Farmaciile muresene se imprumuta ca sa scape de faliment Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 46 Vizualizări

Farmaciile muresene se imprumuta ca sa scape de faliment

p_7_1_cap.jpgMedicamentele compensate au “imbolnavit” de faliment farmaciile romanesti. Pentru farmaciile muresene, situatia nu este una roza, mai ales pentru cele din mediul rural. Iustina Vas, presedinta Colegiului Farmacistilor Mures a facut o trecere in revista a problemelor cu care se confrunta sistemul farmaceutic muresean in momentul de fata.

Reporter: Care este in prezent situatia financiara a farmaciilor muresene?
Iustina Vas: Farmaciile muresene pe segmentul unice si pensionari nu au primit din luna iulie bani. Avem undeva in data de 5 februarie 180 de zile in care nu au mai fost platite pe acest segment nici o suma. Singurele sume care au fost platite sunt pe programe. Oncologia a fost platita partial pe septembrie, la diabet avem pe iulie, partial, insulina, pe ADO (produse medicamentoase sub forma de tablete) este undeva partial pe august, iar cele mixte in care pe retete au si insulina si teste si tablete nu au fost platite din  mai.
Rep.: In ce masura rezista farmaciile?
I.V.: Farmacia rezista doar intr-un singur caz. Si anume ca termenele de plata catre distribuitori sa fie prelungite cu un termen care sa fie egal cu plata pe care Casa o face. In cazul in care aceasta prelungire de termen nu este exact in aceasi masura in care plateste Casa, farmacia nu are de unde sa plateasca. Pentru ca din rulaj, din cash nu poate sa plateasca sume asa de mari. Sa presupunem pentru o reteta in programul de diabet, unde in medie are peste 40-50 milioane (4000-5000 lei) si nu are de unde sa plateasca. Iar unii dintre distribuitori au prelungit aceste termene de plata, insa doar din octombrie. Insa ordonanta aia care stipula plata la 180 de zile pe retetele unice si pensionari si plata la 90 de zile pe programe, Guvernul a aplicat-o retroactiv si pe lunile iulie, august, septembrie. Asta noi am contestat-o si o contestam in continuare. Prin Colegiul National al Farmacistilor am depus o nota la Ministerul Sanatatii pentru a se cerceta acest aspect. Distribuitorii recunosc aceste termene de plata doar cu marfa care a fost vanduta de la 1 octombrie nu si retroactiv. Atunci esti pus tu farmacia, in situatia ca, ce ai consumat in lunile iulie, august si septembrie sa ai termene de plata mai scurte si n-ai avut posibilitate, din lipsa fondurilor, sa platesti.
Rep.: Sunt cazuri in Mures?
I.V.: In aceasta situatie sunt deja doua farmacii cu probleme, in sensul ca ei nu-si pot plati furnizorii si atunci acestia se adreseaza instantei de judecata si il scoate in incapacitate de plata. Pentru ca daca nu-l scoate in incapacitate de plata penalitatile merg ca un tavalug. Farmaciile sunt din mediul rural, una din Gurghiu, unde populatia mai are la dispozitie inca o farmacie, dar in Vanatori nu mai sunt alte servicii farmaceutice.  Ele au fost inregistrate la Colegiul Farmacistilor ca au intrat in insolventa. Deoarece se maresc tot timpul aceste termene de plata, o sa fie si alte farmacii care nu o sa-si poata plati furnizorii. Cu ce cash fac in farmacie ele isi platesc utilitatile.
Rep.: In luna ianuarie trebuia sa se faca platile de catre CNAS, nu?
I.V.: Este vorba de niste datorii pe care Casele de Asigurari, inclusiv CJAS Mures in ceea ce priveste activitatea pe luna iulie. A avut o suma modica de a o achita. In mod normal daca iei add literam prevederile ordonantei, undeva in data de 5 februarie ar fi 180 de zile de la data cand factura din iulie a fost inregistrata, numai ca aceste plati prin Trezorerie se fac undeva dupa data de 20 (asa ni s-a spus). La intalnirea pe care am avut-o vineri cu conducerea Casei de Asigurari de Sanatate Mures, directorul economic a spus ca a facut diligentele (credite pentru plata),  pentru a se deschide cont pentru a putea sa fie platite cheltuielile inregistrate la retetele pe luna iulie. Acum urmeaza ca si Casa Nationala sa faca urmatorul pas.
Rep: Sunt farmacii care au apelat la un imprumut bancar pentru a face fata cheltuielilor?
Rep: Cam 30% din farmacii apeleaza la imprumuturi bancare. Si isi pun garantie fie marfa, fie spatiul. Bancile inca nu iau garantie facturile pe care Casa de Asigurari urmeaza sa le achite. Aceasta prevedere de lege inca nu a fost definitivata de catre Guvernul Romaniei. Ca sa poti sa depui la banca drept garantie acea factura pe care statul trebuie sa ti-o plateasca. In domeniul farmaceutic inca nu este definitivat acest aspect.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE