Discriminat de autoritati pentru ca este seropozitiv Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 34 Vizualizări

Discriminat de autoritati pentru ca este seropozitiv

p_6_26.jpgL.M.,este un tanar in varsta de 29 de ani,  cu  care soarta nu a fost tare buna. La varsta de numai 23 de ani, cand mai avea putin pana la casatorie, a aflat in urma unor analize ca el este de fapt infectat cu HIV.

In octombrie 2002, visele si sperantele i s-au naruit. A mers cu intentii bune sa doneze sange pentru o persoana bolnava si s-a trezit ca, de fapt si el era bolnav. “Lucram in Bucuresti si am mers sa donez sange pentru o persoana bolnava. La analize mi s-a descoperit ca ceva nu era in regula. Si, la cateva zile m-au chemat inapoi. M-au intrebat daca doresc sa mai fac inca un set de analize gratuite. Le-am facut si, dupa zece zile am primit rezultatul, eram seropozitiv. Neincrezator am mers la inca un spital, dar mi s-a confirmat acelasi lucru. Cred ca m-am infectat in 1999 in urma unui contact sexual. Si de abia in 2003 am aflat. In armata ma simteam mereu obosit, dar puneam oboseala pe seama programului incarcat pe care il aveam”, a spus trist tanarul. La momentul respectiv avea un loc bun de munca, la care a fost nevoit sa renunte. Parintii si prietenii insa nu l-au discriminat. ”Le-am spus la cativa colegi si prieteni si s-a aflat mai departe, dar nu am fost discriminat. Parintii la randul lor nu prea stiau ce inseamna, le-am explicat si m-au sustinut. In satul de unde sunt, cei in varsta nu stiu modalitatile de transmitere si mai auzeam asa vorbe… nu bea apa din cana mea, nu mai veni pe la noi, etc”, a continuat tanarul.

A ramas fara slujba si fara nunta
La vremea cand a aflat trista veste, L.M., era pe punctul sa se casatoreasca. Dar nu a mai avut loc nici o nunta. ”Stateam la o matusa batrana care mi-a promis ca imi va lasa mie apartamentul dupa ce ma voi casatori. Dar s-a destramat totul. Prietena si-a facut si ea un set de analize sa vada daca nu s-a imbolnavit de la mine, dar nu avea nimic”.
L.M. si-a lasat si locul de munca, iar dupa mai bine de un an, dupa ce a inceput sa se informeze despre ce inseamna HIV, si-a propus sa mearga mai departe in viata, asa bolnav. “Am incercat sa ma angajez dupa un an si ceva, dar in momentul cand am spus ca sunt seropozitiv, nu s-a mai pus problema angajarii. Peste tot unde am fost am anuntat dinainte ca sunt bolnav, chiar si in unitatile medicale”.
“Daca sunt seropozitiv nu pot sa locuiesc cu persoane sanatoase”
Nu a intampinat greutati acolo unde se astepta, ci acolo unde nu se astepta.”Am fost la primarie de unde aprtineam si am cerut o locuinta sociala. Nu mi s-a acordat, mi s-a spus ca fiind seropozitiv nu pot sa locuiesc alaturi de alte persoane sanatoase. Am ajuns cu cazul pana in tribunal dar nu am rezolvat nimic. Acum locuiesc in chirie si am reusit sa ma angajez la atelierul de lumanari al Fundatiei Alaturi de Voi. Urmez in continuare tratamentul si voi merge mai departe in viata”, a concluzionat tanarul.
Cum se transmite virusul HIV
-activitate sexuala neprotejata cu o persoana seropozitiva
-sange infectat
-de la mama la copil in timpul sarcinii, al nasterii sau al alaptarii

Cum nu se transmite HIV
-tuse sau stranut, deci prin aer
-atingere, sarut, imbratisare
-folosirea grupurilor sanitare in conditii igienice
-intepaturi de tantar sau alte insecte
-bai, bazine, adica prin apa

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE