Elita teatrului românesc, la Gala UNITER 2014 Cultură
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 549 Vizualizări

Elita teatrului românesc, la Gala UNITER 2014

Nume de referinţă ale teatrului românesc vor fi prezente luni 28 aprilie, la ediţia din acest an a Galei Premiilor UNITER, eveniment care va avea loc în Sala Mare a Palatului Culturii din Târgu-Mureş. Invitaţii speciali vor acorda premii sau pur şi simplu vor viziona spectacolul-eveniment care răsplăteşte performanţa în teatrul românesc, ajuns la ediţia a 22-a.

Victor Rebengiuc

Actor de film, radio, teatru, televiziune şi voce, membru al trupei Teatrului Bulandra din Bucureşti din 1957. A fost rector al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti în perioada 1990-1996 şi al Teatrului Bulandra între anii 1996-1998. În anu 2004, la cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, a primit Premiul de Excelenţă pentru întreaga carieră, iar în acelaşi an a fost declarat de către criticii de film din România cel mai bun actor din 2004, pentru rolul din pelicula „Niki Ardelean, colonel în rezervă”, de Lucian Pintilie.

În teatru, a jucat numeroase roluri de excepţie din care amintim: Brutus în „Julius Caesar” de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei (1968), Astrov în „Unchiul Vanea” de Anton Pavlovici Cehov, regia Alexa Visarion (1985), Oraţio în „Teatrul comic” de Carlo Goldoni, regia Silviu Purcărete (1992), Lear în „Regele Lear” de William Shakespeare, regia Dragoş Galgoţiu (1999) şi Preobrajenski în „Inimă de câine” de Mihail Bulgakov, regia Yuriy Kordonskiy (2005).

În domeniul filmului, s-a remarcat în producţii precum  „Pădurea spânzuraţilor” (1964), „Castelul condamnaţilor” (1969), „Tănase Scatiu” (1976), „Profetul, aurul şi ardelenii” (1978),  „De ce trag clopotele, Mitică?” (1981), „Înghiţitorul de săbii” (1981), „Dreptate în lanţuri” (1983), „Moromeţii” (1987), „Balanţa” (1992), „Cel mai iubit dintre pământeni” (1993), „Prea târziu” (1996), „Omul zilei” (1997), „Nuntă mută” (2008) şi „Câinele japonez” (2013).

Mihai Mălaimare

Actor de teatru şi de film, director al Teatrului „Masca” din București, fost membru al Parlamentului României (1996-2004) şi al Consiliului Naţional al Audiovizualului. De asemenea, Mihai Mălaimare a fost decorat, la 13 decembrie 2002, cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, „pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului românesc, cu prilejul împlinirii unui veac şi jumătate de existenţă a Teatrului Naţional din Bucureşti.”

Laurențiu Damian

Regizor şi scenarist român, profesor universitar doctor al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, preşedinte al Uniunii Cineaștilor din România. Filmografie: „Cine-Verite” (1980), „Drumul câinilor” (1991), „Rămânerea” (1992), „Eminescu, trudă întru cuvânt” (1996), „Atâta linişte-i în jur” (1999), „Faust – Drumul clipei” (2008), „Iulian Mihu – Despre el – aşa cum a fost, despre noi – aşa cum suntem” (2009).

Mihai Dinvale

Actor originar din Târgu-Mureş, director al Teatrului Mic din București, ingenuu fără vârstă care ştie să specueze inteligent candoarea genuină în direcţiile cele mai diverse. Dintre rolurile jucate amintim Timoftei în „Balul absolvenţilor” de Victor Rozov, regia D. Neleanu, Dan în „Nu suntem îngeri” de Paul Ioachim, regia Sorama Coroamă Stanca şi Orbul care stă la televizor şi schimbă canalele în „Paparazzi” de Matei Vişniec, regia Mihai Lungeanu.

Cristian Hadji Culea

Regizor de teatru, director al Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași. A montat spectacole la Teatrul Naţional Iaşi, Teatrul Mic, Teatrul Giuleşti, Teatrul Bulandra, Teatrul Naţional Craiova, Teatrul Naţional Cluj, Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Teatrul German din Timişoara, etc. Este profesor la catedra de regie teatru a Universităţii Naţionale de Artă teatrală şi Cinematografică, iar între 1998 şi 2002 a fost preşedinte – director general al Televiziunii Române.

Mircea Cornișteanu

Regizor, a lucrat la Teatrul Nottara din Bucureşti, a fost director între anii 1997-2000 al Teatrului din Braşov, iar în prezent este director al Teatrul Național din Craiova, recunoscut pentru cea dintâi integrală Caragiale. A montat clasicii dramaturgiei precum Cehov sau Moliere cu pasiune şi este autor al unei versiuni scenice de neuitat după „Unchiul Vanea”. A montat piese precum „De-ale Carnavalului” (2002), „Avarul” (2004) şi „Domnul Sisif” (2008).

Maia Morgenstern

Actriţă de teatru şi film, director al Teatrului Evreiesc București. Printre rolurile notabile pe scena de teatru se numără Lola Lola din „Îngerul albastru” sau Kathleen Hogan în „Park Your Car in Harvard Yard”, iar în ceea ce priveşte rolurile memorabile din filme, amintim producţiile „Balanţa” (1992), „Cel mai iubit dintre pământeni” (1993), „Omul Zilei” (1997), „Orient Express” (2004) şi „Patimile lui Hristos” (2004), peliculă regizată de Mel Gibson.

Tompa Gabor

Regizor, director al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj Napoca. S-a născut la Târgu-Mureş, a absolvit Academia de Teatru şi Film din Bucureşti, cu diplomă în Regie de teatru, film şi televiziune (1981). Din 2007 este director de program al Facultăţii de Regie la Universitatea din California, San Diego. Între 2006 – 2008, momentul aderării Teatrului Maghiar de Stat din Cluj la Uniunii Teatrelor din Europa, a fost membru individual al Uniunii Teatrelor din România.

Constantin Chiriac

Regizor şi actor, director Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu, este cel care a pus pe picioare Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, graţie lui Sibiu devenind, în 2007, Capitală Culturală Europeană. A jucat în peste 20 de filme, în aproape 50 de spectacole şi a susţinut recitaluri în cel puţin 50 de ţări ale lumii şi deţine trei diplome în management cultural din partea unor instituţii şi universităţi de prestigiu din occident.

Petru Ciobotaru

Regizor şi actor, absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti, promoţia 1963. Din 1999 şi până în prezent este regizor şi actor al companiei particulare de teatru Bon-Ton. Dintre rolurile memorabile amintim Bufonul din „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare, regia Beatrice Rancea (2003) şi Dumnezeu din „Oameni slabi de înger” de Oleg Bogaev, regia Radu Afrim (2011).

Mihai Măniuțiu

Regizor, manager al Teatrului Naţional din Cluj Napoca, absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti (1978) şi doctor în teatru cu teza „Introducere în filosofia artei actorului”, UNATC Bucureşti (2006). Dintre premiile primite amintim Premiul UNITER pentru cel mai bun regizor în anii 1997, 2003 şi 2004 şi Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol în anii 1993 şi 2006.

 

Silviu Purcărete

Regizor de operă şi teatru, membru, din 2003, al Uniunii Teatrelor din Europa. Are un CV de excepţie, din care amintim Premiul pentru cel mai bun spectacol străin la Festivalul Americilor de la Montreal (1993), Golden Globe Peter Brook Prize pentru cea mai bună regie teatrală (1995), Premiul criticii la Festivalul de teatru de la Dublin (1996) şi Premiul special al juriului la Festivalul Internaţional Shakespeare, Gdans (2006).

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE