10.000 de lei, o fertilizare in vitro Sanatate
  • Arina Moldovan
  • 0 comentarii
  • 433 Vizualizări

10.000 de lei, o fertilizare in vitro

Cu cât femeia înaintează în vârstă, cu atât șansele de a rămâne însărcinată, chiar și printr-o procedură de fertilizare in vitro (FIV), prin care embrionii sunt obținuți prin tehnici avansate de laborator, este mai scăzută, susțin specialiștii Centrului de Reproducere Umană Mureș.

Rată de reuşită de 37,3%

Anul trecut s-au efectuat 116 proceduri de fertilizare in vitro, cu o rată de reușită de 37,3%. ”Procentul de reuşită depinde în principal de vârsta doamnei. Astfel un procentaj mai mare se poate realiza la doamnele cu vârstă mai mică de 35 de ani şi odată cu înaintarea în vârstă această rată este din ce în ce mai greu de obţinut. Avem și posibilitatea stocării embrionilor, respectiv a materialului seminal. Avem o rată foarte bună de succes şi, în urma transferului de embrioni congelaţi, această rată fiind per total de 40,5%”, a explicat vineri, 18 ianuarie, dr. Bogdan Cârstea, directorul administrativ al Clinicii de Reproducere Umană Mureș.

18 copii obținuți prin FIV, născuți în 2012

Anul trecut au fost efectuate 116 proceduri respectiv a existat un caz de tripleți, șapte cazuri de gemeni, iar restul sunt sarcini singulare. În urma eforturilor făcute de colectivul unității medicale au venit pe lume 18 copii, iar 53 de sarcini sunt în evoluție.  ”Ne dorim ca fiecare cuplu să îşi îndeplinească acest vis de a-şi reîntregi familia şi a avea copilul pe care şi-l doresc”, a continuat dr. Cârstea, amintind că pacientura provine nu numai din județul Mureș ci și din alte colțuri ale țării, respectiv din județele Cluj, Harghita, Hunedoara, Sibiu, Brașov, Sălaj, Satu Mare și chiar și București.

Peste 2.000 de euro procedura

Cuplurile care apelează la serviciile clinicii pentru o procedură de FIV suportă costuri de aproximativ 10.000 de lei, centrul nefiind inclus în Programul Național de Fertilizare in vitro finanțat de Ministerul Sănătății. Totuși, dacă există un număr mare de embrioni rezultați în urma fertilizării, aceștia pot fi congelați și folosiți după câțiva ani pentru conceprea unui alt copil, procedurile sunt  mult mai ieftine de data aceasta. ”Un mare avantaj al acestei proceduri este că în urma unei stimulări ovariene se produc mai multe ovocite, respectiv mai mulţi embrioni. Se transferă unu, doi trei embrioni de comun acord cu cuplul şi ceilalţi embrioni se pot congela pe o durată de maxim zece ani. În această perioadă cuplul poate să vină să opteze pentru un al doilea copil şi avantajul constă în faptul că a doua oară când face transferul femeia nu mai trece prin toată procedura, costul este mai scăzut, 950 de lei la momentul de faţă, tot cu o şansă destul de mare”, a mai spus directorul administrativ al Clinicii.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE