Tigara, interzisa in spatiile publice inchise Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 31 Vizualizări

Tigara, interzisa in spatiile publice inchise

p_7_2_16.jpgIncepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele dependente de nicotina nu mai au voie sa isi aprinda tigara in spatiile publice inchise, decat doar in incaperi special amenajate care sa fie ventilate si care sa  nu constituie spatiu de tranzit sau acces catre alta incapere unde nu se fumeaza.
Astfel, de la 1 ianuarie, potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului numarul 5/2008 privind modificarea si completarea Legii 349/2002, fumatorii isi pot aprinde tigara in baruri, discoteci si restaurante, doar daca exista spatii izolate de cele pentru nefumatori. Camerele pentru fumatori trebuie sa fie ventilate, sa nu se afle in zona de trecere pntru nefumatori si sa nu ocupe mai mult de 50% din suprafata restaurantului sau al barului. Timp de doua saptamani inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor vor efectua controale tematice pentru a vedea daca sunt respectate aceste prevederi. De asemenea, tot in acest sens,  Autoritatea de Sanatate Publica Mures, va demara in cursul acestei saptamani o serie de controale in institutiile de invatamant, unitatile sanitare si unitatile alimentare. ”Comparativ cu anii de inceput cand am pornit aceste controale, la ora actuala pot spune ca situatia s-a ameliorat cu mult in spitale si unitatile scolare, unde nu se mai prea fumeaza. Vom incepe o actiune de control  si instruirea oamenilor cu privire la efectele nocive ale fumatului. Vom pune accentul mai mult pe unitatile sanitare, scoli si unitatile de alimentatie publica. In cazul in care vom gasi nereguli, vom acorda sanctiuni pentru fumat, astfel persoanele fizice vor primi amenzi cu valori cuprinse intre 100-500 lei, iar persoanele juridice, pentru nerespectarea spatiilor de fumat vor primi amenzi de pana la 1.000 lei. Exceptie fac acele locatii al caror spatiu este mai mic de 100 metri patrati, dar proprietarul va trebui sa opteze. Va fi un local pentru fumatori sau pentru nefumatori. Acest lucru trebuie adus la cunoştinţa publicului, prin panouri de afişare”, a declarat Gabriela Uifalean, director ASP Mures.
Restrictii peste restrictii
De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2009 s-a interzis comercializarea produselor din tutun în incinta şi în jurul spitalelor şi unităţilor de învăţământ cu excepţia celor de învăţământ superior. De la 1 ianuarie 2009 legea prevede inscripţionarea de avertismente pe toate produsele din tutun si  s-a decis că distribuirea gratuită a produselor din tutun tinerilor cu vârsta sub 18 ani sau sponsorizarea pentru produsele din tutun a evenimentelor şi activităţilor destinate acestora sunt interzise. Potrivit actului normativ, este interzisă publicitatea la produsele din tutun în presa scrisă şi în orice alte publicaţii şi materiale tipărite, în sălile de spectacol, cinematografe sau alte tipuri de săli de proiecţie a materialelor vizuale destinate publicului.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE