Selecţie pentru Parlamentul European al Tinerilor Invatamant
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 230 Vizualizări

Selecţie pentru Parlamentul European al Tinerilor

În perioada 21-23 martie va avea loc în staţiunea Buşteni, judeţul Prahova, Sesiunea Regională de Selecţie a Parlamentului European al Tinerilor – EYP Romania  2014. În acest sens, organizaţia Mureş a EYP condusă de coordonatorul judeţean  Bianca -Adelina  Florea, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional “Alexandru Papiu Ilarian” organizează sesiuni de informare şi prezentare a proiectului în mai multe instituţii de învăţământ din judeţ. “Prima prezentare a avut loc la Colegiul “Papiu” ca şcoală “parteneră” EYP şi s-a bucurat de un mare interes din partea elevilor. Deşi este vorba de o activitate extraşcolară non-formală a fost foarte importantă susţinerea şi implicarea şcolii şi în mod special directorului colegiului,  profesor Cristina Someşan, care ne-a sprijinit în buna organizare şi desfăşurare a întîlnirilor”, a precizat  Bianca -Adelina Florea coordonator judeţean Mureş al Parlamentului European al Tinerilor (EYP).

Condiţii de participare

Tinerii care doresc să participe la Sesiunea Regională de Selecţie EYP Transilvania 2014 trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 16 si 22 ani (elevi sau studenţi), să vorbească fluent limba engleză sau limba franceză, sa aibă implicări în acţiuni de tineret şi de voluntariat (selecţia se va face pe seama CV-ului), să aibă rezultate şcolare foarte bune care să le asigure un bagaj de cunoştinţe generale consistent,  să aibă preocupări în domeniul politicii europene, să formeze sub coordonarea unui “ambasador” o delegaţie de 11 membri: zece politicieni plus un muzician de muzică clasică, instrument sau canto, proveniţi din aceeaşi instituţie de învăţământ (eventual delegatul muzician poate proveni dintr-un  liceu sau dintr-o facultate de arte). De asemenea, ambasadorul delegaţiei trebuie să trimită toate aplicaţiile către coordonatorul judeţean pe adresa de email biadelina@yahoo.com până la data 25 februarie 2014, ora 23.59.

Rezoluţie către Parlamentul European

Parlamentul European al Tinerilor (EYP), fondat în 1987, este o organizaţie europeană de reprezentare a tinerilor din statele membre ale Uniunii Europene. EYP promovează dimensiunea şi spiritul european în educatie şi oferă posibilitatea elevilor / studenilor, care fac parte din grupa de varstă 16-22 ani, să participe la o experienţă inedită, practică şi pozitivă de învăţare, fiind cel mai important proiect care oferă o educaţie non formală  tinerilor europeni. Implicaţiile academice, politice, sociale , culturale dar şi emoţionale, sunt garantate, pentru a îmbunătăţi educaţia şi maturitatea personală a fiecarui participant, în beneficiul lor, al şcolilor, al familiilor şi implicit a societăţii în care trăiesc. “Toate sesiunile EYP se desfăşoară în limba engleză şi franceză sub îndrumarea şi coordonarea unor reprezentanţi internaţionali EYP , conform unui program care are la bază o metodologie comună. Mai întâi, participanţii sunt împărţiţi în comitete şi implicaţi în trainingul iniţial de cunoaştere şi comunicare – „Teambuilding”. În etapa următoare, „Committee Work”, tinerii delegaţi lucrează împreună pe o temă  curentă de politică europeană şi propun o moţiune de rezoluţie. În final, rezoluţiile tuturor comitetelor sunt dezbătute într-o Adunare generală parlamentară- “General Assembly”, iar rezoluţia câştigătoare va fi remisă Parlamentului European – Secţiunea pentru tineret. Prin prisma unor evenimente culturale, precum Euroconcert-ul sau Eurovillage-ul participanţii devin activi, implicaţi şi creativi în exprimare prin muzică, interpretarea unui rol sau dans, având de asemenea oportunitatea de a promova tradiţiile culturale şi culinare precum şi obiceiurile locale.“Din cadrul acestei sesiuni regionale vor fi selectaţi 20 de tineri pentru Sesiunea Naţională de Selecţie EYP RO, care va avea loc în vara 2014. În cadrul Sesiunii Naţionale 2014 vor fi selectaţi tinerii participanţi la sesiunea internaţională EYP din primavara 2015 (Izmir), în baza calificativelor obţinute şi a activităţii în EYP RO. Sesiunile Internaţionale EYP sunt evenimente importante organizate de Parlamentul European al Tinerilor deoarece ele reunesc peste 200 de tineri pasionaţi de politică din diferite ţări europene”, a menţionat Bianca-Adelina Florea.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE