Vasile Netea evocat la un secol de la naştere Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 29 Vizualizări

Vasile Netea evocat la un secol de la naştere

6_d5398a.jpgSimpozionul ”Vasile Netea-personalitate pluridimensională a istoriei şi culturii române” găzduit de Palatul Prefecturii  din Târgu-Mureş, ieri, a deschis manifestările „Zilelor culturale Vasile Netea”, prilejuite de centenarul naşterii isoricului şi omului de cultură Vasile Netea.
Au ţinut să-i aducă un omagiu marelui cărturar, oameni de cultură din judeţ, care în alocuţiunile lor au punctat momente din viaţa şi opera istoricului născut pe meleaguri mureşene, la Deda, acum 100 de ani, opera sa devenind de-alungul timpului parte din patrimoniul naţional.
Omagiu la mormântul cărturarului
Astăzi, cei prezenţi la simpozion se vor deplasa în localitate natală a marelui om de cultură Vasile Netea, la Deda, la mormântul unde-şi duce somnul de veci Vasile Netea, după care, la Căminul Cultural din Deda, vor continua manifestările  reunite în cadrul “Centenarului  Vasile Netea.”
“A fost un adevărat Astr-ist”
Unul din cei care păstrează vie memoria marelui cărturar, Dimitrie Potămaş, preşedintele Fundaţiei Culturale „Vasile Netea”, prezent la simpozion ne-a evocat câteva din trăsăturile omului de cultură Vasile Netea, adevărate pilde pentru generaţiile tinere. “Vasile Netea a fost acela care în tinereţea sa a însemnat ceva pentru Târgu-Mureş. A fost un om de o cultură deosebită, fundamentată pe o şcoală de învăţământ mureşeană. Aceasta era Şcoala normală de învăţători. A profesat într-o serie întreagă de localităţi din judeţul Mureş, a fost mereu în acţiune culturală, a fost un mare Astr-ist. De pe băncile şcolii, ca elev al Şcolii Normale de Învăţători, trecând peste voia profesorilor, a scos o publicaţie care s-a numit „Avântul”, director fiind Nicolae Creţu, un profesor cu doctorat la acele vremuri. Ei au rămas puţini miraţi că el a îndrăznit să facă aşa ceva, dar a fost molestat puţin, cu dragoste,  Apoi a avut de suferit pentru colaborarea la o revistă din Cluj care se numea „Patria”. Cum elevul a îndrăznit să trimită articole la ziarul Patria care era unul ţărănist, pentru care el, fiind atras de către mişcarea liberală, a fost eliminat. Aşa s-a făcut că a terminat şcoala la Cluj. Apoi au urmat anii de refugiu, s-a dus la Sibiu, apoi la Bucureşti, unde  a absolvit facultatea. Pentru faptul că a îndrăznit să se ridice, să apere pe acei oameni, pe acei istorici, ca liberal l-a apărat pe Iuliu Maniu la proces, dar a fost prins de guler şi scos afară după de zece minute de pledoarie pentru activitatea lui Iuliu Maniu. Iată un tânăr cu mult curaj, dar care până la urmă, în regimul trecut, a fost “răsplătit” cu opt ani de detenţie”, a precizat Dimitrie Potămaş.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE