Corigenti la absoarberea fondurilor guvernamentale Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 53 Vizualizări

Corigenti la absoarberea fondurilor guvernamentale

p_3_3_12.jpg
Conform declaratiilor consilierului de investitii al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Mures Dan Gheborean, care raspunde de organizarea procedurilor de achizitii publice la nivel de judet, pe anul 2008 au beneficiat 97 de unitati de invatamant de fonduri alocate de la Guvern. Suma totala scriptic alocata pentru investitii ISJ Mures pe anul 2008 a fost de 93.348.000 de lei din care s-au primit doar 16.144.000 de lei, adica un procent de 55%, sume care au fost platite, executate si alocate in functie de prioritati si de propunerea obiectivelor nominalizate, pentru reabilitari, reaparatii capitale sau investitii noi.
Astfel ca in 2008 ca la capitolul obiective noi, care se afla inca in proces de derulare exista zece obiective, preluate din 2007 care se vor finaliza in viitor. Pentru acestea au fost alocati scriptic 8.638.000 de lei pe hotarare de Guvern, din care s-au primit doar 3.513.000 de lei. Pe anul 2008, s-au construit 19 unitati noi, 46 de unitati au fost rehabilitate si doua au necesitat reparatii capitale.
”Colaboram si cu primariile care fac licitatiile si mai ales unde avem contabilitati la scoli. Facem totul pe plan local, iar unde nu au scolile contabilitati, unde se poate face plati, facem noi de la inspectorat procedurile de licitatii si urmariere a contructilor”, a precizat Dan Gheborean.
O mare problema o ridica sumele acordate de Guvern care nu au fost atacate si s-au pierdut din cauza unor primarii care ori au demarat procedurile prea tarziu ori nu s-au incadrat in termenii de licitatii. Astfel de cazuri au fost la Santana de Mures, la scoala din satul Chinari clasele I-IV unde au fost alocati 450.000 de lei, la gradinita cu program normal din Santana de Mures s-au pierdut 360.000 de lei care erau alocati si la scoala generala comuna Cozma 200.000 de lei din care s-a platit doar Proiectul Tehnic in valoare de 20.000 de lei de Inspectorat, restul sumelor pierdandu-se. Consilierul de investitii recunoaste ca procedurile de achizitii de atribuirea contractelor uneori sunt in imposibilitate fizica de realizat, unele durand 52 de zile de la initiere la finalizare, pe partea de executie, iar procedurile studiilor de fezabilitate si a proiectului tehnic ajung la 4-5 luni, inainte de a bate efectiv primul tarus in pamant si atunci o unitate scolara caruia i se aloca bani in luna august pentru un obiectiv nou, la care trebuie sa faca o licitatie deschisa si nu are nici studiu de fezabilitate este in imposibilitate fizica de a se incadra termenii procedurilor legale pana la finalul anului, pentru a nu pierde fondurile.       
                                                                 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE