Ştiri Chiheru Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 155 Vizualizări

Ştiri Chiheru

Balul Însuraţilor, din moş-strămoş

Localnicii din Chiheru de Jos au reluat de un deceniu încoace un obicei ale cărui origini se pierd în negura vremurilor. Astfel în prima sâmbătă din ianuarie localnicii dar şi fiii satului care s-au împrăştiat prin lume se întâlnesc la căminul cultural din localitate pentru a juca şi a depăna amintiri la Balul Însuraţilor.
Perechile îmbrăcate musai în costume populare joacă şi ascultă melodii îndrăgite interpretate de Maria Neag, până dimnineaţa.

Obiective turistice

Potenţialul turistic al comunei este asigurat de frumuseţea naturală al locului. Există totuşi şi câteva obiective turistice care merită vizitate cum ar fi Bisericile din lemn din satele Urisiu de Jos şi Urisiu de Sus şi „Cetăţuia” din apropierea satului Chiheru de Sus ce atrag mulţi curioşi în zonă.

Proiecte de investiţii

Printre proiectele de investiţii se numără depunerea proiectului pentru terminarea lucrărilor de amenajare a drumurilor Chiheru de Sus – Între Văi – Fânaţe la măsura 322. S-a întocmit proiect pentru canalizare şi staţie de epurare pentru Chiheriu de Jos şi Chiheriu de Sus şi separat pentru Urisiu de Jos şi Urisiu de Sus. S-a întocmit proiect pentru introducerea gazului metan în comună, pentru repararea şi întreţinerea tuturor drumurilor şi străzilor, dotarea şcolilor cu toate materialele didactice necesare şi lista nu e completă.

Firme în Chiher

Situată într-un cadru natural deosebit prin cele 2000 de ha păduri, 1000 ha păşuni, proprietatea comunei, din care peste 50% în zona montană, localitatea dispune de un fond cinegetic foarte variat, drumuri de acces, forţă de muncă calificată şi necalificată, ieftină, posibilităţi de concesionare a terenurilor pentru promovarea agro-turismului şi desfăşurarea de activităţi productive (industria lemnului). Astfel în comună sunt patru firme înregistrate, printre care Agribest SRL, cu activităţi în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creşterea animalelor). Firma Prod SRL care se ocupă cu exploatarea forestieră, firma Biangi Sport SRL care se ocupă de fabricarea produselor din lemn, plută, paie şi din alte materiale vegetale împletite.

Pelerini pe Calea Crucii

În fiecare an, de 15 august, în Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului şi Ridicarea ei la Cer, la Mănăstirea Chiheru de Jos sătenii participă la Pelerinajul în cinstea Maicii Domnului. Vara trecută pe Drumul Crucii unde sunt amplasate cele 15 troiţe până la biserica Mănăstirii Chiheru, peste o mie cinci sute de pelerini din satele şi comunele învecinate, din Beica de Jos însoţiţi de primarul Maria Moldovan, din Chiheru de Jos, Reghin, Târgu-Mureş şi din alte localităţi s-au rugat la locul de pelerinaj al copilăriei de pioasă amintire a cardinalului Alexandru Todea, care a crescut în satul Teleac din imediata vecinătate.

Apele au inundat Chiheru

Pârâul Valea Chiherului, care este de obicei un fir de apă, anul trecut a avut pe alocuri o lăţime de un kilometru. „Au fost inundate opt case şi mai multe anexe gospodăreşti. Ploaia a ucis câteva păsări şi a distrus cerealele din curţile oamenilor”, a declarat Emil Hurdugaci, după o rupere de nori extrem de violentă ce a dus la formarea de torente de pe versanţi.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE