Lucreţia Cadar vrea încă un mandat la Primăria Deda Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 82 Vizualizări

Lucreţia Cadar vrea încă un mandat la Primăria Deda

14_23.jpg
Pe Lucreţia Cadar, primarul comunei Deda, am găsit-o în mijlocul problemelor cotidiene. Cu bani puţini, dar cu spirit gopsodăresc, comuna Deda şi-a rezolvat, în mare parte problemele de infrastructură. Lucreţia Cadar spune că singurul motiv care ar împiedica-o să nu mai candideze la un nou mandat pentru scaunul de primar sunt cele legate de sănătate.

Reporter: A fost anul 2010 un an de criză pentru comuna Deda?
Lucreţia Cadar: Anul 2010 nu a fost un an de criză la Deda, a fost un an asemănător anilor anteriori în care s-au făcut investiţii, s-au făcut proiecte şi am li implementat o serie întreagă de investiţii pe raza comunei şi acestea nu au fost nici simple, nici uşoare.

Rep.: Care ar fi principalele investiţii pe care le-aţi realizat în cursul anului trecut?
L.C.: Canalizarea comunei a necsitatea realizarea unei staţii de epurare pentru a pputea fi pusă în funcţiune. Am alocat, la aprobarea bugetului pe 2010 circa 7 miliarde de lei din surse proprii ppentru a termina această investiţie. La ora actuală este terminată, este o staţie de epurare modernă, cu utilaje performante care urmează să deservească circa 2.500 de locuitori şi instituţii de pe raza reşedinţei de comună Deda. S-a realizat şi staţia de pompare şi urmează ca în această primăvară să facem branşarea populaţiei din Deda la reţeaua de canalizare. Este lucrul care mă bucură pentru că am reuşit să facem această investiţie din bani proprii. Cred că este singura staţie de epurare realizată pe Valea Mureşului Superior. La nivelul comunei Deda am făcut în cei şase ani de activitate la primărie, 12 km de asfaltări de drumuri. Am lucrat la şcoli, lucrări mărunte, am avut o lucrare de îndiguire, datorită ploiolor am avut o alunecare de teren, reparaţii de drumuri curente.

Rep.: Iluminatul public este, în general, o problemă în zona rurală. Care este situaţia la Deda?
L.C.: Am rezolvat şi o altă problemă a comunei şi anume modernizarea iluminatului public. Avem un aliniament al becurilor economice aşezate cu rânduială şi care dau comunei noastre un aspect de comună europeană. Voi continua acest proiect şi sper ca până la jumătatea lunii martie întreaga comună să beneficieze de lămpi noi cu becuri economice şi de un iluminat public modern, eficient şi de calitate.

Rep.: Mai aveţi o problemă la capitolul trotuare?
L.C.: Nu am putut să realizez trotuarele în comună şi sper ca până la sfârşitul mandatului meu comuna să fie frumoasă cu trotuare, cu străzi asfaltate, pentru că asta urmează, avem proiecte depuse pentru asfaltarea tuturor străzilor comunale şi sper să obţin finanţare, iar în cazul în care nu voi obţine finanţare, pentru acest lucru în acest an vreau să continui cu asfaltarea unei părţi din drumurile comunale, din fonduri proprii.

Rep.: Aveţi un centru cultural pe Valea Pietrişului. Care este povestea acestuia?
L.C.: Am rezolvat problema unui cămin de pe Valea Pietrişului, acolo avem activitate culturală realizată de un grup de femei în vârstă care au nişte costume populare deosebite şi au obiceiuri pentru fiecare sărbătoare a anului, atât este de puternică tradiţia şi la zi aduse obiceiurile încât pentru dumnealor, în mod deosebit, şi pentru cetăţenii de acolo, am făcut reabilitarea unui cămin şi a unei şcoli dezafectate. A treia zi de Crăciun am făcut acolo o inaugurare a spaţiului pe care l-am amenajat cu geamuri termopane, cu tot ce este modern şi frumos şi civilizat în acea zonă care este la 5 km de şoseaua naţională. Am cumpărat materialele şi am lucrat cu meşteri locali de pe Valea Pietrişului şi întreaga valoare a investiţiei s-a ridicat la 25.000 lei. Mai avem în acest an alocaţi 15.000 lei pentru a termina în întregime lucrarea de acolo. Iată că şi oamenii de acolo după vremuri în care ne-au cerut să-i ajutăm, s-a finalizat. Ceea ce a fost o dorinţă în momentul de faţă este o realitate.

Rep.: Cantitatea şi calitatea investiţiilor ţine de administraţie sau de politică?
L.C.: Eu anul trecut am primit foarte puţini bani de la Consiliul Judeţean. Am fost singura comună care am primit şase mii de lei. Am fost vitregită de 2.000.000 de lei pe considerentul că la filiala Deda a PNL din care făceam parte s-a produs o ruptură, ne-am împărţit în două tabere. Pentru a nu crea scandal, pentru ca eu să-mi rezolv problemele administrative pentru că pentru asta am venit aici, am lăsat totul să decurgă în linişte, să-şi rezolve interesele personale pentru a obţine funcţii în PNL şi vă spun sincer, fără aceşti bani am reuşit să rezolv problemele de şcoli, nu sunt puţine la număr, avem un centru medico-social pe care îl susţinem din fondurile noastre proprii ale primăriei şi nimeni nu ne ajută în finanţarea lui, am făcut funcţională activitatea primăriei, nu au dus lipsă oamenii de drumuri pietruite, curent sau iluminat public. Toate probelemele le-am adus la zi. Am rămas în fondul de rulment pe anul 2010 cu circa 30.000 lei.

Rep.: Deci se poate şi fără bani?
L.C.: Iată că se poate. Eu consider că acolo unde se pune suflet, acolo unde primarul este un bun gospodar, din puţin se poate face mult. Am făcut lucruri mărunte pe cont propriu, cu bani puţini, cu meşteri locali şi aşa am reuşit să ne menţinem tot ceea ce înseamnă funcţionalitate şi existenţa instituţiilor şi a unităţilor economice de pe raza comunei.

Rep.: Care sunt principalele obiective pentru anul 2011?
L.C.: În acest an intenţionăm să branşăm populaţia la canalizare. Pentru extinderea canalizării şi pentru terminarea ei, la nivelul întregii comune, am alocat încă 700.000 în acest sens. Voi face doi kilometri de trotuare în Deda, după ce va fi făcută branşarea la reţea. Avem şi drumul naţional care traversează localitatea şi care, prin grija prefectului judeţului Mureş, este funcţional şi este de calitate şi contribuie la înfrumuseţarea comunei. De asemenea, mi-am propus să fac trei kilometri de asfalt pe străduţele comunei Deda. Voi realiza o asfaltare a curţii liceului din Deda şi lambrierea la Bistra Mureşului a holurilor şi dacă vom reuşi şi a sălilor de clasă.

Rep.: Vă gândiţi la încă un mandat?
L.C.: Sinceră să fiu sunt zece ani de când lucrez în primăria Deda. M-am ataşat de oamenii de aici şi, aşa cum îi spuneam şi unui cetăţean din comună, îmi place ceea ce fac. Consider că sunt un om pentru oameni, consider că sunt un om de cuvânt. Sănătatea mea la un moment dat a fost precară, în momentul de faţă pot spune că mi-am recăpătat sănătatea şi dacă aceasta va fi cea care este în momentul de faţă voi candida la încă un mandat, cred eu cu şanse de a continua investiţiile pe care le-am început.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE