Parteneriatul Stat-Biserică, panaceul Iisus şi curvele de lux Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 172 Vizualizări

Parteneriatul Stat-Biserică, panaceul Iisus şi curvele de lux

4_0f45ba.jpgHotel „Cavaler” din Sighişoara a găzduit vineri şi sâmbătă lucrările simpozionului „Statul şi Biserica, parteneri în asistenţa socio-medicală”. Evenimentul a fost organizat de Fundaţia Creştin-Democrată, în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer, Filantropia Ortodoxă Sighişoara şi Lukas Spital Laslea, iar în cadrul acestuia participanţii au dezbătut posibilitatea transferului unor atribuţii socio-medicale dinspre Stat către Biserică. Și pentru a demonstra că România este ţara tuturor posibilităţilor, simpozionul a avut de toate: dezbateri serioase, discursuri pe lângă subiect, propuneri interesante şi afirmaţii… tra-la-la…
Teodor Baconschi şi pachetul medical de bază
Preşedintele Fundaţiei Creştin-Democrate, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a susţinut că dezbaterea pe reforma sistemului de sănătate se concentrează mai cu seamă pe raportul public-privat, iar marea provocare a viitorului proiect de lege a Sănătăţii este stabilirea pachetului medical de bază. “Adică cât la sută din sistem ar putea să fie privatizat de guvern, cât trebuie să rămână în administrarea statului. Nu am un răspuns la întrebare aceasta, trebuie să vină experţii în domeniu, să facă un studiu de impact, dar problema centrală este aceea a definirii pachetului medical de bază, adică un pachet care să acopere riscurile pentru orice pacient, care să ne permită să supravieţuim în caz de maladie, indiferent că suntem bogaţi sau mai puţin bogaţi, săraci sau şomeri şi aşa mai departe, suntem oameni. Umanitatea nu poate fi salvată fizic şi spiritual numai de acest pachet de bază, putem desena şi negocia conţinutul acestui pachet, pentru că am văzut ce se întâmplă în alte state”, a afirmat Teodor Baconschi. “E vorba de ce intră în pachetul de bază fără de care eşti mort dacă nu ai acoperire medicală. Prin urmare, subfinanţarea acestui pachet de servicii medicale de bază trebuie să înceteze. Nu putem să îl finanţăm corespunzător numai din contribuţii CAS. E nevoie şi de o mai mare angajare a statului din bugetul naţional pentru a ajunge la procentul alocat sănătăţii echivalent cu celelalte state membre ale UE”, a completat preşedintele Fundaţiei Creştin-Democrate.
Dorin Florea supărat pe manelişti şi dive
Cel mai original discurs l-a avut Dorin Florea, preşedintele PDL Mureş, care a realizat o radiografie în stil propriu a societăţii româneşti de după 1989, declarându-se scandalizat de lipsa de respect faţă de lege şi faţă de puzderia de manelişti şi femei… de consumaţie, promovaţi în detrimentul intelectualilor. “Românul întotdeauna a acordat poziţia cea mai comodă de a se descurca. În momentul în care impui o regulă fermă, într-adevăr reacţionează în modul în care reacţionează. Școala, Sănătatea, poţi să spui şi Biserica, poţi să spui şi alte lucruri. Românul s-a descurcat în toate timpurile. În momentul în care simte cuţitul aproape de os, a unor reguli perfecte, atunci se nelinişteşte încât îţi pui întrebarea aproape halucinantă: oare a fost dictatură? (…) Îmi puneam problema de unde dacă după dictatură, în 20 de ani pur şi simplu n-ai înţeles nimic din ceea ce înseamnă libertate. Probabil explicaţia e simplă, că o o descătuşare atât de rapidă a scos noroiul deasupra pentru că… bine, aruncăm o serie de teme aici şi nu vreau să fiu neconform cu ce se discută la simpozion, dar vă rog să mă înţelegeţi că numai de noi a depins să reluăm acest circ naţional. Am făcut grupuri de ţigani, am făcut manelişti, am făcut vedete, am făcut curve de lux, dive şi exemple culturale şi nu luăm atitudine niciunul. Aşteptăm un intelectual aşa, de undeva, cocoţat să vină să spună că nu se bagă… făcând ce?”, a spus primarul municipiului Târgu-Mureş.
Mircea Chiorean propune desfiinţarea CNAS
Una din cele mai interesante propuneri a venit din partea prof. dr. Mircea Chiorean, care a pus pe tapet necesitatea de reformare radicală a sistemului actual de asigurări de sănătate, mai exact desfiinţarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi înfiinţarea unei bănci comerciale autorizată pentru asigurările de sănătate care să opereze în teren prin sucursale proprii. “Acestea să fie sub controlul BNR, Parlamentului, Ministerului Sănătăţii şi a reprezentanţilor societăţii civile. Principalele avantaje ar fi că cetăţenii se vor asigura voluntar, ştiind că banii lor se capitalizează, iar după moarte să se moştenească. Ar dispărea mii de angajaţi de la Casele de Asigurări de Sănătate şi ar exista un control eficient din partea forurilor menţionate, fără Ministerul de Finanţe”, a explicat prof. dr. Mircea Chiorean.
Ovidiu Dan apără sărăcia Bisericii
Protopopul ortodox al municipiului Sighişoara, Ovidiu Dan, s-a declarat neîncrezător în capacitatea Bisericii de a prelua atribuţii socio-medicale de la instituţii ale statului, argumentând că în Ardeal există prea multe parohii sărace. “Nu ştiu în ce măsură Biserica va putea să facă. Vedem tot felul de emisiuni la televizor în care se scoate în evidenţă că Biserica ar avea nişte valori şi nişte averi incomensurabile. Nu ştiu dacă acesta este adevărul. Cel puţin în ceea ce ne priveşte pe noi, Biserica Transilvană, ştiţi prea bine că situaţia e deosebit de delicată. Sunt parohii foarte, foarte mici. Avem preoţi care nu şi-au luat salariul de una – două luni. Este foarte greu. Noi primim un ajutor pentru salarizare de la stat, iar diferenţa trebuie să ţi-o iei din parohie. Or, într-o parohie cu 20-25 sau 40 de familii nu ai de unde să-ţi asiguri existenţa sau traiul decent al preotului de acolo, din parohie”, a spus Ovidiu Dan.
Petru Oprean şi Iisus, medicamentul minune
Directorul Lukas Spital Laslea, dr. Petru Oprean, a susţinut că românii trebuie să conştientizeze că sănătatea e gratuită doar în Paradis şi mai puţin pe Pământ, unde totul costă, iar cel mai bun medicament este iubirea Mântuitorului Iisus Hristos. “Prima problemă care este e problema morală, n-am reuşit în 20 de ani, şi am discuţii cu mama şi bunica mea pentru că ele ştiu că sănătatea e gratuită. Ne-a dat-o partidul, secera şi ciocanul…”, a afirmat dr. Petru Oprean. „Sănătatea pe Pământ este pe bani! În ceruri, acolo e gratuită pentru toţi! Pe Pământ este pe bani, fiindcă industria farmaceutică este incontrolabilă şi suntem o ţară prea săracă şi prea mică să ne luptăm cu industria farmaceutică. Iubirea lui Hristos şi morala creştină este cel mai ieftin medicament şi care nu poate să fie contabilizat de Casa de Asigurări şi de industria farmaceutică”, a adăugat directorul Lukas Spital Laslea.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE