Armonie şi cultură interetnică la Gimnaziul “Romulus Guga” Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 127 Vizualizări

Armonie şi cultură interetnică la Gimnaziul “Romulus Guga”

7_29.jpg
Înscrierile pentru clasa întâi la şcolile generale au început –neoficial-încă de anul trecut, oficial din 3 martie şi durează până la ocuparea locurilor, ultima zi de înscriere fiind 5 mai 2011. Hotărârile din noua Lege a Educaţiei potrivit căreia copiii vor începe şcoala la împlinirea vârstei de şase ani, vor fi aplicate doar din toamna lui 2012. Cotidianul Zi de Zi vă propune prezentarea unităţilor de învăţământ din Târgu Mureş, pentru a vă dea o mână de ajutor la alegerea şcolii potrivite pentru copiii dumneavoastră. Azi vă propunem să faceţi cunoştinţă cu Gimnaziul „Romulus Guga” din cartierul Tudor Vladimirescu.

Situată pe strada Cernavodă nr. 2, înfiinţată în 1993, până –n ziua de azi, unitatea de învăţământ este cunoscută ca Şcoala nr. 18, deşi la aniversarea celor zece ani de existenţă i-a fost schimbată denumirea în Gimnaziul „Romulus Guga”. La numai trei ani de la deschidere şcolii a fost dată în folosinţă o sală de sport performantă care a făcut-o cea mai cunoscută unitate de învăţământ din zonă. Astfel se explică şi oferta educaţională a gimnaziului ce include clase de sport integrate. Cel mai mare număr de clase şi elevi l-a avut în anul şcolar 1998-1999 când peste 1700 de elevi au frecventat gimnaziul.
Din orice direcţie v-aţi apropia de unitatea şcolară, aveţi ce vedea. Clădirea impunătoare cu trei etaje se vede de la distanţă. Terenurile de sport, mai ales în zilele călduroase sunt folosite din plin de elevii şcolii, iar încurajările celor de pe margine adresate echipelor de pe teren răsună până departe. În apropierea chioşcului din incinta şcolii o clădire mai mică, aflată în construcţie, trădează investiţiile care se fac pentru şcoală. După cum am aflat de la prof. Iacob Octavian Aurel, directorul şcolii, se lucrează la sistemul de încălzire, şcoala făcând încă parte din sistemul centralizat al cartierului. „Încălzirea este aşa cum este, dar vom avea în curând centrala noastră proprie”, a spus directorul, înainte de a începe prezentarea şcolii.

Să facem cunoştinţă!
Stând de vorbă în sala directorilor, pentru că în această şcoală, directorul şi adjunctul împart aceeaşi cameră, aflu că directorul adjunct e în funcţie de 14 ani. „Din 1997 sunt director adjunct”, a spus profesoara de limbă maghiară şi germană, Takacs Ileana. Apoi din vorbă în vorbă se conturează o şcoală, unde dascăli inimoşi oferă un drum elevilor spre iniţiativă, deschizând porţile cunoaşterii. „În şcoala noastră sunt 24 de săli de clasă, trei laboratoare., un cabinet de informatică unde avem 20 de calculatoare conectate la Internet, calculatorul fiind un prieten apropiat al elevilor în această şcoală”, spune Iacob Octavian.
Un atu important este faptul că la parterul clădirii funcţionează grădiniţa Romulus Guga, unde în cinci grupe sunt 100 de copii, care alcătuiesc în mare parte pepiniera şcolii! „Grădiniţa funcţionează cu program normal, zilnic de la 8 la 12, având secţii de limba română şi maghiară.
Punctul forte al şcolii îl reprezintă sala de sport olimpic, unde se joacă baschet, volei, tenis, handbal şi minifotbal. În afară de aceasta, cele cinci terenuri de baschet în aer liber, realizate la standarde europene înseamnă o atracţie elevilor iubitori de sport.
Se învaţă doar într-un schimb
În acest an şcolar 500 de elevi frecventează cursurile la ciclul primar şi cel gimnazial. Pentru anul şcolar 2011-2012 recent au început înscrierile, se află în curs de desfăşurare şi momentan sunt înscrişi 30 de elevi la secţia română şi 22 de elevi la secţia maghiară. Înscrierile se fac la secretariatul şcolii, la parter, zilnic între orele 8 şi 16. Cele două secretare, Criblidean Maria şi Cozma Elisabeta oferă informaţiile necesare celor care vor să-şi înscrie copiii la grădiniţă sau în clasa primară.
Tot la parter se află biblioteca şcolii, un loc frecventat de amatorii de lectură. Bibliotecara Sălăgean Monica se mândreşte cu cele 16.000 de volume pe care le are pe inventar şi cu elevii din clasele mai mari care vin cu plăcere să împrumute cărţi sau să le conspecteze la faţa locului. „Din 2002 sunt bibliotecara şcolii şi anul trecut avem 430 de cititori”, a spus Monica.
Am urcat la etajul unu, la cabinetul medical, unde am găsit-o pe asistenta principală de pediatrie Paşca Elena, care s-a declarat mulţumită de dotarea cabinetului. „În această perioadă predomină virozele, le depistăm, le tratăm încercând să împiedicăm răspândirea în şcoală, tratăm tot ce se poate în cabinet, juliturile, accidentările minore de pe terenul de joacă”, a spus asistenta.
Un prânz gustos în sala de mese
La etajul unu şi doi, câte o sală este amenajată pentru luarea mesei de prânz. Mâncarea, catering, este adusă în recipiente de plastic de la Fundaţia Alpha Transilvană, „pentru că este cea mai controlată din punct de vedere medical şi cea mai apropiată de unitatea noastră”, argumentează directorul alegerea făcută. Copiii au apă la chiuvetă pentru igienizare, mese cu câte patru locuri şi un meniu alcătuit din supă, felul doi, chifle, felul trei la vizita noastră era cuib de viespe! Tacâmuri şi şerveţele…ca la restaurant! Cei care au luat masa s-au declarat mulţumiţi de calitatea meniului.
Şi dacă ar mai fi fost ceva de adăugat, despre activităţile extraşcolare, după ce au luat masa, toată şcoala s-a îmbarcat în autocare şi s-au dus la un spectacol folcloric oferit de Ansamblul Mureşul cu ocazia Zilei de Valentin!

Adresa şcolii: Str. Cernavodă nr. 2.
Târgu Mureş
cod poştal 540488
Tel. 0265-254.108

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE