Fermierii indecisi mai pot accesa fondurile nerambursabile Business
  • admin
  • 0 comentarii
  • 19 Vizualizări

Fermierii indecisi mai pot accesa fondurile nerambursabile

p_11_2_24.jpg
Uniunea Europeană acordă un sprijin nerambursabil în valoare de 1500 de euro pe an pentru ca fermele de semi-subzistenţă să îşi dezvolte activitatea.
Prima sesiune de depunere a proiectelor se încheie la 27 februarie. Sprijinul acordat în cadrul acestei măsuri este de 1.500 de Euro/an/fermă de semi-subzistenţă. Sprijinul se acordă pentru o perioadă de maxim cinci ani pentru cererile aprobate înainte de 31 decembrie 2013. Cei interesaţi pot depune proiectele la sediul Direcţiei Agricole şi de Dezvoltare Rurală, iar consultanţa în domeniu o pot obţine gratuit. Aceştia mai trebuie însă să ştie faptul că, odată ce beneficiază de această subvenţie europeană, vor fi verificaţi şi vor trebui să demontreze că afacerea lor dă roade. “Practic, omul vine la noi cu cererea, iar in cursul zilei respective putem sa verificam daca cererea este eligibila, dupa care mergem si facem verificarea pe teren. Nu este o mare filozofie in acest lucru. Problema o reprezinta aceasta reticienta din partea fermierilor, fata de autorizare. In momentul in care devii o persoana juridica, trebuie sa platesti anumite impozite, ca sunt mai mari, sau mai mici, dar unde noi nu putem interveni din pacate,” ne-a declarat Antal Lehel, director executiv adjunct, coordonator dezvoltare rurala din cadrul DADR Mures.
Desi pana la finalul termenului pentru depunerea cererilor pentru aceasta prima sesiune, a mai ramas mai mult de o luna, numarul fermierilor din judetul Mures, care au depus aceste cereri este egal cu zero, adeverindu-se inca o data ca romanul lasa pe ultima suta de metrii, anumite chestiuni importante. Exista totusi si semne incurajatoare, in aceasta privinta, prin grupul crescatorilor de albine, si a altor fermieri decisi sa apeleze la aceasta forma de sprijin. “Crescatorii de albine, au spus ca au vreo 30 – 40 de cereri, si au mai fost pe la Directia Agricola in jur de zece persoane, care sigur depun cereri, deci ne putem astepta la un numar de 40-50 de cereri, la sfarsitul lunii februarie, cand este data limita pentru depunerea acestor cereri. Viitorul incet, incet va fi ca, fiecare care vrea sa faca ceva, sa acceseze anumite fonduri, trebuie sa se autorizeze, si sa devina persoana juridica, intr-un fel sau altul. Exista aceasta reticienta, albinarii, prezinta deschidere in aceasta privinta, si deocamdata promisiunile certe pentru depunerea acestor cereri vin de la ei. Ei ne suna de mai multe ori zilnic, se intereseaza de ce acte mai lipsesc, ne mai cer un sfat.“ a precizat Antal Lehel.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE