Analgezia, opţiunea pentru o naştere fără dureri Sanatate
  • Arina Moldovan
  • 0 comentarii
  • 196 Vizualizări

Analgezia, opţiunea pentru o naştere fără dureri

Desfăşurată astăzi în mare parte în mediu medical, la spital, în  prezenţa medicului obstetrician, a moaşei, a medicilor neonatologi, naşterea produce în continuare, pentru unele femei teamă, teama de durere. Tehnologia avansată în domeniul medical oferă însă gravidei oportunitatea de a avea o naştere pe cale vaginală, neînsoţită de dureri, cu ajutorul analgeziei peridurale. Însă aceasta, numai la indicaţia medicului obstetrician şi sub stricta supraveghere a medicului anestezist, susţine dr. Claudiu Puiac, medic primar ATI, Compartimentul ATI, Clinica de Obstetrică Ginecologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş.

.

Reporter: În ce condiţii este indicată analgezia la naştere?
Dr. Claudiu Puiac: Analgezia la naştere reprezintă naşterea fără dureri şi este indicată la orice pacientă la care medicul obstetrician îi dă indicaţie de naştere pe cale vaginală. Presupune o colaborare între medicul obstetrician, medicul anestezist şi pacienta respectivă. În momentul în care există indicaţia medicului obstetrician şi acceptul pacientei, pentru că, ca la orice manoperă medicală, pot apărea accidente, incidente, atunci se poate institui o analgezie la naştere. Indicaţia se pune în momentul în care pacienta se prezintă în serviciul medical şi travaliul este la debut. Trebuie să aibă o dilataţie de cel puţin 3-4-5 cm ca să fim siguri că nu este un travaliu fals. Şi în acel moment, dacă condiţiile anatomice ale pacientei şi ale fătului permit naşterea pe cale vaginală şi medicul obstetrician este de acord cu naşterea pe cale vaginală, se poate institui aşa numita naştere fără durere.

 

Rep.: Sunt contraindicaţii?

 

C.P.: Contraindicaţii sunt ca pentru orice fel de anestezie sau analgezie regională, sunt şi contraindicaţii absolute. Analgezia la naştere se face la nivel regional. Femeia nu are dureri, cum se spune, ea participă la travaliu, la expulzie, chiar se poate plimba pe propriile picioare fără niciun fel de problemă, supravegheată doar de un cadru medical mediu.

 

Rep.: Cât timp durează analgezia?
C.P.: Atâta timp cât durează naşterea. O naştere poate dura de la 30 minute până la 16-24 de ore. La fel durează şi analgezia, pentru că după ce ai montat cateterul peridural şi ai instituit perfuzia cu soluţia analgezică trebuie să stai lângă pacientă şi să o supraveghezi până în momentul în care naşte copilul. În cursul travaliului intensitatea durerilor este în creştere continuă şi atunci concentraţia şi doza de soluţie analgezică trebuie crescută treptat, normal, de medicul anestezist, în funcţie de necesităţile parturientei. De ce? Pentru că în orice anestezie pot apărea o serie de complicaţii, de exemplu hipotensiunea arterială, trebuie să corectăm aceste modificari hemodinamice, şi de foarte multe ori aceşti parametrii hemodinamici ne indică dacă pacienta are sau nu durere, în mod real. Avem o scală de durere de la 1 la 5, care este completată de fiecare parturientă în funcţie de senzaţia subiectivă a durerii şi atunci noi stabilim efectiv în funcţie de subiectivitatea individuală şi parametrii hemodinamici ai femeii care naşte doza de analgezie necesară. Şi trebuie să colaborăm cu medicul obstetrician în stabilirea dozei de analgezie pentru ca nici fătul şi nici dinamica travaliului să nu fie afectată.

 

Rep.: Există riscul ca fătul să fie afectat?

C.P.: Da, fătul poate să fie afectat dacă doza de analgezie este mai puternică, apare bloc motor şi nu mai apar contracţiile uterine eficiente, automat este indicaţie de operaţie cezariană. Atunci fătul trebuie extras în condiţii de maximă siguranţă pe cale chirurgicală, abdominală.

 

Rep.: Există o anumită vârstă de la care este indicată analgezia la naştere?

C.P.: Pacientele pot să beneficieze la orice vârstă de această analgezie. De exemplu, acum, în condiţiile în care vârsta de naştere a cam înaintat, sunt paciente care au patologie cardiacă. Până la un anumit nivel o analgezie la naştere la o pacientă cardiacă este mult mai bună decât o anestezie la o operaţie cezariană. Bineînţeles, excluzând aici afecţiunile cardiace care ne dau contraindicaţii absolute pentru analgezie la naştere. Sunt afecţiuni medicale la care, datorită faptului că această analgezie la naştere scade stresul pacientei în cursul naşterii nu se produce o înrăutăţire a ei. Sunt foarte multe comorbidităţi la care pacienta până acum avea indicaţie de anestezie cezariană pentru că în cursul travaliului apare stresul şi atunci era indicaţie de operaţie cezariană. De exemplu, o pacientă care are o presiune intraoculară crescută avea indicaţia de anestezie cezariană pentru că efortul pe care îl depunea în timpul travaliului şi a expulziei creştea presiunea intraoculară şi exista riscul unor complicaţii oftalmologice destul de severe, care puteau să ducă până la orbire. Acum, dacă această pacientă nu are dureri şi în cursul travaliului şi al expulziei durerile sunt suportabile, automat presiunea intraoculară nu creşte şi ea naşte pe cale vaginală fără să mai aibă complicaţiile postoperatorii ale unei operaţii cezariene.

 

Rep.: Apelează gravidele la această procedură?

C.P.: Solicitări există. Întotdeauna durerea a reprezentat o frică. În funcţie de solicitările pacientei, noi, medicii anestezişti de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Clinica ATI I şi Compartimentul ATI de Obstetrică Ginecologie oricând putem furniza serviciu de analgezie la naştere. Având în vedere că suntem spital clinic de urgenţă de rang înalt, la noi, de regulă, apar marile urgenţe obstetricale si atunci numărul naşterilor cu analgezie nu este foarte mare, pentru că nu se pretează din punct de vedere a stării medicale a pacientelor sau chiar a fătului. Dar în jur de zece naşteri pe lună cu analgezie peridurală putem liniştiţi să oferim, dacă nu şi mai multe.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE