Marko Bela crede că UDMR trebuie să rămână în coaliţie Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 30 Vizualizări

Marko Bela crede că UDMR trebuie să rămână în coaliţie

8_31.jpg
Congresul Reprezentanţilor Unionali (CRU) care a avut loc sâmbătă la Târgu-Mureş a fostul ultimul înaintea Congresului din 26-27 februarie care va avea loc la Oradea. A fost ultimul CRU în care Marko Bela şi-a prezentat raportul politic. Spiritele au fost tensionate, de la bun început delegaţii din CRU solicitând asigurarea tuturor măsurilor de securitate necesare pentru ca votul pentru viitorul preşedinte al UDMR să fie cât mai corect şi transparent. Astfel, CRU a decis ca votul să fie exprimat într-o cabină de vot, să fie interzisă aducerea mijloacelor de telefonie mobilă sau de înregistrare de orice fel în zona cabinelor de vot, iar fiecare candidat să aibă cel puţin un reprezentant în comisia de numărare a voturilor.

Marko Bela face apel la solidaritatea maghiară

Preşedintele Uniunii a rememorat marşul maghiar care a avut loc în data de 10 februarie 1990 la Târgu-Mureş unde 100.000 de maghiari şi-au demonstrat solidaritatea. „Exemplul de solidaritate cel mai important a fost cel de acum 20 de ani, când pe data de 10 februarie 100.000 de maghairi, cu cartea şi cu lumânarea în mână s-au strâns la Târgu-Mureş. Aceştia s-au întâlnit pentru ca, cu o lumânare să manifeste solidaritate faţă de ţelurile pe care le-am gândit şi pentru care ne-am luptat împreună. Trebuie să evocăm acel marş de protest. Această solidaritate este un ordin viu şi astăzi. Putem discuta putem avea opinii diferite dar şi UDMR-ul care va urma va trebui să dea dovadă de solidaritate”, a spus Marko Bela. Actualul preşedinte a mai vorbit şi despre importanţa adoptării Legii Educaţiei şi a cerut partidelor de opoziţie să-şi clarifice poziţiile faţă de acest act normativ. “Nu ar fi trebuit ca cele două partide să ajungă la Curtea Constituţională să atace această lege pe prevederi referitoare la drepturile minorităţilor. Aş aştepta clarificarea de rigoare în afara acestor cântece de sirenă. În momentul de faţă nu e vorba că un partid este mai naţionalist decât celălalt, dar trebuie să îşi clarifice poziţia”, a afirmat liderul UDMR.
El a arătat că UDMR “nu ţine cu dinţii” de un partid sau altul, ci doreşte să servească “interesele şi comunitatea” maghiară. “Să ajungem într-o situaţie în care să putem servi comunitatea şi interesele comunităţii noastre, căreia i-am jurat credinţă eternă”, a susţinut acesta. Marko Bela a precizat că UDMR a fost în coaliţie cu ambele partide mari din opoziţie – guvernând împreună cu PNL şi sprijinind un Guvern PSD – şi că atunci s-au obţinut şi rezultate, iar Uniunea ar fi dispusă să repete acest lucru. Deocamdată, însă trebuie culese rezultatele măsurilor asumate în cursul anului 2010. „Să încercăm să ducem mai departe această coaliţie, după ce ne-am asumat greutăţile în 2010 trebuie să ne asumăm şi binele care se arată în 2011”, a mai spus Meko.

Legea minorităţilor prioritară pentru UDMR

De asemenea, preşedintele UDMR a declarat că formaţiunea şi-a stabilit priorităţile pentru acest an şi că există şanse ca până la finele sesiunii parlamentare să fie adoptată Legea minorităţilor. Potrivit liderului UDMR, într-o săptămână sau două speră ca discuţiile pe marginea acestei legi să demareze, mai ales că aceasta va figura şi în protocolul Coaliţiei guvernamentale. “În acest moment avem toate motivele ca acest acord cu coaliţia să îl menţinem şi să nu-i dăm cu piciorul. În ce măsură va fi menţinut, ţine şi de partenerii noştri”, a arătat Marko Bela. Printre celelalte priorităţi ale UDMR se regăsesc implementarea Legii Educaţiei, prin tipărirea manualelor în limba maghiară a materiilor Istoria şi Geografia, modificarea Legii Electorale şi introducerea prevederilor referitoare la alegerea primarilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene din primul tur de scrutin, dar şi modificarea Legii Administraţiei Publice Locale. Marko Bela a arătat că o altă prioritate a UDMR o reprezintă restructurarea regiunilor de dezvoltare economică, dar şi adoptarea unor legi de stimulare a economiei.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE