Primul transplant cardiac din 2010 pentru echipa lui Radu Deac Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 87 Vizualizări

Primul transplant cardiac din 2010 pentru echipa lui Radu Deac

p_9_1_961525.jpgO echipa de medici specialisti de la Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant (IUBCvT) Targu-Mures, condusa de prof. dr. Radu Deac au efectuat luni dupa masa prima interventie chirurgicala de transplant cardiac din acest an.
Medicii au efectuat un transplant ortotopic la un pacient din localitatea Cotmeanea, judetul Arges, la un barbat in varsta de 42 de ani, diagnosticat cu cardiomiopatie dilatativa, o codilatare excesiva a inimii, care nu mai putea fi corectata medicamentos.
Donatorul a fost un tanar in varsta de 20 de ani din Bistrita, victima unui accident la locul de munca. “Acesta a fost al treilea donator de anul acesta. Din pacate de la doi nu s-au putut folosi inima. Unul dintre acestia a fost ingrijit chiar aici la spital, un tanar care a trecut printr-o hepatita si era  contraindicata recoltarea organelor desi au fost toate formalitatile indeplinite. Tanarul donator a fost ingrijit la Cluj unde s-a facut si recoltarea. Operatia de transplant a durat destul de putin. Durata stopului ischemic a fost de doua ore si un sfert. Deci inima lui nu a functionat in tot acest timp, ceea ce ne-a confirmat faptul ca va avea o activitate fiziologica buna. Inima a pornit imediat si s-au creat toate conditiile”, a declarat prof. dr. Radu Deac, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul IUBCvT.
Profesorul Deac a afirmat ca ieri dimineata, starea pacientului era destul de buna. “S-au facut toate examinarile curente si sunt sperante ca in continuare evolutia lui va fi buna”, a completat medicul. Pacientul se afla pe lista de asteptare de mai putin de un an. In prezent, pe lista de asteptare a institutului se afla 30 de pacienti care asteapta un donator pentru a le salva viata. “Cifra aceasta ramane constanta. Desi operam, facem transplante. Din pacate, pe unii, in absenta donatorului nu-i putem ajuta”, a mai spus seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara. Anul trecut, la IUBCvT Targu-Mures s-au efectuat sapte transplante cardiace.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE