Si artistii au nevoie de un loc al lor! Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 88 Vizualizări

Si artistii au nevoie de un loc al lor!

p_7_1_28.jpgMarea familie a artistilor plastici are un numitor comun, si anume Asociatia Artistilor Plastici din judetul Mures. Despre rolul acesteia, precum si despre impactul ei asupra prezentului, ne-a marturisit profesorul Vasile Muresan, membru al asociatiei.

Reporter: Care este locul Asociatiei Artistilor Plastici in perimetrul cultural muresean?
Vasile Muresan: Asociatia are o pluridirectionare, deoarece isi gasesc locul aici foarte bine cei care fac pictura, oameni de mare calitate. Poate cele mai multe premii le-au adus cei cu pictura naiva, care sunt vazuti in cataloage si expozitii internationale. De asemenea mai sunt colegi de asociatie care picteaza, cei autodidacti. Unii dintre ei au vazut atatea expozitii si muzee, in tara si in strainatate, cate n-au vazut 20 de profesionisti la un loc. Ei picteaza cu pasiune, au si ei locul lor, tineri sau varstnici care au o preocupare sa caute, sa sondeze, sa inteleaga si sa traiasca acest limbaj al artei. Pe urma vin cei care au terminat liceul de arta, scoala populara de arta, care au deja o pregatire tehnica, deoarece au cunostinte legate de tehnica, de istoria artelor, dupa care vin cei cu facultate, care sunt pictori, sculptori, ceramisti, sticlari, iconari.
Rep.: Cine este sufletul acestei asociatii?
V.M.: Acesta este presedintele Ilarie G. Opris, care este un foarte bun organizator, un om de suflet, care se bucura de bucuria si de realizarile celorlalti. A renuntat la a mai lucra, pentru organizarea asociatiei. Dupa moartea lui Nicu Tunaru, datorita muncii lui, avem sediul pe zece ani, ceea ce nu este putin. De asemenea publicam, Si avem pana acum doua albume publicate, datorate in proportie de 99 % lui Ilarie Opris.
Rep.: Care este principalul rol al asociatiei?
V.M.: Rolul cel mai important il reprezinta socializarea, deoarece ne leaga intr-o mare familie, si suntem alaturi, indiferent de varsta, de natie. Toti isi gasesc locul aici, si se inteleg ca intr-o mare familie, ceea ce este extraordinar. Asociatia si-a gasit un loc al ei, prin denumirea ei, reprezinta o asociere de oameni cu aceasi preocupari. Incercam ca fiecare sa contribuie dupa cunostintele fiecaruia, la viata asociatiei.
Rep.: Asa cum fiecare familie are nevoie de o casa, si artistii au nevoie de un loc al lor…
V.M.: Avem si noi un spatiu, care se datoreaza unor oameni de suflet, pentru care am obtinut aprobare pe 10 ani. Acolo se intampla minimum 26 de expozitii pe an, cam odata la doua saptamani. Aici ne-am creat un cerc de iubitori ai acestei meserii, si pe care-i avem acolo langa noi. Noi expunem inca in vreo 40-50 de locuri, in tara si strainatate, si nu odata intr-un loc. De asemenea avem o foarte buna conlucrare cu bisericile, unde sunt tabere de creatie organizate de biserici, care se implica, in special la Madaras si Berghia. De asemenea mai sunt organizate tabere de creatie la Borsec, Sovata, Raciu, Lunca Bradului, Deda, Kund, Seleusu Mic, Nades, precum si cea mai importanta, la Leptokaria, in Grecia.
Rep.: Care este impactul artei plastice asupra cotidianului?
V.M.: La un moment dat expuneam la un magazin de plante medicinale, ceea ce-ar putea parea oarecum ciudat. Dar daca maine gasim un loc si mai atipic, si acolo expunem, deoarece noi iesim in intampinarea omului care nu mai are timp sa mearga la sediul asociatiei. Iesim cu aceste expozitii, acolo unde credem, ca omul ramane cu ceva. De asemenea la biserici, la sate, unde oamenii au luat contact cu mesajul plastic. Sarcina mea este aceea de a intinde o punte intre “producator” si “consumator”, intre artist si virtualul privitor, si asta fac in fiecare expozitie organizata.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE