La Târgu-Mureș, primul spital regional de urgență din țară Sanatate
  • Arina Moldovan
  • 0 comentarii
  • 136 Vizualizări

La Târgu-Mureș, primul spital regional de urgență din țară

Serviciile medicale oferite pacienților la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș vor fi decontate de stat cu un tarif majorat începând cu luna martie a acestui an, a anunțat sâmbătă, 12 ianuarie, la Târgu-Mureş, Eugen Nicolaescu, ministrul Sănătății.

Măsura se impune datorită clasificării unității medicale în spital de rang I A, respectiv cu statut de spital regional de urgență. ”În anul 2013-2014 financiar, prin Contractul cadru nou care va intra în vigoare la 1 martie vor beneficia de finanțare mult mai bună (n.r. – Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș), în primul rând crește tariful pe caz ponderat. Spitalul din Târgu-Mureș, clasificat în spital I A are statul de spital regional de urgență.  În consecință trebuie să aibă și un tarif de decontare care să se plieze pe modul de clasificare a spitalului”, a declarat Eugen Nicolaescu.

Crește finanțarea pentru consultații în ambulator

Odată cu intrarea în vigoare a noului Contract cadru va f majorată cu 50 de procente finanțarea serviciilor medicale oferite în ambulatoriile de specialitate, tocmai pentru a descuraja numărul mare de internări ce presupune costuri ridicate și prezența ridicată a bolnavilor în unitățile de primiri urgență în loc să se adreseze medicului de familie și medicilor din policlinică. ”Asta înseamnă că, dacă conducerea spitalului își va lua măsurile necesare ca foarte mulți pacienți să nu mai ajungă la UPU, ci așa cum trebuie la ambulatoriul de specialitate, la policlinică, acolo vor avea bani mai mulți și cu alte cuvinte și de acolo se va face o suplimentare a spitalului. Să scădem volumul de internări în spitale și să creștem acordarea de servicii medicale în medicina de familie și medicina de ambulatoriu care este mult mai ieftină”, a explicat ministrul Sănătății.

Spital Regional de Urgență, clădire nouă sau nu

Eugen Nicolaescu nu renunță la ideea de a exista la Târgu-Mureș un spital regional de urgență, idee care a luat naștere în mandatul precedent de ministru al Sănătății. ”Cred că un colectiv de coordonare deja există, să vedem ce se întâmplă cu spitalul din punct de vedere al perspectivei. Din precedentul mandat am avut ca obiectiv ca la Mureș să existe Spital Regional de Urgență și avem astăzi de ales între două variante, facem un spital nou așa cum ne propusesem sau actualul spital prin studii de dezvoltare, de modernizare de actualizare putem să-l ducem într-o perioadă mai scurtă de timp și cu bani mai puțini la același statut, de spital regional de urgență. Am convenit că va lucra un colectiv în acest sens și în circa două-trei luni de zile să avem rezultatele evaluării unei asemenea abordări și mai departe va trebui să decidem care va fi drumul de urmat ca să ne atingem obiectivul. Primul spital regional de urgență din punctul de vedere al normativelor internaționale ar putea să fie cel de la Târgu-Mureș”, a afirmat ministrul Sănătății. Acesta a mai spus că în urma vizitei pe care a efectuat-o în spital a constatat că vor trebui dezvoltate o serie de investiții importante, respectiv la secțiile de anestezie intensivă, secțiile care compun blocul operator, la Clinica de Chirurgie cardiacă pediatrică.

Institutul Inimii întregește statutul de spital regional

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a afirmat că SCJU Târgu-Mureș nu ar fi putut primi clasificarea de spital regional de urgență dacă nu avea integrat și Clinica de Chirurgie cardiacă. ”Spitalul nu putea să fie I A fără să aibă chirurgie cardiovasculară și să aibă în el cardiologie intervențională. Dacă mergeam pe ideea care s-a propus la un moment dat, ca spitalul să facă două clinici de chirurgie cardiovasculară, era absurd. Să vi să faci două clinici, de unde iei personalul, de la Intsitut? Nu putea. Trebuie să fie o entitate integrată care funcționează ca o unitate I A completă și este cea mai frumoasă unitate la calitățile pe care le avem în țară la momentul actual pe plan național”, a completat dr. Arafat.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE