Mariana Roşca şi povestea păpuşilor din cârpe Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 476 Vizualizări

Mariana Roşca şi povestea păpuşilor din cârpe

În cadrul programului de pedagogie muzeală organizat de Muzeul Etnografic Reghin, în perioada 27-31 ianuarie, în colaborare cu Biblioteca Municipală, copiii reghineni au ocazia să înveţe meşteşugul păpuşilor create din resturi de materiale de la Mariana Roşca.

Reporter: Cum a devenit profesorul Mariana Roşca meşter popular?

Mariana Roşca: Cred că din întâmplare, din dorinţa de a crea o jucărie din resturi de materiale interesante găsite pe acasă şi încet, încet au început să prindă viaţă mai multe materiale şi mai multe resturi şi am devenit, nu ştiu dacă neapărat meşter popular, cât un handmader interesat de artizanat şi de cultura populară românească.

Rep.: Care a fost declicul care a declanşat pasiunea pentru acest tip de activitate?

M.R.: De etnologie am fost atrasă dintodeauna, am urmat studii în acest sens şi jucăriile nu au fost decât doar joaca pentru partea serioasă studiată.

Rep.: De unde vă alegeţi modelele?

M.R.: Inspiraţie este peste tot şi de realizat nu e nevoie decât de un pic de timp şi nu e mare filosofie în a face jucării.

Rep.: Au vreo şansă jucăriile şi accesoriile handmade în faţa produselor în serie?

M.R.: Pentru cei pasionaţi de lucrul manual şi cei care apreciază într-adevăr munca depusă pentru realizarea lor, au şansă şi trec, pentru cei care caută să se identifice cu mulţimea şi nu vor neapărat să fie fiecare individual şi personal, rămânem la nivelul de aprecieri.

Rep.: Ce produse mai realizaţi?

M.R.: Pe lângă păpuşile care imită portul popular românesc am jucării din marterial textil îmbinat cu aţă sau orice fel de material pliabil, maleabil, uşor de folosit de copii cu vârste mici, mai am bijuterii şi accesorii din orice tip de material. Am lucrat începând cu sârmă până la lemn, orice fel de material care m-a inspirat într-un fel anume.

Rep.: De unde vă procuraţi materialele?

M.R.: De obicei îmi procur materialele de peste tot din jurul meu pentru că folosesc resturi. Nu folosesc ceva anume de care să am nevoie neapărat la metru sau într-o cantitate mare şi pentru că e nevoie de puţin material pentru fiecare produs în parte şi pentru că toate produsele sunt unice mă descurc uşor cu găsirea materialelor.

Rep.: Sunteţi pasionată şi de plante medicinale?

M.R.: Da, aceasta este o parte studiată cu medicina populară, farmacopeea populară, şi atunci am dedicat puţin din timpul meu liber acestui domeniu, în sensul că adun plante, fiecare cu diferite beneficii asupra corpului şi minţii umane.

„Ne-am dezvoltat imaginaţia făcând păpuşi din cârpe”

Nu doar cei mici au fost încântaţi de acest atelier, şi părinţii au văzut în acest atelier o modalitate de a-i educa pe cei mici să aprecieze mai mult alternativele la jucăriile în serie. „Am aflat de acest atelier de la biblioteca copiilor, de la doamna bibliotecară, şi am venit pentru că copiii sunt pasionaţi de lucrul manual, mai ales cel mare, şi nu ratăm astfel de lucruri pentru că sunt rare. În primul rând e atractiv pentru că fac lucrurile cu mâinile lor şi mai ales la păpuşi, nu mai apreciază nimeni o păpuşă de cârpă decât probabil dacă o face cu mâinile lui”, povesteşete Alexandrina Biriş, mamă a doi copii participanţi la atelierul de păpuşi. „Mi-a plăcut că am învăţat să facem nişte păpuşi chiar frumoase doar din nişte materiale. Sunt mai frumose decât cele din comerţ pentru că sunt făcute de noi”, a declarat Beatrice Chengher, elevă în clasa a treia, iar colega ei Alexia Maria Dan a adăugat: „ne-a plăcut că ne-am dezvoltat imaginaţia făcând păpuşi din cârpe”.

Ştefan BRUMAR

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE