Ioan Vasu: „Ministerul Agriculturii ar trebui desfiinţat!” Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 61 Vizualizări

Ioan Vasu: „Ministerul Agriculturii ar trebui desfiinţat!”

2-1_16.jpgMinisterul Agriculturii intenţionează înfiinţarea aşa numitelor info- chioşcuri în cadrul primăriilor, menite să ajute persoanele din mediul rural care vor să presteze o activitate în agricultură. Despre acest aspect, precum şi despre problemele agriculturii ne-a relatat Vasu Ioan, primarul comunei Râciu.

Reporter: Ce părere aveţi despre info-chioşcuri?
Vasu Ioan: Noi am luat faţa Ministerului Agriculturii, avem un birou de informare unde este şi sediul Asociaţiei de Dezvoltarea Intecomunitară Câmpia Transilvană. Aici îi ajutăm pe oameni, alături de inginerul Mureşan, care a lucrat la Consultanţă, actualmente pensionar, alături de încă o persoană, prin care îi ajutăm pe tineri în agricultură.

Rep.: De ce merg lucrurile prost în agricultură?
V.I.: Dacă îmi spuneţi mie, în afară de APIA, ce activitate au cei de la Direcţia Agricolă, care de 20 de ani nu au nici măcar un sediu administrativ şi plătesc chirie de se rup! La noi agricultura este privată şi nu văd obiectul activităţii acestui minister, care ar trebui desfiinţat. Specialiştii trebuie să se regăsească la centrele agricole din teritoriu, de care avem nevoie, să nu se înţeleagă altceva. Faptul că ne poartă pe noi, care avem proiecte pe Măsura 322 în valoare de 2,5 milioane de euro, şi ne poartă prin tot felul de agenţii şi facem nenumărate acte până să ajungem la decontare! Birocaţie extrem de grea!

Rep.: Ce părere aveţi despre înfiinţarea Camerelor Agricole?
V.I.: Am citit proiectul şi atâta timp cât ei nu bagă în seamă unităţile administrativ teritoriale şi numai de dragul politicului se oferă locuri de muncă, eu nu sunt de acord. Ocoalele agricole trebuie să fie în folosul cetăţeanului. Nu se poate ca într-o ţară de oameni sănătoşi, să dăm subvenţie pe terenul nelucrat. Le dăm 70, 80 de euro la cei care nu-şi lucră pământul, şi ar trebui să îi punem să plătească impozitul, pentru că nu şi-l lucră. Dacă nu, să-l ofere altora într-o formă sau alta, nu zice nimeni să îl confişte.

Rep.: De ce această distanţă mare între cei de la centru şi cei din teritoriu?
V.I.: Pentru că acei oameni trebuie să-şi menţină locurile de muncă. Guvernul a tăiat cei 25 la sută la cine nu trebuia, nu trebuia tăiat la cei cu 6, 7 milioane salariu, ci la alţii care trebuiau daţi afară şi făcute restructurări. Eu ca şef al unei unităţi administrativ teritoriale mă uit zilnic dacă colegii mei au zilnic de lucru. La o comună cu 8.000 de hectare, cu 15 sate, cum este Râciu, trebuie să lucrez cu 12 angajaţi şi despre asta discutăm, nu să dăm bani doar de dragul de a da bani.

Rep.: Are agricultura viitor?
V.I.: În condiţiile actuale nu. Are viitor cu bărbaţi puternici, care vor să dea subvenţii la cei care lucră pământul, nu cu politruci şi oamen slabi, care nu au fost în stare de nimic. Au luat ferme întregi şi le-au dus în cap. Această agricultură de subzistenţă trebuie susţinută direct prin primării, care şi ele trebuie susţinute. Nu trebuie dat în cap la cei cu cinci vaci, şi ei trebuie ajutaţi.Trebuie ca şi oamenii să muncească, nu să aştepte subvenţii pe teren nelucrat, ajutoare sociale sau bani de lemne. E lene mare la cei tineri, iar cei bătrâni, care au muncit, de ei trebuie să avem grijă, că nu ei au făcut rânduiala asta, au făcut-o alţii!

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE