Dragoş Popa vs. Bogdan Buda. Cine va fi şeful PSD Târgu-Mureş? Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 257 Vizualizări

Dragoş Popa vs. Bogdan Buda. Cine va fi şeful PSD Târgu-Mureş?

5-caaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaap.jpg
Consilierul local PSD Târgu-Mureş Bogdan Buda şi preşedintele interimar al formaţiunii, Dragoş Popa, au pornit lupta electorală internă pentru ocuparea funcţiei de preşedinte al organizaţiei municipale. Conferinţa de alegeri va avea loc în data de 18 februarie la Târgu-Mureş, în prezenţa liderului naţional al formaţiunii Victor Ponta. Cei doi nu s-au sfiit să facă declaraţii mai mult sau mai puţin acide cu privire la situaţia existentă în PSD Târgu-Mureş la ora actuală. Îşi vor asuma candidatura la Primărie? Se reformează PSD? Este competiţia internă un semn de democraţie?

Dragoş Popa: „Vrem să fim identificaţi ca o forţă politică!”
Reporter: Care este experienţa politică care vă recomandă pentru a ocupa funcţia de preşedinte al PSD Târgu-Mureş?
Dragoş Popa: Am făcut pasul de a intra în politică în anul 2003, deci am o oarecare vechime. De atunci şi până în prezent am făcut parte dintr-un singru partid politic. Am avut încă de la început posibilitatea de a accede la funcţii importante, am preluat organizaţia de tineret la nivel judeţean, am fost preşedintele ei aproape patru ani de zile, am fost vicepreşedinte al organizaţiei judeţeene a PSD şi o bună perioadă am ocupat şi funcţia de vicepreşedinte naţional al organizaţiei de tineret. Complementar faţă de aceste poziţii politice, în perioada 2004-2008 am fost consilier judeţean. Cel puţin din punct de vedere al poziţiilor politice am avut mai multe responsabilităţi. Bineînţeles că nu doar asta te poate certifica ci implicarea şi încrederea pe care o dobândeşti în interiorul structurii. Am avut o perioadă în care am fost dezamăgit de activitatea politică din PSD, mai ales la nivelul judeţean. În acel moment am făcut un pas înapoi şi aproape doi ani de zile nu am activat absolut deloc în cadrul structurii politice, dar prin semnalul dat odată cu venirea preşedintelui Victor Ponta la conducerea naţională a PSD, am simţit şi eu nevoie de a mă implica şi chiar mă bucur că astăzi fac parte dintr-o echipă, pe care o consider motivată în a schimba ceva, atât la nivel municipal cât şi judeţean.

Rep.: Competiţia cu Bogdan Buda este una a ideilor sau a oamenilor?
D.P.: Este o competiţie electorală firească. Până la urmă, la întrebările presei din acea conferinţă de presă în care mi-am anunţat candidatura, nu am făcut referire decât la activitatea dânsului din punct de vedere al activităţii sale ca şi consilier municipal, ca şi reprezentant al nostru în acest consiliu, fiind oarecum dezamăgit de activitatea per ansamblu a consilierilor noştrii în Consiliu. Chiar nu aş vrea ca aceste lucruri să fie tranşate de presă. Noi avem o competiţie internă unde oamenii ne pot judeca, aprecia şi, bineînţeles, prin vot să ne claseze pe poziţiile pe care le merităm.

„Sunt conştient că va urma o perioadă extrem de grea. În perioada cu implicări sociale deosebite asupra tuturor cetăţenilor competiţiile electorale care vor urma, cu siguranţă ne vor expune la o luptă deloc uşoară dar, cu siguranţă, ne vom trasa şi nişte obiective. Astăzi obiectivul nostru este de a deveni într-adevăr mai puternici, mai vizibili în plan local, ne cunoaştem adversarii, iar adversarii noştri principali sunt cei de la PD-L pe care dorim să-i înlăturăm din toate poziţiile administrative şi, ca urmare, ne vom comporta ca atare”

Rep.: Lucraţi în aceeaşi instituţie cu Ionela Ciotlăuş, preşedintele PNL Târgu-Mureş, iar ca patron îl aveţi pe Virgil Mailat. Sunteţi „omul” lui Virgil Mailat?
D.P.: A fost o coincidenţă faptul că lucrăm în acelaşi loc împreună cu doamna Ciotlăuş. Eu când am acceptat poziţia administrativă în cadrul Centrului Medical nu eram atât de implicat politic. Chiar eram în acea perioadă în care făcusem pasul înapoi din politică şi nu eram şi nu visam la a prelua o funcţie politică atât de importantă ca cea de astăzi. Eu unul mă bucur că am un dialog firesc cu colega mea care mi s-ar părea în orice conjuctură a fi benefic mai ales că astăzi facem parte dintr-o alianţă comună. Despre implicarea domnului Mailat, dânsul chiar este foarte distant. A făcut şi el parte dintr-un partid politic, până la un moment dat. Astăzi preferă să vadă din afară tot ceea ce înseamnă activitate politică la nivel de municipiu şi judeţ şi nu ne-a îngrădit în niciun fel activitatea noastră şi nici nu ne-a cerut să deservim într-o formă interesele sale. Este un lucru pe care chiar l-am apreciat. Nu mi-a cerut niciodată şi sunt convins că nici de acum în colo ca prin activitatea politică să-i deservesc vreunul din interesele firmei sau interesele personale.

Rep.: Ce ar trebui să facă PSD Târgu-Mureş pentru a reuşi în alegerile din 2012?
D.P.: Sunt conştient că va urma o perioadă extrem de grea. În perioada cu implicări sociale deosebite asupra tuturor cetăţenilor competiţiile electorale care vor urma, cu siguranţă ne vor expune la o luptă deloc uşoară dar, cu siguranţă, ne vom trasa şi nişte obiective. Astăzi obiectivul nostru este de a deveni într-adevăr mai puternici, mai vizibili în plan local, ne cunoaştem adversarii, iar adversarii noştri principali sunt cei de la PD-L pe care dorim să-i înlăturăm din toate poziţiile administrative şi, ca urmare, ne vom comporta ca atare. Vrem să fim identificaţi ca o forţă politică importantă în Târgu-Mureş şi în judeţul Mureş.

Rep.: Veţi fi propunerea PSD pentru Primăria Târgu-Mureş?
D.P.: Suntem în faţa unei activităţi interne importante, şi anume aceste alegeri care vor avea loc pe 18 februarie. Prin rezultatul lor alegerile vor trasa anumite persoane sau anumite personalităţi cu potenţial de a candida la alegerile din 2012. Mi s-ar părea firesc întâi să trecem peste această etapă. Cred că vor fi identificate mai multe persoane din PSD care vor avea măcar meritul de a intra în acest sondaj. Cel mai important este că ne dăm acordul şi vom respecta regulile care le impune această alianţă. Noi vom face tot ce ţine de noi pentru ca acei candidaţi ai Alianţei să fie cât mai bine susţinuţi şi cât mai vizibili şi să aibă şanse reale de a accede la funcţiile administrative.

Bogdan Buda: „Trebuie să ai o echipă puternică în spate!”
Reporter: Ce vă recomandă pentru postul de preşedinte al PSD Târgu-Mureş?
Bogdan Buda: Oamenii trebuie să te voteze pentru ceea ce ştiu. Eu nu cred în evoluţii spectaculoase pe ultima sută de metri, asta în cazul unor alegeri corecte şi transparente. Cred că cei care mă cunosc şi-au făcut o părere despre mine, acum pe ultima sută de metri să vin şi să spun că sunt altfel? Eu cred că trebuie să existe anumite principii minime în politică. Tot răul în ţara asta vine de la politică, vorbesc în general. Până politicieni nu-şi vor schimba mentalităţile şi metodele de acţiune nu cred că vom putea merge mai departe. Eu vreau să mă comport aşa cum cred eu. Degeaba vin eu acum să spun ce pot să fac dacă, de exemplu, nu am avut nicio activitate în Consiliul Local, pot eu să vin să vă spun că dacă am să ajung preşedinte am să fac altfel? Nu. Cred că hotărârea şi implicarea în Consiliul Local s-au văzut până acum. În legătură cu Consiliul local, cele mai bune considerente asupra activităţii mele eu le aştept de la majoritatea colegilor mei din partid pentru că eu am fost ales acolo, pe lângă membri de partid şi de simpatizanţi ai partidului sau de oameni care m-au plăcut pe mine. Pe mine mă interesează nu să mă felicite cineva din conducere, mai bine mă bucur dacă văd, întâlnindu-mă cu oamenii că într-adevăr că ei sunt mulţumiţi sau consideră că, în măsura posibilităţilor mele, i-am reprezentat. Nu cred în talente singulare, îmi pare rău să spun acest lucru.

Rep.: Dragoş Popa v-a critcat destul de dur. Este o bătălie personală?
B.B.: Eu nu vreau să comentez ce a spus Dragoş Popa în acea conferinţă de presă şi vreau să mă credeţi că eu consider că o campanie internă într-un partid ar trebui să ducă la consolidarea echipei. Până la urmă ar trebui ca, din ceea ce spun eu şi din ceea ce spune orice candidat, lumea ar trebui să analizeze, în primul rând şi ceea ce ai făcut. Faptul că m-a criticat este problema lui. Eu nu am să-l critic pentru că nu cred că aşa trebuie să construim de acum încolo. Este o campanie şi vor fi alegeri nu numai pentru preşedintele PSD Târgu-Mureş ci şi pentru echipa care va conduce şi, până la urmă, noi monopolizăm discuţia pe nişte polemici între doi oameni. Nu cred că acesta este scopul. Eu cred în resursa PSD-ului locală, cred că am putea face mult mai mult şi cred că această campanie ar trebui să creeze şi premisa să atragem oameni lângă noi, să vadă că întradevăr dorim să construim o echipă. Eu îi doresc succes lui Dragoş Popa şi sper ca indiferent de rezultatul alegerilor organizaţia să crească.

„Nu dau înapoi vis-a-vis de intenţia mea declarată deja de a candida la Primăria Târgu-Mureş. Ceea ce contează foarte mult şi este foarte important este că lupta în sine, poate implică mai mult curaj pentru că există o echipă puternică a celor PD-L. Nu mi-e frică de acest lucru. Mi-e teamă, însă, ca în urma acestor alegeri să nu rezulte o organizaţie municipală foarte unită, puternică şi credibilă şi asta va îngreuna mult bătălia”

Rep.: Este benefică această competiţie internă în această pperioadă?
B.B.: Cred că este bine că avem o competiţie internă pentru că s-a creat o oarecare emulaţie care a scos această organizaţie din amorţire. PSD a rămas cel mai democratic partid şi de la venirea lui Victor Ponta alegerea conducerii organizaţiei se face cu votul tuturor membrilor. Pentru mine personal acest lucru este o bucurie pentru că sunt primii paşi spre democratizare şi către o competiţie internă reală. Să fi ales de câteva sute de membri de partid înseamnă că o organizaţie de susţine, asta îţi dă legitimitate şi asta lipseşte astăzi altor formaţiuni politice care au organizat alegeri cu un singur canidat. Sigur, fiecare partid se organizează intern cum doreşte. Faptul că sunt doi candidaţi este foarte bine pentru că a creat o comunicare mai accelerată.

Rep.: Sunteţi omul „adversarilor” actualei echipe de la conducerea PSD?
B.B.: Eu sunt omul partidului. Cel mai mare adversar al meu în PSD este lipsa de transparenţă, lipsa de democraţie şi de corectitudine. Aici este problema mea. Din acest punct de vedere daţi-mi voie să folosesc un singur nume. Mă înţeleg foarte bine cu domnul profesor Boloş, gândim la fel. Un partid poate fi puternic în momentul în care o organizaţie este condusă democratic, transparent şi trebuie să existe o deschidere către toţi membrii.

Rep.: Vă menţineţi intenţia de a candida la Primăria Târgu-Mureş?
B.B.: Nu dau înapoi vis-a-vis de intenţia mea declarată deja de a candida la Primăria Târgu-Mureş. Ceea ce contează foarte mult şi este foarte important este că lupta în sine, poate implică mai mult curaj pentru că există o echipă puternică a celor PD-L. Nu mi-e frică de acest lucru. Mi-e teamă, însă, ca în urma acestor alegeri să nu rezulte o organizaţie municipală foarte unită, puternică şi credibilă şi asta va îngreuna mult bătălia. Nu poţi lupta de unul singur, trebuie să ai o echipă puternică în spate. Eu cred în continuitate, vreau să iau ceea ce este bun din organizaţia municipală şi de a aduce alte lucruri bune.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE