FOTO: Provocările noilor Coduri, dezbătute la UPM Invatamant
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 740 Vizualizări

FOTO: Provocările noilor Coduri, dezbătute la UPM

Aula „Tudor Drăganu” a Facultăţii de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative din cadrul Universităţii „Petru Maior” (UPM) din Târgu-Mureş a găzduit vineri, 28 februarie, conferinţa cu tema „Teorie şi practică în aplicarea noului Cod Penal şi a noului Cod de Procedură Penală”. Evenimentul a fost organizat de UPM Târgu-Mureş, Curtea de Apel Târgu-Mureş, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Trgu-Mureş, Baroul Mureş şi Asociaţia Română de Ştiinţe Penale Filiala Mureş, în colaborare cu Institutul Naţional al Magistraturii şi Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor.

Invitaţi de marcă

Calitatea invitaţilor şi a temelor prezentate de aceştia a fost subliniată de prof. univ. dr. Lucian Chiriac, cadru didactic şi avocat, membru în Comitetul de organizare din partea UPM Târgu-Mureş. „Am avut invitaţi de marcă, oameni care într-adevăr au un cuvânt de spus, este vorba despre conf. univ. Sergiu Bogdan de la Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj, Facultatea de Drept, prof. Tudorel Toader, decanul Facultăţii de Drept de la Universitatea „Ioan Cuza” din Iaşi şi judecător la Curtea Constituţională, Andreea Simona Uzlău, cadru didactic la Universitatea „Dimitrie Cantemir” din Bucureşti, judecător şi totodată membru al Comisiei de redactare a Codului de Procedură Penală şi Mihaela Văsiescu, judecător la Curtea de Apel Târgu-Mureş. Toate lucrările au reprezentat discuţii asupra unor instituţii care se regăsesc în Codul Penal, fie partea generală, fie partea specială, cum ar fi de exemplu Camera preliminară. Sigur că interesul este maxim din partea fiecărui dintre noi pentru că într-un fel sau altul nu este vorba despre abordarea unor instituţii şi continuitatea lor, ci din contră este vorba despre noi instituţii vis a vis de principiile de drept noi care au fost introduse în aceste Coduri”, a declarat prof. univ. dr. Lucian Chiriac.

Caiet – program cu idei şi concluzii

Ideile şi concluziile conferinţei vor fi reunite într-un caiet – program care va vedea în curând lumina tiparului. „Lucrările au fost înregistrate, Baroul Mureş intenţionează să scoată un caiet – program, în colaborare cu Curtea de Apel Târgu-Mureş, şi acest caiet care va reflecta toate comunicările şi discuţiile să ajungă la paricipanţi. Este vorba despre o organizare comună, în primul rând a fost ideea Curţii de Apel Târgu-Mureş, preluată de Baroul Mureş, am colaborat cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu-Mureş şi sigur, gazda manifestării a fost Universitatea „Petru Maior”, a afirmat prof. univ. Lucian Chiriac.

Instruire continuă pentru magistraţi

Judecător Cornelia Dima, membru în Comitetul de organizare din partea Curţii de Apel Târgu-Mureş, a punctat importanţa organizării unei asemenea conferinţe pentru profesioniştii din domeniul juridic. „Ca magistraţi, judecători sau procurori, urmărim să participăm la diverse cursuri de instruire şi perfecţionare, atât centralizate – organizate de Institutul Naţional al Magistraturii, cât şi descentralizate – organizate sub egida Curţilorde Apel sau a Parchetelor. Având în vedere recenta intrare în vigoare a noilor Coduri, am decis să organizăm această conferinţă atât pentru procurori şi judecători, cât şi pentru avocaţi, poliţişti şi alţi profesionişti din domeniul juridic. Deocamdată există foarte puţine lucrări şi tratate de specialitate, iar profesioniştii din domeniu nu au suficient material bibliografic la care să se raporteze”, a menţionat judecător Cornelia Dima.

Teme de actualitate

Decanul Baroului Mureş, avocatul Nicolae Galdea, s-a declarat mulţumit de temele prezentate în cadrul conferinţei. „Din ceea ce am observat până la momentul de faţă, calitatea celor care au prezentat teme i-au mulţumit pe colegii noştri. Sunt chestiuni de actualitate care trebuie rezolvate şi spun eu cei care au prezentat aceste teme s-au ridicat la înălţimea aşteptărilor”, a afirmat Nicolae Galdea. „Temele prezentate sunt de mare actualitate, necesită o atenţie deosebită având în vedere faptul că prin intrarea în vigoare a celor două Coduri ne lovim imediat de împrejurări în care trebuie să fii foarte pregătit. Pregătirea profesională pe care încercăm să o facem prin aceste conferinţe este de folos tuturor, atât studenţilor cât şi avocaţilor”, a completat decanul Baroului Mureş.

Foto: Miruna OBRAZ

[zizigallery id=1118]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE