“Povara morbidităţii în 2015 va fi determinată de bolile psihice” Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 79 Vizualizări

“Povara morbidităţii în 2015 va fi determinată de bolile psihice”

5_29.jpg
Raportându-se la problemele omului contemporan, la viaţa cotidiană care nu ne permite să ne identificăm cu natura, cu Dumnezeu, pentru a ajunge la liniştea sufletească, la starea de relaxare, Lucian Cristescu, profesor şi pastor la Biserica Adventistă de ziua a şaptea din Târgu Mureş, împreună cu un grup de prieteni au iniţiat un proiect în care dezbat în cadrul unor emisiuni televizate, precum şi transmisii on line, problemele şi dilemele omului contemporan, precum şi caută răspunsuri la întrebările existenţiale ale acestuia.
Reporter: De unde a venit ideea proiectului?
Lucian Cristescu: Eu nu sunt singurul demiurg sau unicul în acest proiect. A fost o echipă de oameni preocupaţi de semenii noştri. Un grup de asemenea oameni ne-am strâns şi ne-am propus să ne adresăm în vadul tehnologiilor comunicaţiilor şi ceea ce se va înregistra live se poate şi accesa în format electronic prin internet. Există un site www.incepesatraiesti.ro în care sunt într-o anumită succesiune, cele trei etape ale acestui proiect. Au fost patru zile de tineret, cu întrebări specifice despre prietenii, despre independenţă, despre identitate. Au fost trei zile de sănătate, care au precedat cele zece zile pe care le-am ţinut eu. De colegii mei au fost prezentate celelalte. Trei zile de sănătate în care un medic expert, doctor în ştiinţe medicale a prezentat câteva dintre faţetele fascinante ale corpului uman şi ale sănătăţii, iar ulterior am venit eu cu cele zece teme existenţiale, cred că prezentate într-o formă atractivă, cu multă ilustraţie. Începând din 18 februarie, aceeaşi structură ciclică de patru eşaloane, secţiuni, se va repeta cu un alt vorbitor şi probabil cu un alt conţinut, diferit în detalii, dar în mare, parcurgând aceeaşi magistrală. Programul va fi în limba maghiară, făcut de Kovacs Biro Janos, care actualmente lucrează în Londra. Va fi transmis pentru segmentul maghiar de populaţie, dar cu subtitrare în limba română. Proiectul acesta s-a gândit să fie bilingv, pentru două segmente etnice, pentru români, care a început pe 21 ianuarie şi se încheie pe data de 13 februarie şi pentru maghiari, care începe pe data de 18 februarie şi se încheie pe 13 martie. S-a pus la punct un call center, ce funcţionează 24 din 24 de ore, unde toţi care au o întrebare pot suna la o linie gratuită 0800 863 342.
Rep.: Cele zece teme existenţiale le-aţi abordat şi scriptic. Cum s-a născut ideea lor?
Lucian Cristescu: În contactele mele, mai ales cu generaţia tânără, am fost încojurat sau asaltat de o seamă de întrebări provocatoare, marile întrebări existenţiale ale vieţii şi dilemele omului, pentru ce trăim. În acest fel s-a născut sumarul de zece întrebări majore pe care am încercat să le abordez într-un limbaj contemporan, utilizând autoritatea oamenilor de ştiinţă, a intelectualilor cu nume din lume, având în spate tot timpul o filosofie respectată în subteran, dar care nu mai apare în piaţa dezbaterii publice. E vorba de credinţa în Dumnezeu. Personal, pentru unul care am fost fără nici un fel de orientare spirituală, am ajuns să descopăr în anii de studenţie şi de după, filosofia ei, care este atât de actuală şi răspunde atât de direct şi punctual problemelor şi dilemelor omului contemporan. Aşadar, cartea şi seria de zece conferinţe care s-au derulat caută să se adreseze nevoii profunde a omului contemporan într-un limbaj contemporan, prin care să-i comunice de fapt un mesaj universal, un mesaj peren, care durează. Cartea am finalizat-o acum câtea săptămâni. Ea a fost tipărită într-un tiraj destul de mare, de 100.000 de exemplare pentru cererile care au existat.
Rep.: Există o categorie aparte de populaţie căreia i se adresează aceste învăţături?
L.C.: Targetul sau publicul ţintă reprezintă categoria largă şi fără vârstă al celor care au fost atinşi de frământarea întrebărilor existenţiale. Pot fi tineri, care încep să îşi pună probleme de viaţă , pot fi oameni ajunşi la criza de la mijlocul vieţii care se întreabă „Mai am câţiva ani, ies la pensie, ce urmează?”, cei care au criza cuibului gol la care le-au plecat copiii, cei care se află poate în faţa spectrului morţii care până la urmă vor să ştie ce urmează. Se adresează nu unei categorii limitată de vârstă, nici de pregătire intelectuală sau academică, ci a celor conştienţi de dilemele dureroase ale vieţii.
Rep.: Faceţi o scurtă prezentare a temelor abordate.
L.C.: Prezentările merg paralel cu cartea. Ele pot fi urmărite evident. Cartea este o prezentare exhaustivă, iar eu în 40 de minute a trebuit să esenţializez principalele pietre de kilometrii ale traseului. Capitolul unu se intitulează „S.O.S. Pierdut în neant”. Este starea de derută a oricărui om care pe parcursul vieţii constată că viaţa nu are finalitate. Sau aşa cum se vede la părinţi, în jur, construim, achiziţionăm tot felul de instrumente, informaţii, dar suntem într-un declin şi murim. Pentru ce? Capitolul doi se referă la dilema existenţei lui Dumnezeu. Există sau nu? Cum am putea şti? Noi suntem în această lume delimitată de spaţiu şi timp. Filosofic se spune în imanent. Dumnezeu este transcendent şi noi nu putem ieşi din punga asta. Şi atunci cum pot eu să fiu sigur de existenţa lui Dumnezeu? Capitolul trei, „Mai mult decât tot aurul din lume”. Cum aş putea să am un contact cu fiinţa supremă, cu Dumnezeu? Nu aş vrea să spun nimica aici. Cert este că există o serie întreagă de versiuni. Al patrulea capitol dezbate dilema eticului, a binelui şi a răului, „Fructul din mâna Evei”. Nu mai ştim ce este bine. Înainte erau nişte tabuuri. Simţământul vinei îl dezbat în capitolul cinci. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a estimat că, mergând pe rata actuală, cauza principală a poverii morbidităţii unei naţiuni este condiţia care invalidează capacităţile omului de a trăi viaţa. Primul factor care va determina această povară a morbidităţii în 2015 sunt bolile psihice, mentale. Înainte oamenii aveau repere şi creadeau în cineva care iartă. Oamenii l-au dat la o parte pe Dumnezeu şi au crezut că dau la o parte şi conştiinţa. Dar conştiinţa continuă să muşte din liniştea omului. Şi ajung oamenii în condiţii deosebit de grave. Eu, în calitatea mea de consilier al sufletului, de pastor, am avut nenumărate ocazii să văd că un singur cuvânt, eliberarea de vinovăţie, poate aduce din nou echilibrul mental. Capitolul şase: „Există scăpare în faţa morţii?” Am tratat într-un mod convingător, argumentat, siguranţa învierii, certitudinea, în ciuda înaltei critici şi a scepticilor care vin cu tot felul de fişiere necunoscute. Există continuitate prin înviere, nu prin nemurirea sufletului, ş.a.m.d.
Capitolul şapte: „Cum pot să trăiesc bine şi frumos într-o lume rea?” Noi toţi tânjim după fericire. Dar cum ar putea într-o lume care este rea, o junglă, un om care are valorile promovate după modelul lui Isus Hristos, să o schimbe? Aplicând principiile iertării, pentru că neiertarea pe noi ne îmbolnăveşte în primul rând. Capitolul opt : „Cum pot avea o viaţă lungă şi fără boli, într-o lume asaltată de nenorociri?” Şi discut despre un proiect New Start. Capitolul nouă: „Cum pot să scap de stresul vieţii?” Şi aici mă refer la pilula pe care Dumnezeu a dat-o. O pilulă care se ia o dată la şapte zile, care se numeşte ziua de odihnă. Decuplarea voluntară de tot ceea ce ne agasează. Cărţile de terapie psihologică, psihiatrică se referă la această absolută nevoie. Iar capitolul zece, ce perspective ne rezervă viitorul? Ce urmează, sfârşitul lumii, Apocalipsa? Ultimul capitol este o privire în zbor de pasăre peste profeţia Bibliei. Totul este un evantai de zece culori, care împreună, ca un puzzle, redau o filosofie de viaţă. Cartea nu este atât de unitară, fiindcă şi probleme noastre sunt diverse, dar ele înmănunchează nevoia noastră de o viziune sintetică, unitară şi cu sens.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE