Meşterii populari din Dumbrava, la loc de cinste Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 562 Vizualizări

Meşterii populari din Dumbrava, la loc de cinste

Printre oaspeţii Balului Însuraţilor s-au numărat şi meşterii populari din Dumbrava, comuna Vătava, veniţi cu un întreg arsenal, cu război de ţesut, cu pat cu lipideie şi costume populare care au încântat privirea celor care au trecut pragul casei ţărăneşti amenajată în cadrul balului.

100% lucrat manual

La războiul de ţesut am găsit-o pe Todorica Vlasa, care a oferit trecătorilor o lecţie pe viu despre cum ia naştere un obiect de artă. „Am venit la Balul Însuraţilor cu stative, cu furca de tors lână, să ţesem, cu lipideie în două îţe, lipidee cu două feţe. Am învăţat de mult acest meşteşug, poate sunt şi de 50 de ani de când ţes. Mai lucrez şi acasă, ţesem covoare, ştergare. Ca să facem ştergare de pus pe perete trebuie să urzim separat chiara ,ele se fac în trei îţe, cu bumbac alb. Pentru cei care le plac şi care sunt interesaţi noi ţesem. Chiar dacă acum nu se mai prea practică, noi femeile continuăm să lucrăm pentru a păstra această frumoasă tradiţie. Tot ce-i aici e făcut de mâna noastră, cusute cu două feţe, de aceea i se spun lipideie în două îţe şi pe o parte şi pe alta, se pot pune pe perete”, a spus Todorica Vlasa.

Tehnica muncii pe stative

Despre modul de lucru popular ne-a dezvăluit câteva din secretele muncii la războiul de ţesut. “Punem prima dată materia primă pe stative. Tiara se urzeşte într-un urzar, pe urmă se înveleşte pe stative. Apoi prindem tiara pe spate, pe sul, şi pe urmă se dă prin iţe, prin spată şi pe urmă în faţă se leagă gura la tiară. Apoi băgăm modelul care dorim să-l lucrăm. Facem lipidee cu două feţe, în două iţe cum i se mai spune, lipidee în trei iţe cu o singură faţă, feţe de perini”, a spus tanti Todorica.

Alături de Todorica Vlasa, de tradiţiile specifice localităţii Dumbrava s-au mai îngrijit Rafila Sorlea, Ardeleana Pop, Vasile Pop, Mărioara Gherman, Ionuţ Gherman, Dorin Gherman, oaspeţii primind nu doar explicaţii despre modul cum se nasc valorile  ţărăneşti cât şi bună dispoziţie, graţie oamenilor frumoşi din Dumbrava.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE