Ţurţurii periculoşi, ignoraţi de şeful Spitalului Clinic Judeţean Sanatate
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 254 Vizualizări

Ţurţurii periculoşi, ignoraţi de şeful Spitalului Clinic Judeţean

Război deocamdată mocnit izbucnit între conducerea Spitalului Clinic Judeţean Mureş şi un grup de angajaţi care îşi parchează autoturismele în locurile de parcare care aparţin instituţiei. În timp ce salariaţii sunt nemulţumiţi de faptul că zăpada şi ţurţurii de pe acoperişurile din zona parcărilor nu sunt curăţate astfel încât reprezintă un potenţial pericol, managerul Spitalului Clinic Judeţean Mureş a găsit „soluţia” recomandând angajaţilor, printr-o notă internă, să îşi parcheze maşinile doar în zone nepericuloase. Astfel, conducerea instituţiei aruncă responsabilitatea către angajaţi, ignorând prevederile Hotărârii Consiliului Local Târgu-Mureş nr. 20 din 7 februarie 2008, potrivit căreia „proprietarii, administratorii, chiriaşii imobilelor sunt obligaţi să asigure curăţenia trotuarelor, acoperişurilor, teraselor, etc. de zăpadă şi gheaţă şi să execute desfundarea rigolelor.”

Angajaţii acuză: “Este o aberaţie pentru că nu există suficiente locuri de parcare sigure”

Joi, 6 februarie, pe adresa de e-mail a redacţiei “Zi de Zi” a sosit o scrisoare semnată de mai mulţi angajaţi ai Spitalului Clinic Judeţean Mureş, care s-au declarat stupefiaţi de faptul că în loc să asigure curăţarea acoperişurilor de ţurţuri, direcţiunea a recomandat celor care au maşini să parcheze în locuri sigure. “În fiecare iarnă în curtea Spitalului Judeţean Mureş sunt distruse câteva maşini prin căderea zăpezii şi a ţurţurilor de pe acoperişuri. Nici în acest an conducerea Spitalului nu a găsit de cuviinţă să cureţe zăpada şi ţurţurii deşi o bună parte din aceştia sunt uşor accesibili. În schimb, direcţiunea a găsit de cuviinţă să ne informeze că nu va despăgubi daunele provocate de căderea ţurţurilor şi zăpezii. Direcţiunea recomandă să parcăm maşinile în zone nepericuloase, ceea ce este o aberaţie pentru că nu există suficiente locuri de parcare sigure în curtea Spitalului”, a susţinut grupul de salariaţi.

„În locul maşinii ar putea fi un om”

De asemenea, aceiaşi angajaţi s-au întrebat, retoric, ce valoare ar putea avea în instanţă nota internă remisă de conducerea Spitalului Clinic Judeţean Mureş, în cazul nefericit în care unul din ţurţuri ar cădea pe cineva. “Din câte ştim, direcţiunea are datoria de a curăţa zăpada şi ţurţurii, în caz contrar riscă amenzi. Nu cred că s-a întâmplat până acum să primeasca vreo amendă pentru că efectiv nu îi pasă. În locul maşinii ar putea fi un om şi în mod cert ar fi foarte grav accidentat sau chiar ucis de aceşti ţurţuri. Poate scrieţi dumneavoastră un articol în acest sens şi în felul acesta vor face ceva măcar de ruşine. După cum am spus, unii ţurţuri sunt uşor de ajuns la ei, nu trebuie macarale sau alte utilaje speciale. Pur şi simplu este ignoranţă. Suntem curioşi ce valoare ar avea documentul trimis de direcţiune în instanţă în caz de deces al unei persoane lovite de ţurţurii căzuţi”, se arată în e-mailul semnat de mai mulţi salariaţi.

 

Soluţia managerului: “Vă rugăm nu parcaţi în zonele cu risc”

Nota internă care a stârnit nemulţumire în rândul angajaţilor are numărul 1423/4 februarie 2014 şi este adresată tuturor secţiilor aparţinătoare Spitalului Clinic Judeţean Mureş. “Prin prezenta vă aducem la cunoştinţă faptul că în urma depunerii zăpezii pe acoperişurile clădirilor şi urmare a diferenţelor de temperatură între zi şi noapte s-au format ţurţuri. Vă rugăm anunţaţi personalul din subordine că eventualele pagube produse în urma căderii zăpezii nu vor fii despăgubite de către spital, ca urmare vă rugăm nu parcaţi în zonele cu risc”, recomandă dr. Szasz Ioan, managerul Spitalului Clinic Judeţean Mureş.

Hotărâre de Consiliu Local: Proprietarii şi administratorii, obligaţi să cureţe acoperişul

Recomandările făcute de dr. Szasz Ioan intră în contradicţie cu prevederile Hotărârii Consiliului Local nr. 20 din 7 februarie 2008, unde la articolul 11, alineatul 1, se prevăd următoarele: “Proprietarii, administratorii şi chiriaşii imobilelor sunt obligaţi să asigure curăţenia trotuarelor, acoperişurilor, teraselor, etc., de zăpadă şi gheaţă şi să execute desfundarea rigolelor.”

Aceeaşi hotărâre a Consiliului Local Târgu-Mureş reglementează şi sancţiunile, şi anume amendă între 100 şi 500 lei.

Poliţia Locală dixit: “Proprietarii care nu-şi fac treaba, sancţionaţi”

Obligativitatea proprietarilor de a asigura curăţarea acoperişurilor de ţurţuri şi zăpadă a fost reamintită de Valentin Constantin Bretfelean, directorul executiv al Poliţiei Locale Târgu-Mureş. “Noi am aplicat până acum, în conformitate cu HCL 20, articolul 11, alineatul 1, 43 de sancţiuni în ultima săptămână, pentru cei care nu au curăţat zăpada, gheaţa, nu au eliberat rigolele şi nu au curăţat de pe clădiri zăpada şi ţurţurii. Şi am făcut 1.140 de somaţii, de către şefii de post şi patrulele noastre, la care din fericire la o mare parte oamenii au răspuns pozitiv şi şi-au luat măsuri. Din păcate, unii nu au răspuns şi i-am sancţionat şi alţii urmează a fi sancţionaţi. În ce priveşte ţurţurii exclusiv, aici apare o problemă, acolo unde înălţimea clădirilor este foarte mare, unde sunt imobile cu mai mulţi proprietari, locatari, chiriaşi, şi unde trebuie să se solicite intervenţia Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Pentru că altfel e pericol să pice ţurţurii de la 10-15 metri în capul cuiva, ceea ce poate pune viaţa în pericol. Asta le recomand, să se adreseze Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă sau dacă nu, prin 112 către Poliţia Locală care va lua legătura cu Administraţia Domeniului Public, cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, astfel încât să nu punem în pericol viaţa târgumureşenilor”, a declarat Valentin Constantin Bretfelean.

Dr. Szasz: „În sistemul de sănătate sunt probleme mult mai mari”

Tot joi, după videoconferinţa pe teme de sănătate de la ora 12.30, de la Palatul Administrativ din Târgu-Mureş, managerul Spitalului Clinic Judeţean Mureş a explicat că instituţia pe care o conduce are probleme mai mari decât gestionarea ţurţurilor de pe clădiri. „În sistemul de sănătate sunt probleme mult mai mari decât aceasta. Poate că nu m-am exprimat eu bine, era practic o atenţionare până când reuşim să rezolvăm această problemă la toate clădirile. Eu i-am avertizat să aibă grijă până reuşim să rezolvăm toate problemele. Noi avem şase muncitori care se ocupă de aceste probleme. Astăzi (joi, 6 februarie – n.r.), înainte să vin, o mare parte dintre acestea erau rezolvate. Au mai rămas Obstetrica-Ginecologia, cele două Infecţioase şi cam atât. Poza este făcută la sala transformatoarelor, unde este căldură şi tot timpul curge de sus”, a declarat dr. Szasz Ioan, care a uitat se pare conţinutul notei către subordonaţi, cărora nu li s-a comunicat nimic despre rezolvarea situaţiei, ci doar despre faptul că „eventualele pagube produse în urma căderii zăpezii nu vor fii despăgubite de către spital, ca urmare vă rugăm nu parcaţi în zonele cu risc”.

Comunicat de presă: „Era necesar ca aceste zone să fie libere”

În decursul aceleiaşi zi, la solicitarea cotidianului “Zi de Zi”, Biroul de presă al Spitalului Clinic Judeţean Mureş a remis un comunicat în care se arată că activitatea de îndepărtare a ţurţurilor de pe clădiri este în toi. “Ca urmare a ninsorilor abundente din ultima perioadă, precum și a fluctuațiilor de temperatură, pe unele clădiri ale Spitalului Clinic Județean Mureș s-au format țurțuri. Ca o primă măsură, pentru a preîntâmpina eventuale pagube, conducerea Spitalului Clinic Judeţean Mureş a transmis către secții o adresă în care se solicita ca în zonele cu risc să nu fie parcate mașini. Totodată, era necesar ca aceste zone să fie libere pentru ca personalul care se ocupă de îndepărtarea țurțurilor să poată să-și desfășoare activitatea fără dificultăți. În toată această perioadă, personalul de deservire din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş a desfășurat și desfășoară activități de îndepărtare a țurțurilor de pe clădiri, pentru ca aceștia să nu producă evenimente neplăcute”, se menţionează în document.

 

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE