatiu cu adevarat românesc, de unde nu a lipsit un colt si pentru mestesuguri cum ar fi: butnarit, dogarit si ciobanit.
Spre seara, la bal si-au facut aparitia secretarul de stat Radu Roates, primarul municipiului Târgu-Mures, Dorin Florea si secretarul general al P.L.D., Claudiu Maior.
Invitat la microfon, edilul sef al târgumuresenilor a spus: "Nu am participat niciodata la un bal al însuratilor si am fost foarte curios sa vad cum e, învârtita o stiu bine ca am învârtit-o pe nevasta mea de vreo doua ori în gradina la Solovastru si apoi m-o învârtit ea pe mine pâna am ajuns sa ramân la Târgu-Mures… Aceste traditii, obiceiuri si costume populare avem obligatia sa le conservam, avem un tezaur pe care trebuie sa-l ducem mai departe pentru ca si noua ne-a fost dat cu toata dragostea de cei care au faurit aceste plaiuri".
Pe parcursul spectacolului, fiecare pereche a avut ocazia sa îsi cumpere bilete pentru tombola serii, unde în schimbul sumei de 10 lei se puteau câstiga premii diverse: vin, vodca si tuica de colectie, opinci, cârnat la ruda, casete de muzica populara cu Doru Pop, cas, fluiere, colaci, doi miei si chiar un porc.
Surpriza serii a fost solista de muzica populara Ana Ilca Muresan, care a reprezentat zona Somesului-Cluj si a sustinut doua recitaluri de exceptie, fiind aplaudata frenetic de catre spectatori. La ora 23.00, doamna Maria Borzan a facut un rezumat cu prezentarea zonelor participante la bal, cu specificul jocului, al portului popular care a fost însotit si de o demonstratie a participantilor prin joc si dans. Revelatia serii au fost dansatorii de la Vatava, care au jucat "Tarnaveanca si cateaua", un joc foarte vechi, uitat în multe zone ale tarii. Pe scena au urcat apoi rapsozi populari din Hodac si Ibanesti, împreuna cu interpretul de muzica populara Doru Pop, care a impresionat audienta cu o doina interpretata la fluier.
Pe scena au mai evoluat Anuta Toncean, Rafila Moldovan de la Idicel Padure si fiul acesteia, Mihai Moldovan, care a povestit istoria jocurilor din batrâni si a cântat "Balada Câinilor", stârnind hohote de râs cu umorul sau natural neslefuit la nici o Academie de Teatru. Balul însuratilor s-a încheiat dupa miezul noptii, în ritm de dans, într-un sincron al perechilor din toate zonele limitrofe, ca într-o poveste cu parfum de epoca.
Au consemnat Robert MATEI si Codruta POP

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE